Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Godine investiranja u znanje donosi pozitivne rezultate

DTG i sublimacijski printeri su područja koja bismo željeli poboljšati jer smo mnogo posijali pa je sad red da i žanjemo.

Gianni Carenzi
Sales Manager Balkans Area, Epson


Drago nam je da ste posjetili Hrvatsku. Sada smo članica EU, ali tržišno smo i dalje u regiji Balkan. Možete li napraviti usporedbu tržišta Hrvatske u odnosu na druge zemlje regije (BiH, SLO, SRB, MNE).
Ako uzmemo u obzir ukupne rezultate Epsona u regiji, Hrvatska je jako važan segment tržišta u našoj prodaji sa 35 do 45% tržišnog udjela regije. Pod regijom smatram bivše države Jugoslavije uključujući Albaniju i Maltu. Ako uzmemo za usporedbu Sloveniju i Srbiju, Hrvatska je blizu Slovenije, a mnogo naprednija od Srbije sa dobrim brojem krajnjih korisnika. To je razlog zašto Hrvatska iznosi dobar dio tržišta, Slovenija je dobra i tehnološki osviještena ali sa manjim brojem krajnjih korisnika. U Srbiji je broj potencijalnih kupaca je daleko veći zbog same populacije ali njihov postotak utroška kapitala je manji.
Kakav je rast prodaje u našoj regiji?
Mi smo uskoro pri završetku fiskalne godine i očekujemo rast prodaje od 17-18% u usporedbi sa prošlom godinom. To je fantastičan rezultat jer IT tržište nije u dobrom stanju u ovoj regiji. Možemo primijetiti neke poteškoće u Hrvatskoj koje su već neko vrijeme prisutne zbog krize, stoga je naš rast veoma pozitivan.
Koji je Vaš najveći suparnik u segmentu uredskih pisača i LFP pisača?
U segmentu uredskih pisača naši najveći suparnici su HP, Canon, Xerox ali i ovisi na koji tip tržišta ciljamo. Mi se približavamo tom tržištu sa pisačima baziranim na ink-jet tehnologiji. U sljedećoj fiskalnoj godini ćemo predstaviti nove uređaje kojima će biti cilj zamijeniti lasersku tehnologiju.
U LFP segmentu situacija je potpuno drugačija, tržište je mnogo šire, jer pod LFP-om podrazumijevamo outdoor, fotografiju, tekstil. U foto segmentu možemo reći da smo dominantni, u CAD segmentu je HP dominantniji. Naša linija LFP printera je nedavno u cijelosti obnovljena. Ciljamo na kupce koji traže uređaje visoke produktivnosti. Na tržištu outdoor LFP printera, glavni konkurenti su ujedno i naši partneri. To su Mutoh, Mimaki i Roland. Sa njima imamo poseban odnos jer koriste našu tehnologiju kod proizvodnje LFP printera. Prošlih godina smo puno uložili u tržište ekosolventnih printera. Krenuli smo sa jednim modelom a danas ih imamo osam. U tom segmentu vidimo značajnu mogućnost rasta.
Koji je postotak Epsonovog udjela na LFP tržištu?
Na to je pitanje malo teže odgovoriti jer nema toliko istraživačkih poduzeća koja bi istraživala LFP tržište. Mogu vam dati malu pretpostavku baziranu na broju prodanih jedinica u Hrvatskoj. To je između 15 i 20% posto tržišnog udjela. S obzirom na prodajnu infrastrukturu koju imamo, ovo je jako dobar rezultat iako mislim da ima prostora za poboljšanja. Epson je prije nekoliko godina bio drugačija kompanija nego što je danas, posebno u segmentu LFP printera. Pomaknuli smo tradicionalni foto i CAD program na potpuno novo tržište. Krenuli smo od nule sa tekstilnim printerima, mini lab-om, ekosolventom ali i u industrijski tisak. Naša ponuda je danas toliko široka da ciljamo na još bolje rezultate.
Rekli ste da ćete u laserskom segmentu sljedeće godine imati neku novu liniju?
Da razjasnimo jednu stvar, laser nije naš strateški cilj, to nije proizvod koji kontroliramo, nije tehnologija koju posjedujemo, imamo ga u našem programu, nastavit ćemo ga obnavljati i davati neke nove mogućnosti, ali to je taktični a ne strateški posao za nas. Ako govorimo o strategiji tada imamo implementaciju inkjet tehnologija za uredske primjene poput inktank sistema, i neke buduće evolucije inktank sistema koje pokušavamo dodati u različitim tržištima. Naš cilj je donijeti inkjet u ured, ne samo za male naklade već i za velike.
Prošla je godina dana otkako je na tržištu SC F2100, DTG printer. Dali ste zadovoljni sa prodajnim rezultatima?
Prodali smo nekoliko jedinica što predstavlja dobar početak ali nije nešto što nas zadovoljava. Puno smo uložili u znanje i obuku prodavača koji prodaju taj stroj za nas. Ne možemo dopustiti da printer bude na tržištu bez pravilne postprodajne podrške. DTG i sublimacijski printeri su područja koja bi smo željeli poboljšati jer smo mnogo posijali pa je sad red da i žanjemo.
Planirate li ući u tržište malih UV plošnih pisača?
Mnogi proizvođači koriste naše ispisne glave za svoje UV printere. U ovom momentu imamo slično rješenje bazirano na sublimaciji.
Dali planirate investirati više u uredski program ili LFP i gdje vidite veći rast u sljedećim godinama?
Teško je predvidjeti. Uredsko tržište je enormno veliko i ima veliki potencijal. Bazirano je na laserskoj tehnologiji. Mi planiramo osvojiti udio na tržištu inkjet rješenjima koja imaju svoje prednosti u odnosu na lasersku tehnologiju. S druge strane od LFP tržišta očekujemo mnogo. Epson je nedavno ušao na to, za nas novo tržište, i kada uđete na novo tržište ne možete očekivati ništa osim rasta jer ste počeli od ničega i što god da prodajete je plus. U prošlim godinama smo uložili jako puno u edukaciji i znanje pa možemo očekivatii visoke postotke rasta. Ipak, najveći postotak rasta vidim u uredskom segmentu.

 

www.epson.hr

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content