Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Izvješće drupe pokazuje pozitivne trendove u grafičkoj industriji

Peto izvješće drupe o globalnim kretanjima i trendovima u grafičkoj industriji pokazuje da su i tiskari i dobavljači iz većine sektora izvijestili o porastu povjerenja u ekonomske rezultate svojih tvrtki. Ambalaža i dalje ostaje najsnažnije tržište koje tijekom proteklih pet godina kontinuirano bilježi porast povjerenja među komercijalnim tiskarima. Industrijski tisak slijedi sličnu pozitivnu priču, iako je tijekom ove godine zabilježen blagi porast neizvjesnosti i kod tiskara i kod dobavljača na ovom tržištu. Tiskari koji su fokusirani na tisak knjiga vjerojatno se suočavaju s najzahtjevnijim strateškim promjenama, a ove godine, unatoč smanjenju prijetnji od strane e-knjiga, bilježi se daljnji pad povjerenja.

“Izvješće pokazuje da grafička industrija može biti optimistična glede budućnosti. Nakon udara globalne recesije 2008. i potrošačkog pomaka prema digitalnoj komunikaciji, tiskari i dobavljači maksimalno iskorištavaju sporo, ali jasno globalno gospodarsko oživljavanje i pronalaze načine iskorištavanja novih tehnologija kako bi se tisak pozicionirao kao središnji alat za potrošače“, izjavila je Sabine Geldermann, direktorica sajma drupa.

Gledano regionalno slika je općenito pozitivna, uz poneka izuzeća. Sjeverna Amerika sustavno je najjača regija, iako i Europa bilježi stalno povećanje povjerenja. Nažalost, u Africi i na Bliskom Istoku jasan je pad povjerenja tijekom proteklih pet godina.
Kada je riječ o cijenama, tiskari na globalnoj razini izvješćuju kako se smanjenje cijena i marži nastavlja, uslijed čega se pomno pazi na troškove. Cijene ambalaže na globalnoj su razini stalne, dok cijene kod tiska knjiga i u manjoj mjeri komercijalnog tiska i dalje padaju.
Što se tehnika tiska tiče, prijelaz na digitalni tisak se nastavlja, ali polako, pri čemu industrijski tisak sve više ovisi o digitalnom ispisu, ali i nekoliko proizvođača ambalaže izvještava o značajnoj digitalnoj prodaji.
Planovi za ulaganje ovise o tržišnom sektoru. Tako je dorada, već drugu godinu zaredom, najpopularnija, a prate je tiskarske tehnologije te workflow i MIS rješenja. Među tehnologijama najpopularniji je tisak fleksibilne ambalaže te sheetfed ofsetni tisak.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content