Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

GRAFIMA – Sve je u bojama

37. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije GRAFIMA
23. Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme BIROEXPO

od 30. septembra do 3. oktobra 2015. godine u hali 4 Beogradskog sajma

 

GRAFIMA, Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, koji se ove godine održava od 30. septembra do 3. oktobra, 37. je izdanje dostignuća u ovim ekspanzivnim privrednim granama, koje obuhvataju i mašinsku industriju, i sofisticirane napredne tehnologije, i namenski IC i dizajnerski hardver i softver, i kreativno- umetničke grafičke žanrove…

Pod tradicionalnim sloganom “Sve je u bojama”, posetiocima će se predstaviti više od 70 učesnika i izlagača iz zemlje i inostranstva (Velika Britanija, Portugal, Slovenija, Italija, Bugarska, Rumunija, BiH, Hrvatska…), koji će predstaviti proizvode, usluge, tehnička i tehnološka dostignuća u ključnim segmentima grafičke, papirne i kreativne industrije.

Proizvodi grafičke industrije (od ambalaže do reklamnih materijala ili uputstava…) prateći su ili sastavni deo svakog industrijskog proizvoda. Samo sektor kreativne industrije obuhvata neverovatno obimne oblasti – izdavaštvo, štampane medije, grafičku, reklamnu, muzičku i filmsku industriju, te dizajn, radio i televiziju…
– što govori o izuzetnom značaju ovog sektora i sa ekonomskog i sa društvenog stanovišta. Prema aktuelnim podacima, kreativne industrije stvaraju više od sedam odsto svetskog BDP-a, sa rastom od 10 odsto godišnje. Statistički, u razvijenim državama upravo ova kreativna industrijska sfera ima najveći godišnji rast, od pet do čak 20 odsto.

S obzirom na činjenicu da ove industrije i u našoj zemlji ostvaruju procentualno sličan udeo u ukupnom bruto domaćem proizvodu, dakle izuzetno visok, GRAFIMA je ne samo izlagačka, sajamska manifestacija nego i svojevrstan indikator stanja i tehnoloških dostignuća u razuđenoj i kompleksnoj grafičkoj industriji, proizvodnji, doradi i preradi papira i nekim drugim prerađivačkim industrijama, te u njenom najpropulzivnijem sektoru – kreativnom.

Možda je upravo zbog toga, i to još od svog prvog izdanja 1979. godine, ova sajamska manifestacija po broju i poslovnom rejtingu izlagača i drugih učesnika, te po posećenosti i poslovnim aranžmanima koji se tokom ili povodom sajma naknadno ugovore, regionalni lider.

IMG_1757sIzlagački program Grafime obuhvata: 1. Mašine, uređaje i opremu za grafičku industriju (uređaji za unošenje, obradu i prenos podataka, mašine i oprema za izradu štamparske forme za različite tehnike štampe, programski paketi za pripremu za štampu, oprema za izradu probnih otisaka – sve za potrebe pripreme za štampu, potom mašine za razne štamparske tehnologije, a na kraju i mašine i oprema za grafičku doradu – knjigovezačku, ambalažersku ili za preradu papira), rezervne delove i komponente, polovne grafičke mašine, kontrolne i merne uređaje i opremu, mašine i opremu za reciklažu otpadnih materijala, 2. Sirovine i repromaterijale (od papira, kartona, lepenki, samolepljivih materijala, preko boja, lakova, lepkova, do hemikalija za grafičku industriju i knjigovezačkih materijala), 3. Proizvode grafičke industrije (knjige, brošure, novine i časopisi, prospekti, katalozi, etikete, propagandni materijal, umetničke reprodukcije, ambalažni proizvodi od papira i kartona, papirna konfekcija i higijenski program, vrednosne papiri…) i dr.

