Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

GPI Istra: uz modernizaciju poslovanja otvaraju se nova tržišta

Zadnji broj u Print Magazina u prošloj godini posvetili smo ofsetnom tisku. Iako i dalje na tronu, s udjelom u tržištu tiska od oko 40%, posljednjih godina izložen je pritiscima s raznih strana. Posljednjih dvadesetak godina dolazi do smanjenja volumena otisnutih stranica u proizvodnji knjiga, časopisa, kataloga te oglašavanju, s druge strane u segmentu proizvodnje ambalaže vidljivo je povećanje naklada.
Tim povodom razgovarali smo s gosp. Markom Despotom, direktorom tvrtke GPI Istra d.d., koja je jedan od vodećih proizvođača ambalaže u regiji.

Prije nekoliko mjeseci promijenila se vlasnička struktura u GPI Istra. Tko su novi vlasnici i što tvrtki GPI Istra donosi ova promjena?

Nakon što je u studenom 2021. Graphic Packaging International (GPI) preuzeo AR Packaging Grupu, započeo je proces integracije u svim tvornicama grupe pa tako i naše tvornice u Kanfanaru. U sklopu integracijskog procesa provodimo i rebranding naše tvornice. Tako je i naša tvrtka koja je bila poznata pod imenom Istragrafika, a do nedavno poslovala pod imenom AR Packaging Croatia promijenila ima u GPI Istra d.d.. 
Graphic Packaging International je grupacija koja ima više od 100 godina povijesti, u svom sastavu ima više 140 tvornica ambalaže od čega ih je preko 30 u Europi.

Graphic Packaging International ujedno je vlasnik više od 2.700 patenata. U fokusu poslovanja su inovacije usmjerene očuvanju okoliša i ekološki prihvatljiva rješenja koja pomažu u cilju smanjenja plastičnog otpada. Jedna od tih inovacija pronašla je svoje mjesto i u našem proizvodnom pogonu u Kanfanaru. Riječ je o kartonskom rješenju naziva Paperseal koji smanjuje utjecaj plastike za 90% i nudi alternativu plastičnim pliticama i MAP podlošcima. Proizvodnja tog proizvoda iz naše tvornice ide 100% u izvoz, a nadamo se da će uskoro osvojiti i hrvatsko tržište.

Dakle, ova promjena donijela nam je priliku za otvaranjem novih tržišta kroz nove proizvode. Upravo smo zahvaljujući tome u ovoj godini prvi put više od 50% naših prihoda ostvarili na izvozu. 

Tko ili što doprinosi konkurentnosti (produktivnosti) u tvrtki GPI Istra?

Našoj konkurentnosti i produktivnosti prvenstveno najviše doprinose naši djelatnici i njihove vještine i znanja u koja smo dodatno uložili u ovoj godini, organizirajući nekoliko stručnih edukacija. U 2020. godini odradili smo i veliku investiciju u novi stroj za tisak – Heidelberg. Stroj je opremljen najmodernijom tehnologijom i mogućnošću tiska u 8 boja i dva laka u jednom prolazu. To je hibridni stroj koji ima mogućnost tiska UV i konvencionalnim bojama, a njime je naša produktivnost značajno povećana. Uz te velike investicije, kontinuirano ulažemo u poboljšanje procesa i automatizaciju.

Što nam je rekao o važnosti automatizacije, modernizacije te planovima za naredne godine pročitajte u online izdanju broja 6/22. Print Magazina.


Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content