Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Folije za uređenje interijera

U dizajnu interijera uočavamo četiri područja koja čine skladnu cjelinu, a proizvodno se razlikuju. To su uređenje zidova, uređenje podova, tekstil u interijeru i namještaj.

Jedno od brzorastućih područja digitalnog tiska je uređenje interijera. Razvoj tehnologija tiska UV, sublimacijskim i latex bojama, otvorio je nove mogućnosti u uređenju interijera. Proizvođači samoljepljivih folija nude na tržištu sve veću ponudu raznih dekora, imitacija drva, kamena, metala… Apliciranje postaje sve lakše i jednostavnije čime se sve veći broj poduzeća uključuje u ovaj profitabilan posao.

U ovom članku  ćemo posvetiti više pažnje apliciranju folija na zidove, podove, stropove ili namještaj. Proizvodnja folija krajem prošlog stoljeća bila je uglavnom vezana uz potrebe za uređenjem interijera.

Razvojem digitalnog tiska folije su prilagođene za druge segmente tržišta od tiska naljepnica za boce do obljepljivanja vozila.Ipak proizvođači nisu zanemarili ovaj segment tržišta i danas imamo proizvođače kao što su 3M, Hexis, Cover-X, Multi-fix, MacTac, Oracal i druge koji u svom asortimanu nude dekorativne folije za uređenje interijera.

 

Folije za zidove trebaju zadovoljiti specifične zahtjeve. Ukoliko planirate zatvarati veće površine zidova vodite računa o tome da površina zida treba biti suha i ravna i pripremljena za aplikaciju. Ukoliko u zidu ima vlage postoji mogućnost da se ispod aplikacije razviju gljivice i u vrlo kratkom vremenu folija će se početi odvajati od površine. Za “lošije” zidove preporučamo printabilne zidne tapete od papira. One propuštaju zrak i Vaš zid će slobodno disati te će se eventualna vlaga moći isušiti.

Podovi su također specifična mjesta na kojima je potrebna izdržljivija folija. Najčešće se koriste folije deblje od 100 mikrona. Ukoliko planirate koristiti običnu foliju na podu obavezno koristite dodatnu protukliznu laminaciju. Protuklizna laminacija će produžiti vijek trajanja Vaše podne folije, a Vas poštediti neugodnosti, a možda i tužbe zbog eventualne ozljede zbog pada. Preporučamo korištenje folije sa permanentnim ljepilom.

Za ispis aplikacija koristite latex ili UV printere. Iako je razvoj solventnih boja odmakao daleko u odnosu na prve solventne boje i najnovije varijante ekosolventnih boja, gotovo da nemaju miris, ipak čest boravak u prostorijama gdje se nalaze velike aplikacije odrađene solventom, nije preporučljiv. Za interijer tržište nudi UV, lateks ili SUV boje koje su rađene na bazi vode i neškodljive su za ljudsko zdravlje.

Antibakterijske folije nisu predviđene za dekoraciju interijera, ali ih ne možemo ne spomenuti. Koriste se u bolnicama, vrtićima, javnim prostorima kao što su aerodromi, supermarketi, u prehrambenoj industriji, kuhinjama, restoranima… Sprečavaju razvoj velikog broja mikroba. Jednostavne su za montažu i lako se skidaju bez oštećivanja podloge.

www.zastitna-folija.hr

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content