PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

GREC d.o.o. – sito i tampon primarna tehnologija u industriji

Na jednom predavanju, na sajmu InPrint prije nekoliko godina, čuli smo zanimljivu tezu: „proizvod bez tiska nije proizvod, to je sirovina“. Ako dublje razmislimo, teza nije postavljena bez osnove. Sve oko nas ima neki analogni ili digitalni tiskarski trag. Mnogo više analogni, industrijski. Na svakom uredskom stolu, možda je jedino  kemijska olovka, dokumenti i pokoja vizitka otisnuta digitalno, sve ostalo je analogno. Industrija još uvijek koristi klasične tehnologije tiska koje su pratile razvoj industrijske proizvodnje od prvih dana. Digitalni tisak ima značajan rast, ali udio u ukupnom tisku još uvijek nije veliki.

Kada se radi o industrijskom tisku, pravo mjesto je u Ljubljani, u prostorima tvrtke Grec d.o.o. Tvrtka Grec d.o.o. na tržištu je zadnjih 30 godina, ali vlasnik tvrtke, gospodin Slavko Cankar, kemičar po zanimanju, veliki  je dio svoje profesionalne karijere posvetio sito i tampon tisku. Prije nekoliko godina firmu je naslijedio sin Miha Cankar, koji ju uspješno vodi i razvija nove programe u firmi. Danas tvrtka Grec d.o.o. zapošljava šest radnika, od čega uz kemičare imaju i dva grafičara te ekonomista koji su u tvrtki već 20 godina.

Glavni fokus tvrtke usmjeren je na tri područja:
  • distribuciju i pripremu materijala za industrijski tisak te na probleme s kojima se grafičari susreću kod industrijskih aplikacija otisnutih s tampon tiskom ili sitotiskarskom tehnologijom.
  • materijale za izradu i zaštitu tiskanih pločica za elektroniku
  • izradu specijalnih 3D naljepnica

Kako je tvrtka nastala i s kojim problemima se danas susreće, razgovarali smo s vlasnicima, gospodinom Slavkom i Mihom Cankarom.

Komentirali su: „Firma Grec d.o.o. osnovana je prije 30 godina. Sama riječ GREC znači grafičko ekološki centar. Riječ ekološki bila je napredna već prije 30-tak godina, a ja kao kemičar na tu sam riječ gledao s drugog stajališta nego što su to gledali grafičari. Naše klijente uvijek savjetujemo vezano uz ekologiju, koji su materijali eko friendly, koje kemikalije su najmanje opasne za radnike i za prirodu, kako riješiti otpadne vode i još puno drugih pitanja s kojima se klijenti u svakodnevnom poslovanju susreću.“

Čitav intervju pročitajte u online izdanju Print Magazina.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content