Ovogodišnji počasni domaćin Grafime je domaća kompanija ORACAL POLIKARBONATI, čija je osnovna delatnost trgovina iz uvoza, ali sve više širi ponudu na usluge, obradu i vlastitu proizvodnje. Najveći broj njenih klijenata je iz reklamne industrije, zatim iz građevinske, a sledi maloprodajni segment poslovanja. Kompanija je jedan od lidera u sektoru ploča i propratnog materijala, ALU profila, folija i autofolija, materijala za solventnu štampu, laserskog i CNC graviranja, svetlećih reklama i banera, CNC sečenja i drugog. Zastupnici su nekoliko vodećih evropskih proizvođača kao što su Oracal, Quinn, 3A composites, Reflectiv, LLuminar, Hass Co.

Izložbeni prostor

Izlagači

Zemlje

Posetioci

Poslovna poseta

2.800 m2 70 8 6.000

1.000

Već po tradiciji, Grafima ima bogat prateći program (u prilogu), koji se sastoji od stručnih predavanja, prezentacija novih tehnologija i dostignuća, a obezbeđeno je i prisustvo i podrška udruženja, obrazovnih i strukovnih organizacija, pre svih Privredne komore Srbije, odnosno njene Grupacije grafičke industrije, akademskih ustanova… Posetiocima će i ove godine na raspolaganju biti i veliki fond stručne literature i publikacija.

Ovogodišnji prateći sajamski program svakako će obeležiti projekat Ulica kreativnih rešenja, u realizaciji kompanije Oracal Polikarbonati i Beogradskog sajma. Osnovna ideja bila je da se kreativni studenti i mali preduzetnici, svojim kreativnim rešenjima u nekoliko grafičkih i dizajnerskih sektora, i uz medijsku podršku, povežu sa velikim, liderskim kompanijama, koje su značajan oslonac u ovoj vrsti delatnosti. Tako su Oracal Polikarbonati omogućili zainteresovanim učesnicima da se, i u njihovim pogonima i uz njihovu pomoć, iskažu kreativnim rešenjima u sektorima POS nameštaja, POS proizvoda, direktne štampe na tekstilu, nameštaja od pleksiglasa, display sistema, 3D slova i natpisa, LED rasvete i svetlećih reklama i auto-grafike (prelepljivanje “honde civic” PVC folijom). Najuspešniji učesnici u ovom konkursu-projektu biće sa svojim radovima stanovnici Ulice kreativnih rešenja.

Najkvalitetnijim grafičkim proizvodima u različitim kategorijama, odnosno robnim grupama, stručni žiri Beogradskog sajma dodeljuje već tradicionalne simbolične nagrade – Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat. Svečanost uručenja nagrada je u petak 2. oktobra, u 14:00 časova (sala u parteru hale IV).

Predsednik Organizacionog odbora Grafime je Milisav Miša Čugurović, predsednik Grupacije grafičara Privredne komore Srbije.

BIRO EXPO, Međunarodni sajam informatičko- birotehničke opreme, centar je okupljanja poslovnih ljudi, proizvođača, distributera i korisnika opreme za potrebe radnih i poslovnih okruženja, regionalna berza ponude i potražnje ove vrste roba i usluga.

Cilj sajma je da domaći i strani izlagači promovišu najznačajnije svetske brendove, distributere i domaće proizvođače opreme i materijala za opremanje i funkcionisanje poslovnih prostora: od kancelarijskog nameštaja (stolovi, stolice i fotelje, plakari i ormari, police, table za prezentaciju…) i biro mašina i pribora (fotokopiri, faks mašine, štampači, multifunkcionalne mašine, kompjuteri, laptop uređaji, telefoni, mašine za plastifikaciju, mašine za povezivanje i koričenje, uništivači papira, projektori, diktafoni, bušači hartije, heft mašine…), preko kancelarijskog materijala (papir i papirna konfekcija, tabuliri, registratori, data mape, pisaći pribor, toneri, termo rolne, riboni, diskete, folije itd), poslovne i dekorativne galanterije (rokovnici, poslovne tašne i neseseri, organizeri, luksuzni pisaći pribor, albumi za vizit karte, novčanici, upaljači, satovi, privesci za ključeve, reklamne majice i kačketi, kravate, marame, kišobrani, dekorativne kese i kutije, čestitke i pozivnice, novogodišnja i uskršnja dekoracija, party dekoracija), do foto programa (fotoaparati, kamere, memorijske kartice, kablovi, repromaterijal, foto-albumi, torbice, prateća oprema…).

