Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Folije za stakla

Zadnjih godina tržište je preplavljeno novim vrstama folija kojima prenosimo poruku, dekoriramo radni ili stambeni prostor, štitimo interijer prostora od štetnog djelovanja UV zraka, reduciramo količinu svjetlosti ili temperature koja ulazi u prostor.

Većina ovih folija ima i dekorativnu vrijednost. Nekima je to osnovna karakteristika dok je drugima dekorativna namjena usputna, a glavne karakteristike su uglavnom zaštita prostora od vanjskih djelovanja.

 

Folije za komunikaciju
Rupičasta folija – prozorska grafika

Industrija folija nudi veliki izbor različitih vrsta rupičastih folija. Najčešće korištenje ovih folija je u poslovnim prostorima- trgovinama, kafićima, uredima. Montiraju se na staklo sa vanjske strane. Iako često rupičastim folijama zatvaramo cijeli izlog (više kvadrata) za apliciranje ove folije nije potrebna tekućina. Razlog je taj što je folija puna rupica kroz koje izlazi zrak. Montaža je vrlo jednostavna. Većina jeftinijih folija ima problem sa tekućom laminacijom, dodatnom zaštitom otiska od UV zraka ili mehaničkog oštećenja, zbog rupica kroz koje laminacija prolazi. Iz tog razloga većina poduzeća koja aplicira rupičastu foliju ograničava garanciju na kraći vremenski period. Proizvođači folija na različite načine pokušavaju doskočiti ovom problemu. Jedan od načina je folija koja je puna i ima prozirne dijelove na mjestu rupica koje ne primaju boju.

Većina rupičastih folija ima tamnu stražnju stranu. Razlog je da se nečistoće koje se zadržavaju u rupicama što manje uoče sa unutarnje strane folije. Jedan od problema rupičaste folije je i zadržavanje i teško čišćenje nečistoća koje s vremenom uđu u rupice i vrlo ih je teško čistiti.

Tijekom dana aplikacija na foliji je veoma uočljiva a pogled je omogućen iz unutrašnjosti objekta prema van. Međutim uvečer, kada je u objektu jači intenzitet svjetlosti u odnosu na vanjski prostor, pogled je omogućen u unutrašnjost prostora i gubi se intima prostora. Također, naša aplikacija koja se nalazi sa vanjske strane gubi svrhu i postaje nevidljiva. Rješenje ovog problema su najnovije folije Day and Night ili sličnih naziva. Ima više proizvođača. Radi se o backlight foliji- folji koja propušta svjetlost- podloga nije tamna. Tijekom dana sa vanjske strane objekta vidimo fotografiju, a tijekom noći folija, osvijetljena sa unutrašnje strane djeluje kao velika svjetleća reklama. Ovaj efekt rješava problem intime prostora, a aplikacija poprima efekt svjetleće reklame.

 

Pjeskarena folija

Najnovije tehnologije tiska, UV i lateks printerima, nemaju potrebe za posebnim premazom materijala da bi ostavili savršeni otisak. Sve pjeskarene folije su idealni mediji za apliciranje poruke ovim printerima. Dio folija je moguće tiskati i sa solventnim i ekosolventnim bojama i otisak će biti fantastičan. Prije tiska provjerite temperaturnu stabilnost folije jer neki od printera rade na većim temperaturama.

Prilikom apliciranja pjeskarene folije, zbog njene osjetljivosti, potreban je pažljiviji rad sa folijom. Kako se često rade veće površine, preporučamo obavezan rad sa tekućim apliciranjem folije na staklo. Specijalne tekućine za apliciranje možete nabaviti u gotovo svakoj specijaliziranoj veleprodaji koja prodaje i pjeskarene folije. Nakon apliciranja postoji mogućnost kratkotrajnih mrlja ispod aplicirane folije. Mrlje su posljedica tekućine koja je nedovoljno istisnuta a zbog transparentnih svojstava folije vidljiva je promatraču. Nakon nekoliko dana se ove mrlje same povuku. Čišćenje podloge kod pjeskarenih folija je vrlo bitno. Transparentnost folije će svaku nečistoću na staklu učiniti vidljivom. Apliciranje izrezane, pjeskarene folije je najjednostavnije papirnatim transfer medijem. Nakon apliciranja transfer skidate, kada se tekućina ispod folije posuši.

 

Zaštitne folije

Ovo tema zahtijeva više prostora pa ćemo dio folija odraditi u ovom, a dio u sljedećem broju.
Zaštitne folije možemo podijeliti u nekoliko osnovnih skupina.

