PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Hoće li LED billboardi zamijeniti jumbo plakate?

Gospodin Ozren Đukić u reklamnoj je industriji više od 30 godina. Sve je počelo otvaranjem tiskare VDP, specijalizirane za tisak širokog formata. Prateći trendove prije nekoliko je godina osnovao i tvrtku ScreenZ koja je danas jedan od vodećih proizvođača LED displej sustava u regiji. Pričali smo s njime.

U reklamnoj ste industriji od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća. Predstavite nam u kraćim crtama Vaš ulazak u reklamnu industriju.

„Prvi moj susret s reklamnom industrijom dogodio se u jednoj tiskari u Njemačkoj gdje sam vidio tehnologiju izrezivanja folija. To me fasciniralo i nakon nekoliko godina kupio sam prvi Roland rezač folija i s njime pokrenuo poslovanje. Krajem devedesetih dobio sam posao izrade velikih cerada za Coca Colu. Ovaj posao bio je moj prvi susret sa solventnim pisačima. Nakon neuspješnog pokušaja tiska ove reklame u Zagrebu, put me odveo u Austriju. Tamo smo imali također bezuspješnu suradnju jer su 200m2 cerade počeli tiskati s malim solventnim pisačem koji je jedva tiskao 2m2 na sat.”

“Ti neuspješni pokušaji nisu me odbili od ovog posla već naprotiv, stimulirali  su me da potražim rješenje, bolju tehnologiju koja može popratiti takve velike projekte. Traženje rješenja odvelo me do Češke, u tiskaru koja je u ono vrijeme imala Vuteke, Idanite i nakon nekoliko dana lutanja, prva cerada je bila montirana u Velikoj Gorici. Oduševljenje veličinom reklame i zadovoljstvo klijenta trajno me povezalo s velikim formatima reklama. Od tada znam da je moj poziv u životu izrada reklama velikih formata“.

Jedna ste od većih tvrtki u regiji u segmentu tiska velikih reklama. Gdje vidite budućnost tiska velikog formata?

Kod vanjskog oglašavanja u zemljama regije, najzastupljenija je proizvodnja jumbo plakata. Na tržištu Hrvatske i Slovenije ovaj artikl je najviše baziran na blueback papiru dok se u Srbiji ili Makedoniji dosta koriste i backlight baneri. Sljedeći materijali po učestalosti su ceradna i mesh platna. Ona su češće nestandardnih dimenzija, a prilagođena su dimenzijama različitih ograda uz ceste ili sportske terene.

Cijelo ovo tržište ušlo je u zrelu fazu. Od tehnologija koje nam danas dozvoljavaju dnevne kapacitete tiska koje se mjere u tisućama kvadrata pa do cijena gotovih proizvoda koje su lišene ikakvih ekstra profita koji bi mogli osigurati novi razvojni ciklus. Imam osjećaj da je tisak billboarda i banera ušao u fazu pukog preživljavanja i teško se može na ovim razlikama u cijeni graditi uspon tiskara. Možemo ga usporediti s ofsetnom industrijom kojoj i manje manufakture značajno potresaju dobit.

Tisak će još dugi niz godina biti primarna grana u reklamnoj industriji. Standardizirani proizvodi poput jumbo plakata zadržat će volumene uz manje smanjenje obujma proizvodnje zbog implementacije LED displeja u gradovima. Veće profitne marže mogu se još ostvarivati na malim projektima koji zahtijevaju kompleksniju proizvodnju i prilagodbu reklamnoj površini. Međutim, tu treba promišljati i o zagađenju okoliša i u tom smislu o benefitu koji ovaj način nosi. Na inozemnom tržištu većina tvrtki je toga svjesna kao što su svjesni da to šarenilo narušava vizuru grada, što je loše i sve manje prihvatljivo.

Čitav intervju pročitajte u online izdanju Print Magazina.

Gumb-za-e-newsletter-2

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content