Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

ITMA 2023. – digitalni tisak na prirodne tkanine

Najprestižniji svjetski sajam tekstila i odjeće, ITMA, okupio je 1709 izlagača na više od 200.000m2 na prostoru Fiera Milano u Italiji. Od 8. do 14. 6. okupila je lidere tehnološkog razvoja i inovacija u tekstilnoj industriji. Napredni materijali, automatizacija, digitalna budućnost, inovativne tehnologije te održivost i cirkularna ekonomija u fokusu su ovogodišnjeg sajma. Tema sajma bila je transformacija svijeta tekstila.

Sajam ITMA postao je sinonim za inovacije u tekstilnoj industriji. Održava se svake četiri godine. Prvi sajam održan je daleke 1951. godine, a sljedeće izdanje planira se održati 2027. godine u Hannoveru, Njemačka.

Digitalni tisak pigmentnim bojama na prirodne tkanine ulazi u mainstream

S obzirom na stalni rast tiska na tekstil, sajam ITMA postao je vrlo privlačan i velikom broju grafičara koji su usko vezani uz taj segment. Tisak na tekstil predstavljen je u dvije hale. Zauzeo je 12% izložbenog prostora na kojem je grafičke tehnologije predstavilo 146 izlagača.

Fokus vodećih proizvođača digitalnih tehnologija tiska poput Epsona, Mimakija i Kornita bio je tisak pigmentnim bojama. Naime, one danas polako ulaze u pogone najvećih tekstilnih proizvođača zamjenjujući klasične tehnologije. Razlog je trajnost otiska koja se sve više približava trajnosti otiska koju nude klasične tehnologije tiska.

Proces digitalnog tiska pigmentnim bojama na prirodne materijale koristi fiksiranje boja bez korištenja vode čime ova tehnologija stvara neprocjenjivu ekološku korist i minimizira štetu koja se stvara korištenjem klasičnih tehnologija bojenja tkanina.

Veličina samog printera, odmatalice i jedinice za fiksiranje uglavnom je manja od deset dužnih metara što je nekoliko puta manje od klasičnih linija za sitotisak.

Fleksibilnost digitalne tehnologije u smislu brze promjene dizajna, velike količine radnih naloga koje je sposobna otisnuti, mogućnosti tiska na mnogo različitih tkanina s istim bojilom široko otvaraju vrata digitalnim printerima u tekstilnim pogonima.

Kapaciteti printera prikazanih na ITMA-i kreću se od desetak kvadrata na sat pa sve do ozbiljnih industrijskih rješenja koja u jednom satu mogu otisnuti i više od tisuću kvadratnih metara tkanine.

Cjenovno digitalne tehnologije postaju sve prihvatljivije jer ne koriste glomazne i skupe sustave za završno tretiranje tkanine. Povrat investicije u digitalni sustav za tisak na tekstil ide sve više u korist digitalnim tehnologijama tiska u odnosu na klasične tehnologije.

DTF nije zaobišao ni ITMA-u

Uz digitalni tisak na prirodne tkanine, ni sublimacija nije bila zapostavljena. Sajamska manifestacija obilovala je i vrlo popularnom DTF tehnologijom, T-shirt printerima te softverskim rješenjima. Grafička zajednica se rado zaustavljala i u drugim halama oko štikerica, digitalnih strojeva za tkanje koji se koriste u proizvodnji personaliziranih kapa, šalova, čarapa…CNC strojeva za krojenje i doradnih strojeva za šivanje tkanina koji se koriste u reklamnoj industriji u proizvodnji zastava, reklamnih tekstilnih banera ili u proizvodnji personalizirane sportske odjeće.

Sajam ITMA možemo smatrati prekretnicom u digitalnom tisku na prirodne materijale. Predstavljene tehnologije usmjeravaju industriju u smjeru korištenja zelenih tehnologija. ITMA ostaje ključan događaj koji oblikuje industriju tekstila i snažno utječe na srodne industrije. Novitete iz grafičke industrije predstavljene na ovogodišnjoj ITMA-i predstavit ćemo kroz naredne tjedne.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content