Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Industrija tiska ne proizvodi otpad, nego stvara proizvode koji informiraju

U transformaciji industrije tiska koja se, kao i brojni drugi sektori, mijenja u smjeru održivosti, ekoloških rješenja, smanjenja emisije CO2 i klimatski neutralnih proizvoda aktivno sudjeluje i Intergraf. Intergraf je europska federacija za tiskane i digitalne komunikacije sa sjedištem u Bruxellesu. Blisko surađuje s Europskom unijom na promicanju i zaštiti interesa europske tiskarske industrije. U skladu s tim, snažno su uključeni i u sva pitanja vezana uz implementaciju europskog zelenog plana u grafičku industriju. Poseban fokus stavili su na izračun emisije CO2. Stoga su u suradnji sa stručnjacima specifično za tiskare i njihove proizvode razvili alat za izračun stupnja emisije.
Kako se grafička industrija nosi s EU zelenom regulativom, rekla nam je gđa Laetitia Reynaud, savjetnica u Intergrafu.

Što Europski zeleni plan znači za industriju tiska? Koje su najvažnije novosti/promjene koje donosi?

Predstavljen 2019. godine, Europski zeleni plan strategija je rasta čiji je cilj prelazak gospodarstva EU-a na održivi ekonomski model. Sveobuhvatni cilj Europskog zelenog plana je da EU postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.
Europski zeleni plan pokriva mnoge zakonodavne inicijative koje su iznimno važne za tiskarsku industriju, od politike vezane uz šumarsku do one vezane uz kemijsku industriju. Tu su i politike kojih se tiče emisija u industriji te recikliranja. Utječe, stoga na izvor i nabavu sirovina, proizvodne procese i u konačnici na životni vijek proizvoda te kako će oni pridonijeti kružnom gospodarstvu.

Kako biste ocijenili postojeće zakonodavstvo EU u vezi s ekološkim ciljevima? Kako ih industrija tiska može doseći ili se u njih uklopiti?

Europska tiskarska industrija već je uređena prema strogim ekološkim pravilima. Primjerice, velike tiskare podliježu ekološkim dozvolama koje postavljaju stroga ograničenja vezana uz emisije hlapljivih organskih spojeva (VOC). Ta se ograničenja redovito revidiraju, a tvrtke se moraju konstantno prilagođavati sve ambicioznijim zahtjevima zaštite okoliša. Tiskare se moraju pridržavati i europskih pravila o podrijetlu sirovine za proizvodnju papira, o upotrebi kemikalija u proizvodnji te o zdravlju i sigurnosti svojih radnika. Intergraf i nacionalna trgovačka udruženja imaju ključnu ulogu u podršci tiskarama da osiguraju usklađenost s postojećim pravilima, primjerice kroz izradu različitih vodiča.

Što smatra najvećim izazovima industrije tiska danas, je li doista tiskarska industrija veliki proizvođač otpada te uzrokuje li velike emisije CO2, pročitajte u intervju u specijalnom izdanju Print Magazina.
Specijal je dostupan i online na www.print-magazin.eu

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content