Šef projektnog tima sajmova GRAFIMA i BIRO EXPO je Aleksandar Pavić, tel/fax. +381 11 2655 831.

Više informacija na: www.sajamgrafima.rs [email protected] [email protected]

GRAFIMA i BIRO EXPO održavaju se u hali IV Beogradskog sajma, a radno vreme sajmova je od 10:00 do 18:00 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, za grupne posete 150, a parking je 100 dinara na sat.

P R A T E Ć I       P R O G R A M

G R A F I M A 2 0 1 5

Sreda, 30. septembar

Sala u parteru hale 4

12:00-12,30 SVEČANO OTVARANJE SAJMA

Sajam otvara – Ambasador Švajcarske Mr. Zan-Danijel Ruha

13:00 – 13:45 Sala u parteru hale 4

SEMINAR 3A COMPOSITES

ARHITEKTURA

 • Predavač: Petter Keller
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

14:00 – 14:45 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE POLYCASA

ARHITEKTURA

 • Predavač: Marko Kotar
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

15:00 – 15:45 Sala u parteru hale 4

SEMINAR REFLECTIV

ARHITEKTURA

 • Predavač: Lisa Conodotta
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

17:00 – 17:25 Sala u parteru hale 4

BUSINESS SUPPORT Network – BSN

 • Predavač: Dragoljub Rajić
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

17:25 – 17:40 Sala u parteru hale 4

RAIFFEISEN BANK –

BANKARSKO FINANSIRANJE U PRIVREDI – INOVACIJE

 • Predavač: Predstavnik Raiffeisen banke
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

17:40 – 18:00 Sala u parteru hale 4

CQA-SYSTEM OF THE QUALITY

 • Predavač:Slavoljub Petrović
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

 

Četvrtak, 01. oktobar

10:00 – 14:00 Hala 4 – Mala konferencijska sala

PREZENTACIJA FIRME SITOTEHNIKA

U organizaciji firme : Sitotehnika doo, Beograd

11:00 – 11:45 Sala u parteru hale 4

UTICAJ OBLIKA AMBALAŽE NA POTROŠAČKI DOŽIVLJAJ PROIZVODA

 • Predavač: Dr Gojko Vladić, docent
 • U organizaciji: Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad

12:00-12:45 Sala u parteru hale 4

KOMPLIKUJ JEDNOSTAVNO – COMPLICATE SIMPLY

 • Predavač: Slavimir Stojanović
 • 13:00 – 13:45 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE 3A COMPOSITES

DESIGN ENTERIJERA

 • Predavač: Petter Keller
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

14:00 – 14:45 Sala u parteru hale 4

KONTROLA REPRODUKCIJE BOJA DIGITALNOM KAMEROM

 • Predavač: MSc Ivana Tomić, asistent
 • U organizaciji: Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad

15:00 – 15:45 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE POLYCASA

DESIGN ENTERIJERA

 • Predavač: Marko Kotar
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

16:00 – 16:45 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE REFLECTIV

DESIGN ENTERIJERA

 • Predavač: Lisa Condotta
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

 


 

Petak, 02. oktobar

11:00 – 11:45 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE 3A COMPOSITES

 • Predavač: Petter Keller
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

12:00 – 12:45 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE POLYCASA

 • Predavač: Marko Kotar
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

13:00 – 13:45 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE REFLECTIV

 • Predavač: Lisa Condotta
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

14:00 – 15:00 Sala u parteru hale 4

SVEČANA DODELA PRIZNANJA


 

Subota, 03. oktobar

12:00 – 13:00 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE 3A COMPOSITES

REKLAMNA INDUSTRIJA

 • Predavač: Petter Keller
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

13:15 – 14:00 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE POLYCASA

REKLAMNA INDUSTRIJA

 • Predavač: Marko Kotar
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd

14:15 – 15:00 Sala u parteru hale 4

PREDAVANJE REFLECTIV

REKLAMNA INDUSTRIJA

 • Predavač: Lisa Condotta
 • U organizaciji firme: Oracal Polikarbonati, Beograd
Najnoviji oglasi
 • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content