PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Grafičari se pitaju kako preživjeti, a jesen je pred vratima

Kontinuirano prateći utjecaj pandemije Covid-19 na grafičku industriju, Hrvatska gospodarska komora – Udruženje grafičko prerađivačke industrije napravila je istraživanje vezano uz rezultate poslovanja domaće grafičke industrije u petom i šestom mjesecu ove godine. Razdoblje je to u kojem se moguće referirati i na prva dva mjeseca koja su ukazivala na dobru godinu, zatim treći i četvrti mjesec kada je sve stalo i nastupio potpuni lockdown pa je zanimljivo vidjeti što pokazuju rezultati za peti i šesti mjesec kada se sve trebalo ponovno pokrenuti i vratiti u stanje koje je daleko od značenja riječi normalno, svejedno novog ili starog.

Tek neznatno olakšanje

Anketnim upitnikom ponovno su najvećim dijelim obuhvaćena mikro i mala poduzeća, s manje od deset, odnosno manje od 50 zaposlenih, koji čine 88% ispitanih. Najveći dio njih (42%)  u razdoblju od prvih šest mjeseci 2020. bilježi pad opsega proizvodnje između 20 i 40%, 38% ispitanih bilježi pad od 45 do 70%, dok njih 20% ima pad od 75% na više.
Ako se promatra razdoblje 5/2020. u odnosu na 5/2019. tada se postotak onih koji bilježe pad opsega poslovanja između 70 i 90% penje na 40% ispitanih, dok u 6/2020. u odnosu na 6/2019. njih 26% bilježi tako velik pad opsega poslovanja. Šesti mjesec 2020. čini se da je ipak donio neznatno olakšanje, no nažalost svega je 14% onih koji u usporedbi sa 6/2019. bilježe pad manji od 10%. Izostanak poslova vezanih uz turistički sektor svakako je jedan od bitnih čimbenika koji je utjecao na rezultate za lipanj.

Na pitanje što im stvara najveći problem u poslovanju nakon popuštanja mjera, dva najčešća odgovora su manjak potražnje za robom i uslugama te neizvjesnost poslovanja. Probleme s redovnim plaćanjem obaveza ima 90% ispitanih.

Najveći dio ispitanih vrlo je skeptičan pa čak i pesimističan u pogledu onoga što donosi kraj godine. Toliko očekivano pokretanje turističke sezone, event industrije te marketinških akcija nije se dogodilo, zbog čega tiskari ne očekuju nimalo lijep kraj godine. 

Otpuštanje radnika bit će neizbježno

Sukladno razvoju situacije promijenilo se i viđenje tiskara u pogledu otpuštanja radnika. Naime, kada smo polovinom 4. mjeseca napravili prvo istraživanje, 60% ispitanih reklo je da o otpuštanju za sada ne razmišlja. Vladine poticajne mjere tome su svakako pridonijele. Njih 30% tada je reklo da će vjerojatno morati otpuštati. Sada, tri mjeseca kasnije, situacija je za 180 stupnjeva drugačija, 58% ispitanih razmišlja o otpuštanju, 30% ne, a 12% tiskara već je bilo prisiljeno otpuštati.

Odgovori vezani uz potencijalno zatvaranje tvrtke također su bitno različiti u odnosu na prvo istraživanje. Tada je 80% ispitanih reklo da ne razmišlja o zatvaranju tvrtke, tri mjeseca kasnije već ih je oko 15% manje.

Bez ozbiljnog paketa novih mjera pomoći velik dio grafičara teško može dalje. Hoće li nove mjere pomoći vlade koje obuhvaćaju 2000 kuna subvencija po radniku te skraćenje radnog tjedna, biti dovoljne, grafičari nisu sigurni.  A jesen je pred vratima.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content