Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

INK-JET ISPISNE GLAVE

Ink-jet  tisak je složeniji i daleko osjetljiviji od analognog ispisa i zahtijeva od ink-jet mlaznica točnost u veličini i pozicioniranju kapi više stotina tisuća puta u sekundi. U proteklih 20 godina, ink-jet je dominantna tehnologija za ispis velikih formata. Ispisne glave temeljene na pouzdanoj piezo-električnoj tenologiji omogućile su visoko kvalitetan ispis i korištenje solventnih bojila, koja su u kombinaciji s tiskovnim podlogama od plastičnih materijala omogućila korištenje u vanjskom oglašavanju i car wrapping-u.

 

Uslijedila je pojava UV bojila koje su dodatno povećale paletu tiskovnih podloga na: drvo, metal, staklo, keramiku i dr. Korištenje Latex bojila napredak je u ekološkom smislu, jer je bojilo na vodenoj bazi. Digitalni tisak na tekstil je još jedno tržište u kojem ink-jet bilježi veliki rast, bilo da je riječ o sublimaciji ili korištenju pigmentnih bojila za direktni tisak na pamuk, korištenje ink-jet tehnologije je neizbježan.

Srce svakog pisača temeljenog na ink-jet tehnologiji je ink-jet ispisna glava. Riječ je o vrlo preciznom elektroničkom uređaju. Proizvodi ga mali broj kompanija koje su uložile značajna financijska sredstva u razvoj tehnologije i proizvodne pogone u kojima vladaju najčišći cleanroom uvjeti proizvodnje.

 

Ink-jet tehnologija dijeli se u dvije osno­vne kategorije: kontinuirani ink-jet (continous jetting – CiJ) i kap na zahtjev ink-jet (drop-on-demand – DoD).

Kontinuirani ink-jet
(continous jetting – CiJ)
Kap na zahtjev ink-jet (drop-on-demand - DoD)

Kap na zahtjev ink-jet
(drop-on-demand – DoD)

Svi moderni ink-jet pisači velikog formata uglavnom koriste drop-on-demand ispisne glave. One mogu biti precizno kontrolirane i proizvode kap tinte kada je to potrebno. Ispisne glave za kontinuirani ink-jet konstantno proizvode kapljice tinte koje se “u letu” od glave prema tiskovnoj podlozi električnim poljem deflektiraju prema podlozi ili nazad u spremnik. Danas se koriste za tisak kodova ili brzo otiskivanje na ambalažu.

Dva su glavna tipa drop-on-demand (DoD) ispisnih glava: piezo i termalne.

Piezo ink-jet glave koriste piezoelektrični kristal koji se prilikom promjene električnog naboja deformira i iz komore izbacuje tintu kroz sitne rupice mlaznica. Kada vibriraju, mlaznice djeluju poput klipa u motoru, povlače tintu u mlaznicu iz rezervoara i zatim je raspršuju prema tiskovnoj podlozi. Princip rada moguće je koristiti kod svih tekućina i zbog toga je ovu tehnologiju moguće koristiti za sve vrste bojila uključujući i kemijski reaktivna otapala, UV bojila, bojila na vodenoj bazi itd. Piezo-električnu tehnologiju s korištenjem piezo kristala patentirao je Epson.

Piezo ispisne glave

Termalne ink-jet glave zagrijavanjem tinte u komori za generiranje tvore mjehurić pare koji zatim izbacuje kap tinte iz mlaznice. Ova tehnologija efikasno radi samo s bojilima na bazi vode, pa se ne koristi za vanjsku upotrebu, za koju se koriste solventna ili UV bojila. Iznimka je HP Latex koji koristi termalne ink-jet ispisne glave. Termalne glave izrađuju se fotopostupkom što omogućuje jeftiniju proizvodnju i veću razlučivost od piezo glava.

Nadalje, ink-jet ovisno o veličini kapljice može biti: binaran i varijabilan (grayscale). Kod binarne tehnologije veličina svih kapljica je ista, a zacrnjenje i prijelazi među tonovima ovise o njihovoj količini na jedinici površne. Ako je veličina kapljice mala, potrebno je više prolaza za postizanje finih prijelaza između tonova – ovakav otisak djeluje zrnato i zahtijeva visoku rezoluciju ispisa. Korištenjem varijabilnih kapljica prijelazi među tonovima su finiji pri manjim rezolucijama, što uvelike utječe na brzinu ispisa.

Ink-jet tisak je složeniji i daleko osjetljiviji od analognog ispisa i zahtjeva od ink-jet mlaznica točnost u veličini i pozicioniranju kapi više stotina tisuća puta u sekundi. Ovi ispisni sustavi uvelike ovise i o bojilima i kemikalijama koji se u njima koriste. Neka otapala i kemijski spojevi mogu uništiti ispisne glave, neke će glave tolerirati vodene tekućine, dok druge neće. Proizvođači glava za ispis u pravilu će definirati koja se bojila moraju koristiti na njihovom proizvodu. Korisnici se s druge strane obično usredotočuju na ispisnu glavu kao glavni izvor problema u tisku, međutim uzrok problema je često neadekvatno bojilo.

Detalj print glave (ukupni razmak na skali 1 mm, razmak između pojedinih crta je 0.1 mm)

Detalj print glave (ukupni razmak na skali 1 mm, razmak između pojedinih crta je 0.1 mm)

 

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content