Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Grafičarima zanimljivi novi standardi u digitalnom tisku

Druga po redu radionica u organizaciji Udruženja grafičko-prerađivačke industrije (UGPI) Hrvatske gospodarske komore (HGK), Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Grafik.net akademije održana je u srijedu, 17. 4 . na Grafičkom fakultetu.
Tema radionice bila je „Novi standardi u digitalnom tisku“, a kroz četiri predavanja obuhvaćene su zanimljive i korisne teme svim tiskarima, bilo da već rade digitalni tisak ili tek planiraju ući u taj segment.
Na samom početku prisutnima je dobrodošlicu zaželio prof.dr.sc. Nikola Mrvac, dekan Grafičkog fakulteta.
Trendove u grafičkoj industriji koji sve više ukazuju na rast upravo digitalnih tiskarskih rješenja predstavio je, na temelju izvješća Smithers Pire o budućnost tiskarstva do 2022. godine, gosp. Marko Morić, predsjednik Udruženja. Vrlo zanimljiv podatak koji iznio pokazuje da se od 16,8 milijardi dolara koliko je uloženo u tiskarske strojeve globalno u 2018., 40% tog novca odnosi na ulaganja u digitalne strojeve i opremu, točnije elektrofotografska i ink jet rješenja.
Iako su, kako je rekao, ambalaža i etikete segment koji bilježi kontinuirani rast, no niti stanje vezano uz grafički i publikacijski segment nije tako loše te su ostvareni rezultati prilično konstantni.  Zastupljenost digitalnog tiska u postotcima još je uvijek mala, iznosi oko 16%, no stalni trend rasta je prisutan, dok s druge strane analogni tisak bilježi blagi pad.
O važnosti i mogućnostima koje tiskarima pruža variable data printing (VDP), govorio je gosp. Goran Novak iz tvrtke Objectif Lune, specijalizirane za automatizaciju interaktivnog komunikacijskog procesa s klijentima kroz rješenja za tisak, web, email te bilo koje druge komunikacijske kanale. Variable data printing rješenja tiskarima otvaraju nove mogućnosti jer prije svega stvaraju priliku za maksimalnu prilagodbu zahtjevima korisnika, stjecanje novih klijenata, a time posljedično pridonose i povećanju zarade. Tim više jer ograničenja kada je riječ o vrsti dokumenata nema. „Srž VDP-a je u iskorištavanju svih potencijala podataka kako bi se stvorila komunikacija koja dodaje vrijednost svakom koraku poslovnog procesa“, istaknuo je gosp. Novak. Ključ svega leži, naravno u adekvatnom softverskom rješenju prilagođenom svakoj organizaciji sukladno njezinim potrebama.

Da su digitalna tiskarska rješenja sve cjenjenija, potvrdilo je i predavanje gosp. Deana Tolpa iz tvrtke Grafik.net, koji je, kao jedini ovlašteni Fogra certifikator u Hrvatskoj, govorio o Fogra Standardizaciji digitalnog tiska (Process Standard Digital – PSD). Riječ je o standardu za grafičku proizvodnju koji osigurava predvidljivu kvalitetu ispisa za male i velike formate digitalnog tiska. Opisao je proces dobivanja certifikata, pokazao parametre koji se uzimaju u obzir kod evaluacije, procesa provjere te recertifikacije. Kako je rekao, jako mu je drago što domaće, ali i regionalne tiskare sve više uviđaju važnost posjedovanja Fogra certifikata, odnosno poslovanja po pravilima cijenjenim svuda u Europi te do kraja ove godine očekuje i prve PSD certificirane tiskare i kod nas.
Izv.prof.dr.sc. Igor Majnarić, voditelj katedre za tiskarske procese na Grafičkom fakultetu govorio je o bojilima za digitalni komercijalni tisak s naglaskom na karakteristike i specifičnosti praškastih tonera, magnetnih tonera i electro ink-a.
Radionica kojoj je prisustvovalo 30-ak sudionika završila je praktičnom vježbom provjere obojenja digitalnih otisaka koju je vodio Dean Tolp, pokazavši pritom mjerne instrumente Techkon i X-Rite te na stvarnim primjerima principe i rezultate mjerenja.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content