Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Interes za studiranjem na Grafičkom fakultetu konstantno raste

U prošlom broju Print Magazina tema broja bila je edukacija u grafičkoj industriji. Jedan od razloga zašto baš ta tema svakako je nedostatak radne snage o čemu se u posljednje vrijeme intenzivno priča.
U regiji postoji niz edukacijski ustanova koje obrazuju buduće grafičare. Jedna od njih je i Grafički fakultet u Zagrebu.

Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu najstarija je obrazovna institucija u regiji kada se radi o obrazovanju budućih grafičara. Ugled je zadržala do današnjih dana. No, tijekom godina puno se toga promijenilo, a najveća s kojom se danas suočavaju je ona u pogledu interesa studenata. Što ti zanima današnje studente Grafičkog fakulteta te je li to ono što tržištu treba, rekao nam je prof. dr. Klaudio Pap, dekan Grafičkog fakulteta.

Kakav je interes mladih danas za studij na Grafičkom fakultetu?

Interes za studiranjem na Grafičkom fakultetu u Zagrebu zadnjih godina kontinuirano raste što je rezultiralo i povećanjem upisne kvote za prijediplomski studij. Dok se drugi fakulteti bore s nedostatkom upisanih studenata i velikim brojem slobodnih mjesta, Grafički fakultet može se pohvaliti s popunjenim svim mjestima u prvom upisnom roku uz veliki broj potencijalnih studenata koji prelaze prag upisa, ali se ne uspijevaju upisati na Fakultet.

U 2018. godini prvi smo put počeli povećavati kvote za smjer Dizajn grafičkih proizvoda i smanjivati kvote na Tehničko-tehnološkom smjeru. U 2020. smo ih izjednačili, a od 2021. godine do danas kvota za dizajnere je 115, a za tehnologe 85, tj. ukupno 200 studenata. Od kada smo napravili zadnju korekciju kvota svi studenti oba smjera upisuju se prije ljeta što prije nije bio slučaj.

I same kvote govore u prilog činjenici da je posljednjih godina trend okrenut ka dizajnu i multimediji. Što je po vašem mišljenju razlog tome?

Okretanje dizajnu i multimediji proizlazi iz same digitalne revolucije. Zbog toga je došlo i do potrebe za povećanom potražnjom za različitim digitalnim sadržajima, dok se, suprotno tome, potražnja za tiskanim medijima poput novina, časopisa i knjiga smanjila.

Isto to ne možemo tvrditi za sektor ambalaže jer znamo da je ambalaža danas u stalnom razvoju i porastu i da je tisak ambalaže jedan od rastućih trendova grafičke tehnologije. Stoga u tom području također vidimo jedan segment daljnjeg razvoja Grafičkog fakulteta.

Činjenica je da je na prijediplomskom studiju veći interes za smjer Dizajn grafičkih proizvoda te taj smjer upisuje 115 studenata. Kod diplomskog studija podjednak je interes za oba smjera. Općenito, s razvojem područja struke sve je veći interes za digitalne medije, multimedije i vizualne komunikacije.

Kako privlače mlade, koliko je program u skladu s potrebama tržišta te kakva je suradnja s gospodarstvom, pročitajte razgovor u aktualnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content