Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Istarske tvrtke traže ponovno pokretanje školovanja za grafičke tehničare

Istarske tvrtke s područja grafičke industrije obratile su se HGK – Županijskoj komori Pula za pomoć i posredovanje. Traže da im se pomogne u ponovnom pokretanju programa obrazovanja grafičkih tehničara u rovinjskoj Strukovnoj školi, piše portal istarski.hr.
Posljednji put je na području Istarske županije za to zanimanje upisan jedan razred još davne 2008. godine. U međuvremenu se grafičke tvrtke moraju snalaziti s priučenim radnicima i same ih obučavati za rad na najsuvremenijim strojevima. 
Na problem nedostatka radne snage u grafičkoj branši tiskari intenzivno upozoravaju posljednjih godina. Čini se, nažalost, da se malo toga konkretnog poduzima.

Nakon pozitivnog stajališta od strane nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije kao i same Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, HGK – ŽK Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara.
Prijedlog je da rovinjska škola, u suradnji s Grafičkom školom iz Zagreba svakih pet godina upisuje 24 učenika. Bilo bi to, smatraju dovoljno za potrebe tržišta.
Uvjereni su kako je zahtjev u potpunosti opravdan s obzirom na to da postoje konkretne potrebe za školovanim grafičarima.

Predstavnici Komore izrazili su nadu da će nadležni ministar pozitivno odgovoriti na upućeni zahtjev jer se radi o konkretnim potrebama više renomiranih tvrtki. One su načelno izrazile i spremnost za stipendiranje i primanje učenika na praksu, a po potrebi i za uključivanje vlastitih stručnjaka u obrazovni proces.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content