Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Infrared sigurnosni dizajn – zanimljiva primjena kod odjeće

Infrared tehnologija nije nepoznanica u grafičkoj industriji. Posljednjih 15-ak godina razvija je i njezinu primjenu istražuje prof. dr. sc. Vilko Žiljak sa svojim timom. Jedna od članica tima je i prof. dr. sc. Jana Žiljak Gršić koja nas je na ovogodišnjem sajmu Print21 u Zagrebu upoznala s zanimljivim rješenjem primjene infrared dizajna.

Kako nam je rekla, inovacija infrared dizajn svodi se na mogućnost ispisa dvostruke slike, odnosno slike vidljive okom koja u sebi ima i sliku vidljivu u infracrvenom spektru, tj. infracrvenim kamerama.
Povod za razgovor s njom bila je suradnja tvrtke FotoSoft, koja na tržište plasira infrared tehnologiju i tvrtke Microline, koja, između ostalog, na naše tržište donosi printere brenda OKI.

Suradnja je to koja je počela prije više od 12 godina jer su se OKI uređaji pokazali kao odlični prilikom ispisa dvostruke slike direktno iz računala.
Bitno je da su to klasični kolor printeru koji imaju 4 tonera, ali separacija mora biti kontrolirana. Važno je da sam printer ne radi neke dodatne uštede jer se na taj način može poremetiti slika za izradu dvostruke slike.

Zanimljivost koju je Micorline predstavio na sajmu vezana je uz primjenu infrared dizajna na odjeći. Konkretno, primjena je pokazana na majicama koje na sebi imaju infracrvenu sliku i koje su polu individualizirane.

U realnoj primjeni to bi primjerice značilo da bi se sigurnosno osoblje koncerta ili nekog javnog skupa moglo označiti takvim majicama. Naravno, jednokratno samo za to događanje. Na taj bi način osobe koje su u sustavu seucurity-a bile prepoznatljive na kamerama koje kontroliraju događaj.

Zanimljiv razgovor pogledajte u Print Reportu dostupnom na Print Magazin YouTube kanalu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content