 

Folije za zaštitu od sunca- srebrne folije

Zaštitne folije se najčešće koriste u arhitekturi interijera i eksterijera. Trend građenja prostora u staklu i metalu je optički vrlo privlačan, ali ima velike nedostatke. Ogromne staklene površine djeluju kao povećalo i zagrijavaju prostore. Tijekom zimskog perioda taj efekt ima pozitivan predznak, međutim tijekom ljeta, kada prostore rashlađujemo, velik dio dodatne energije se troši na hlađenje takvih prostorija. Iz tog razloga industrija nudi zaštitne folije koje se jednostavno apliciraju na staklo- postoje unutarnje i vanjske. Korisnicima prostora na čija stakla se apliciraju zaštitne folije, bitno je naglasiti korist koju im one donose. Tijekom zimskog i ljetnog perioda, ušteda u prostorijama koje imaju na staklenim površinama apliciranu srebrnu foliju iznosi i do 3 stupnja. UV zaštita je potpuna, 99%. Stvari koje su izložene suncu ne blijede. Također prostor je zaštićen od vanjskih pogleda.

Garancija na ove folije je 3 godine na vanjsku foliju, a na unutarnju čak deset godina. Iz poduzeća IDB d.o.o., jednog od najvećih uvoznika ovih specijalnih folija, napominju da im je u dolasku Solarscreen-ova folija koja se aplicira sa vanjske strane zgrade sa desetogodišnjom garancijom. Kod ovih folija treba obratiti pozornost na garanciju koju daje proizvođač jer se folije nerijetko apliciraju sa skela ili dizalica na velikim visinama i cijena apliciranja znatno prelazi cijenu same folije. Neprovjerene folije, lošije kvalitete i malo niže cijene dugoročno mogu značajno poskupiti investiciju. Uklanjanje nekvalitetne folije i montaža nove znatno poskupljuju investiciju. Investiranje u folije je jeftinije od original metaliziranog stakla i to je vrlo dobar argument sa kojim bismo trebali nastupiti pred izvođačem. Apliciranje ove folije se vrši na isti način kao i pjeskarene folije. Podloga treba biti savršeno čista, uklonjen silikon sa mjesta gdje se aplicira folija. Alat i sredstva za apliciranje možete nabaviti kod dobavljača folija. Održavanje ovih folija je identično održavanju klasičnog stakla.

 

Folije za zaštitu od UV zračenja

Najčešći korisnici ovih folija su trgovine tekstilom, namještajem i sličnim predmetima čija svojstva se mijenjaju djelovanjem UV zraka. Ovaj je problem najviše izražen kod tekstilnih proizvoda. Pigment boje na odjeći, utjecajem UV zraka slabi i odjeća postaje bljeđa. Najveći je problem da odjevni predmet ne blijedi ravnomjerno već onaj dio koji je izložen UV zrakama jače blijedi.

Rješenje ovog problema su folije za zaštitu od UV zraka. Ova vrsta folija je u potpunosti transparentna. Usporava blijeđenje predmeta i do 9 puta. Uslijed loma stakla, folija služi i kao dodatna zaštita da se staklo ne rasprsne po prostoru. Aplicira se na savršeno čistu podlogu sa tekućinom. Cijena kvadrata folije i apliciranja je često niža od jednog predmeta koji izblijedi uslijed djelovanja sunca za par dana.

 

Folije za montažu na stakla vozila

Ovaj segment folija najčešće koriste tiskare koje se bave obljepljivanjem vozila. Prednosti ovih folija na vozilu su značajne. Od reduciranja svjetlosti koja ulazi u vozilo i zasljepljuje vozače do redukcije zagrijavanja vozila. Kvaliteta folije je kod ovog posla vrlo bitna. Staklene površine na vozilu nisu velike i cijena folije za vozilo nije velika. Obratite pozornost na garanciju i certifikate koje Vam daje proizvođač folija. Uklanjanje nekvalitetne folije i zamjena novom su značajno skuplji od nekoliko kuna više, koje ćete izdvojiti za kvalitetnu foliju. Ova folija također drži staklo na okupu u slučaju loma. Montaža zahtijeva veliku pažnju radi zaobljenih površina stakla. Apliciranje se vrši na savršeno čistu podlogu. Ukoliko postoje veće zakrivljenosti stakla, potrebno je koristiti industrijski fen za zagrijavanje folije.

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content