PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

I kad stroj ne radi puno, ne zaboravite voditi brigu o ispisnim glavama

Ink jet ispisne glave za industrijsko-komercijalnu upotrebu postoje gotovo već tri desetljeća i postupno su se poboljšavale zajedno sa sustavima za čišćenje i održavanje, no još uvijek se mogu začepiti pa čak i onda kada se tek povremeno koriste ili je stroj potpuno isključen. S obzirom na cijenu nekih ispisnih glava, vrijedi ih paziti.

U vrijeme nedovoljnog korištenja stroja, začepljene ispisne glave često se odbacuju kao nepovratno oštećene zbog poteškoća uklanjanja nakupljene boje, posebice kod strojeva s UV sušenjem. Puno je raznih metoda čišćenja koje mogu pomoću, poput korištenja pritiska, ispiranja, prskanja, ali glave se i dalje mogu začepiti. U Australiji postoji nešto što tamošnji tiskari zovu „bolnica za ispisne glave“, a u nastavku donosimo njihove savjete.
Ističu da čišćenje glava ink jet pisača nije neka velika znanost, no isto tako ne postoji magična tipka koju se može stisnuti i dobiti čistu glavu. Bitna varijabla je vrsta korištene boje – solvent, UV, vodene, 3D gelovi ili latex. U obzir treba uzeti mnogo toga, postavke stroja i tekućine koje koristiti.

Bolje prevencija nego „liječenje“

Postoje određene stvari koje tiskari koji se bave tiskom velikog formata mogu i sami učiniti kako bi produžili vijek trajanja ispisnih glava. Čistoća je na vrhu liste.

  • radno mjesto održavajte čistim i bez prašine – to znači da ćete povremeno očistiti čitav stroj, i iznutra i izvana
  • redovito provjeravajte mlaznice kako nešto ne bi iznenada pošlo po zlu. Ispisne glave obično otkazuju postupno, tako da linije koje nedostaju kod ispisa za provjeru mlaznica ne treba zanemariti
  • koristite integrirane načine čišćenja – kod klasičnih, „tvrdih“ načina boja ili tekućina za čišćenje pod pritiskom se ubacuje kroz mlaznice; novi high-end pisači imaju automatizirane postupke čišćenja što je velika pomoć, ali da bi se ispisne glave zaštitile tijekom slabe ili nikakve upotrebe, stroj mora biti uključen!
  • redovno ažurirajte upravljačke programe i upravljački softver
  • koristite originalnu boju –  ovo je uvijek sporno pitanje, no treba znati da su proizvođači boja usklađeni s ispisnim glavama. Ako se ipak odlučite za boje koje nisu original, obavezno nabavite garanciju da boje neće oštetiti glave.

Australski „doktori“ savjetuju da se glave očiste čim počnu pokazivati znakove bočnog prskanja ili dođe do ispadanja mlaznica. To će, kažu, znatno produžiti vijek trajanja ispisne glave i dati mnogo bolji rezultat ispisa, a i financijske uštede zbog redovnog čišćenja su ogromne.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content