Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

FESPA – globalna grafička industrija bilježi rast prihoda i ulaganja

FESPA je u okviru svog globalnog istraživačkog projekta Print Census nedavno objavila rezultate istraživanja kojima je cilj pokazati kretanja u grafičkoj industriji posebice u segmentu širokog formata, sitotiska i digitalnog tiska.
Anketirano je 1405 ispitanika, što je 12% više u odnosu na zadnji Print Census objavljen u svibnju 2015. Ispitanici su bili iz 102 zemlje, a podaci su prikupljani tijekom 2017. godine na FESPA događanjima te od Udruženja iz Europe, Euroazije, Meksike, Brazile, Tajlande i Južne Afrike.
Analiza podataka pokazala je da su ključni trendovi, potaknuti kontinuiranim gospodarskim oporavkom i pozitivnim utjecajem tehnologije u potpori globalnoj prilagođenosti (mass-customization) jednako snažni i tijekom 2018., a u mnogim slučajevima čak i jači u odnosu na 2015. U nastavku donosimo šest uočenih ključnih trendova.

1) Optimizam

Optimizam je 2018. godine, u odnosu na 2015. ojačao. 83% ispitanika navodi da su optimistični u pogledu budućnost svog poslovanja (2015.; 80%). Posebno je to istaknuto kod digitalnog tiska širokog formata koji nastavlja rasti. Danas digitalni tisak predstavlja 44% ukupnih prihoda, a prognoza se povećava na 53% unutar iduće 2 godine.

2) Zahtjevi kupaca

Redefiniranje tiskarstva kao servisne industrije usmjerene ka klijenatima danas je još izraženiji nego prije tri godine, prije svega zbog mass customisation trenda. 72%  ispitanih kaže da je porasla potražnje za puno malih različitih poslova,  61% vidi porast potražnje kada je riječ o kratkim rokovima, a 59% uočava porast očekivanja vezana uz pravovremenu isporuku.

3) Razvoj različith proizvoda širokog formata

Danas kod sign&display aplikacija dominiraju banneri; 68% ispitanih ih redovito proizvodi, dok polovica ispitanika vidi potencijal daljnjeg rasta. Oznake i billboardi također su među top aplikacijama koje se proizvode.
POS i POP materijali sve su zanimljiviji, pri čemu 59% tvrtki navodi da bilježi rast u ovom području. Više od polovice ispitanih također proizvodi i sve više samoljepljivih aplikacija jer iskorištavaju kontinuirani razvoj digitalno otisnutih samoljepivih medija.
Kontinuirani rast printanog décora također je evidentan, pri čemu 74% ispitanika vidi tapete i unutarnje uređenje kao priliku za rast poslovanja.

…. ostatak članka pročitajte u tiskanom izdanju Print Magazina (broj 28/2018)

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content