Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ink jet revolucija tek slijedi

Nedavno smo pisali o istraživanju Smithers-a koje je pokazalo da će ink jet u narednih deset godina doživjeti najveći rast. Zašto? Mnogi  dobavljači predviđaju dolazak na tržište istinski revolucionarne ink jet tehnologije. Tako bi, prema predviđanjima, do 2032. udio ink jet-a u ukupnom volumenu tiska trebao dosegnuti toko 77%. To je, kažu stručnjaci, najbrže rastući proces tiska.

Pokazalo je to i nedavno završeno 14. izdanje Hunkeler Innovation days-a koje je okupilo oko 100 izlagača koji su predstavili impresivnih 50 proizvodnih linija orijentiranih na praksu.
U duhu “Next Level Automation”, u Luzernu su, najvećim dijelom, pokazana najnovija, visokoučinkovita rješenja za ink jet tisak te tehnologije dorade.  

Kvaliteta koju su pokazali svi ink jet strojevi za tisak iz role usporediva je s ofsetom, što je i bio cilj pružatelja tehnologije. Osim potpuno novih strojeva iz Kodaka i HP-a, Canon je predstavio nadograđeni Prostream 3000 kao svoj vodeći continuous feed ink jet printer. Ricoh je pokazao Pro VC70000E, izvana isti, ali s promjenama softvera, a Screen je imao novu boju na Truepressu 520, HD Plus.

Kako bi dokazao da nisu svi opsjednuti veličinom kapljice boje, Xeikon je pokazao Sirius 30000, prvi put od lansiranja 2020. Od tada je veliki broj instaliranih jedinica ne samo za tisak knjiga gdje kvaliteta odgovara  fotoknjigama. I , kao što su u Xeikon-u željeli istaknuti, po cijeni znatno nižoj od mnogo bržih ink jet strojeva.

Knjige su ostale dominantna tema u doradi

Na temu dorade knjiga Hunkeler je predstavio svoju Starbook brzu doradnu liniju. Radi brzinom od 250 m/min, brže od gotovo svih dostupnih ink jet printera.

Muller Martini usredotočio se na posljednju verziju svojeg rješenja za uvez Vareo koje može završiti papir i pripremiti knjige za uvez u korice te na varijabilnu liniju za sedlasto šivanje stranica.
Uz Muller Martini, Horizon je demonstrirao potpuno automatiziranu liniju za proizvodnju bilježnica.
Plockmatic je predstavio možda i najzanimljivije lansiranje, Intec 6000, stol za rezanje malog formata gdje se papir kreće ispod noža umjesto da se alati za rezanje kreću iznad podloge. Rješenje je to koje će biti najprivlačnije manjim digitalnim tiskarama.

Kyocera i Riso izazvali su interes u nižem segmentu ink jet tržišta. Kyocera Taskalfa 15000 u Europi je doživjela već 125 instalacija. Sada dolazi s mogućnošću konfiguriranja s ugrađenim uređajem za izradu brošura, kao i s višestrukim spremnicima za ulaganje. Stručnjaci misle da bi upravo to mogao biti stroj zbog kojeg bi mnogi tiskari mogli po prvi put prijeći na ink jet.
Zaključak mnogih koji su bili u Luzernu ide definitivno u smjeru da uspon i pravu transformaciju ink jet tiska tek možemo očekivati.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content