Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Google projekt Ara – modularni mobiteli nastali u 3D tehnologiji

Google je službeno objavio Projekt Ara Modul Developers Kit (MDK) v0.10.

Ovaj development kit pruža sve potrebne informacije vanjskim proizvođačima – potrebne za početak rada na stvaranju komponenti za modularne smart telefone.

G. Paul Eremenko, voditelj projekta Ara, navodi u svom Google+ postu, “Najavom prvog izdanja projekta “Ara Modul Developers Kit (MDK)” v0.10. naši ciljevi su pružiti čitavoj razvojnoj zajednici sve potrebne podatke kako bi nam konačni MDK ugledao svjetlo dana krajem 2014 “Ara uređaji će dolaziti sa konstrukcijama u tri različite veličine – mini, srednje i velike.

Veće konstrukcije će moći primiti više Ara modula od onih manjih. Svaka veličina počinje s osnovnom konstrukcijom a ideja je da se smartphone tada nadograđuje različitim modulima od vanjskih proizvođača. Tu će biti različiti izgledi dostupni u svakoj kategoriji veličine uređaja. Korisnici će moći birati između uređaja isključivo sa touchscreenom, kao i mogućnosti s fizičkom QWERTY tipkovnicom. Kako bi se osiguralo da sve osnovne telefonske komponente rade zajedno, MDK pruža referentni dizajn (CAD datoteke) i smjernice za veličinu i dizajn svih komponenti, kao što su procesori, grafička jedinica, Wi-Fi čipovi, baterije itd. Od proizvođača će se tražiti da ih slijede kako bi se osigurala maksimalna kompatibilnost.

Konačna MDK verzija će biti objavljena do kraja 2014. Google tvrdi da će sljedeća generacija 3D pisača biti sposobna za tiskanje kućišta za Ara module, a osim toga printeri će čak biti u mogućnosti ispisati prilagođene dizajne na površinama modularnih blokova – osiguravajući tako kupcima izgled kakav god žele.

Google očekuje da će s vremenom, korisnici biti u mogućnosti ispisivati ​​električne elemente, kao što su antene, gumbi, maske za mobitele i sl. Predsjednik 3D Systema – Avi Reichental, poručuje da će njegova tvrtka u suradnji s Googleom pomoći u prevladavanju izazova u ovoj vrsti ispisa. “Neki od modula u prvoj generaciji će biti pojednostavljeni ali u skoroj budućnosti očekujemo kompleksnije uređaje”.

google-ara-03google-ara-04

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content