PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Ivica Šebalj, Bobst: Opći pad potrošnje snažno je utjecao na ambalažnu industriju

Posljednju epizodu Print Magazinova online serijala u 2020. godini „45 minuta o tisku“ posvetili smo upravo njoj, 2020. godini. Godini, koja će svakako i u poslovnom i u privatnom životu svakoga od nas ostati itekako zapamćena. Zanimalo nas je stoga, što o njoj misli struka pa smo u goste pozvali i gosp. Ivicu Šebalja, regionalnog sales menadžera za Hrvatsku, BiH, Sloveniju i Albaniju u tvrtki Bobst. Zanimalo nas je kako se ambalažna industrija nosila sa svime što je donijela 2020. te kako su zbivanja u komercijalnom tisku utjecala na nju.  

Kako je na početku istaknuo gosp. Šebalj, proizvodnja ambalaže i komercijalni tisak itekako su povezani jer oni koji se bave proizvodnjom ambalaže u većini slučajeva imaju i tisak kao podlogu onome što će se kasnije proizvesti u ambalažnom dijelu. Posljednjih godina vidljiv je pad u segmentu tiska jer dosta tiska je otišlo, kako je rekao, u virtualni dio, odnosno pregledava ga se preko weba i koristi u sve manjem opsegu.
Što se tiče ambalaže, kaže da je i ona osjetila posljedice tog pada posljednjih godina, stoga je sve više prisutan trend okretanja komercijalnih tiskara isključivo proizvodnji ambalaže.

Što se tiče stanja u ambalažnoj industriji regije (Hrvatska, BiH, Slovenija) i utjecaja pandemije, gosp. Šebalj ističe kako je kod fleksibilne ambalaže stanje najpozitivnije. Što se punog kartona tiče, gramaže 180 do 400g i tu je stanje prilično izbalansirano, dok proizvođači ambalaže od valovitog kartona imaju maleni pad što je povezano i s generalnom potrošnjom.

Godina je sama po sebi bila turbulentna, no Bobst se, kako ističe gosp. Šebalj, relativno brzo uspio prilagoditi. „Iako je što se Bobsta tiče sve bilo spremno za nastup na drupi, među prvima smo otkazali svoj nastup vjerujući da se situacija s koronavirusom neće tako brzo smirit. Okrenuli smo se webinirima i online promocijama te smo za neke klijente organizirali vrlo uspješne prezentacije“, kaže gosp. Šebalj i dodaje da, unatoč svemu, smatra da su digitalne platforme i online prezentacije samo privremeno rješenje te da ne mogu dugoročno zamijeniti sajmove i susrete uživo.

Cijeli razgovor u kojem smo se dotaknuli i drugih zanimljivih tema poput zelene agende EU pogledajte u videu: 2020. U OČIMA STRUKE – Print Magazin online serijal „45 minuta o tisku“

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content