PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Je li papir materijal za održivu budućnost?

S povećanjem svijesti potrošača o utjecaju plastične ambalaže na okoliš povećala se i potražnja za održivim ambalažnim materijalima. Ima li papir uopće potencijal da doprinese održivoj budućnosti?

Plastika je posljednjih godina postala kontroverzni materijal, a britanska dobrotvorna organizacija  Ellen Macarthur čak predviđa da bi u oceanima do 2050. godine moglo biti više plastike nego ribe.

Mnoge vlade širom svijeta objavile su tzv. „rat plastici“, primjerice u Europi, gdje države članice EU imaju zabranu prodaje plastike za jednokratnu upotrebu od 2021. godine.

Traženje alternativnog rješenja potaknulo je raspravu o tome je li papir zapravo dobra alternativa plastici, odnosno je li papir održiva budućnost ili je jednako loš, ako ne i lošiji od plastike?

Više papira, manje plastike

Iz tvrtke za proizvodnju celuloze i papira Sappi tvrde da treba biti više papira i manje plastike te da poziv za ekološku ambalažu hrane napravljenu iz obnovljivih izvora postaje sve relevantniji.

Također smatraju da suvremeno pakiranje nudi više zaštite nego što je potrebno pojedinim proizvodima. Iz tvrtke kažu da je potpuna zamjena plastike papirnim materijalom složen proces, ali da je on već započeo.

Međutim, neke tvrtke smatraju kako papir nije tako održiv kako mnogi misle. Paul Morris, izvršni direktor tvrtke za aditive Addmaster smatra da papir nije dobra alternativa za plastiku.

“Papir je izvrstan proizvod, ali me ljuti kad ljudi žele prijeći s plastike na papir, misleći da je ekološki prihvatljiviji, a nije”, kaže Morris. „Postoji nekoliko primjera gdje bi papir mogao biti dobra zamjena, ali plastika je vodootpornija, laganija je i dugotrajnija – pa zašto onda mijenjati?
Dajući još jedan primjer gdje papir nije prikladna alternativa za plastiku, Morris ističe odgovarajuće materijale u kontekstu trenutne pandemije Covid-19.

“To su dva različita supstrata i nisu uvijek međusobno zamjenjivi samo zbog naivne rasprave o okolišu “, kaže on.

Iako papir ima mnogo benefita kada je u pitanju održivost, postoje i mnogi čimbenici koji ga čine gorim od plastike. Kao i u svemu, kontekst i aplikacija ključni su za odlučivanje koji je materijal najbolji. Nepotrebno je napomenuti da će rat protiv plastike postati tako velik fokus u cijelom svijetu, a rasprava o papiru kao „održivoj budućnosti“ nastavit će se.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content