Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kako do novca za sufinanciranje projekata u grafičkoj industriji?

U Ljubljani je 27. 1. održana radionica „Programi sufinanciranja u grafičkoj industriji“. Organizirali su je zajednički Print Magazin i Sekcija grafičara pri Obrtno – podjetniškoj zbornici Slovenije. Prva je to od ukupne dvije radionice koje Print Magazin planira organizirati na ovu temu. Druga je u planu krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca u Zagrebu.

Radionica u Ljubljani okupila je ukupno 50-ak sudionika. Istovremeno je, zbog epidemioloških mjera, održana i uživo i online putem Zoom platforme.
Cilj radionice bio je, prije svega, slovenskim tiskarima predstaviti različite programe sufinanciranja i natječaje koji su im u ovom trenutku na raspolaganju. Aktualne natječaje sufinanciranja sudionicima je prvo predstavila gđa Martina Anderlič, direktorica konzultantske tvrtke Tiko Pro.

Kako je rekla, u razdoblju do 2027. gospodarstvu su na raspolaganju sredstva iz instrumenta NextGeneration EU. Slovenskim tvrtkama namijenjeno je 5.7 milijardi eura, od čega su 3.6 milijardi eura zajmovi, a 2.1 milijarda eura nepovratna sredstva. Sredstva se mogu koristiti za kupovinu strojeva, opreme, softvera, razvoj infrastrukture, edukacije, marketing, zaposlenje, otvaranje predstavništva, certificiranja, itd. Osim toga, slovenskim su tvrtkama na raspolaganju i krediti koje daju Eko Sklad i SID banka.
Također je najavila da će u prvom kvartalu ove godine biti raspisan i javni natječaj za digitalnu transformaciju tvrtki, što je svakako velika prilika za grafičku industriju u kojoj ključna za poslovanje postaje automatizacija procesa.
Poticaje koje slovenskim gospodarstvenicima nudi Slovenski podjetniški sklad (SPS) predstavila je gđa Mateja Grobelnik. U  2022. imaju na raspolaganju više od 156 milijuna eura što će, očekuju, potaknuti nove investicije u gospodarstvu od oko 237 milijuna eura.  Uz mikro kredite, posebno je istaknula sve veći interes za korištenje vaučera čiji se iznosi kreću od 300 do 9.999,00 eura nepovratnih sredstava.

Predprojekti s razrađenim idejama i tehnologijama


Pet regionalnih distributera i proizvođača tiskarskih tehnologija odlučilo je grafičarima olakšati barem jedan dio vrlo zahtjevnog procesa prijave na natječaje. Naime, pripremili su predprojekte s idejama i tehnologijama već prilagođenim raspisanim natječajima.
Eurocop je predstavo digitalnu linija za tisak posebnih efekata u komercijalnom tisku i proizvodnji ambalaže; Graphic Center digitalnu liniju za proizvodnju tiskovina iz valovitoga kartona te digitalne tehnologije u proizvodnji odjeće i home decora;  Konica Minolta pripremila je predprojekt za liniju za digitalnu proizvodnju luksuzne ambalaže; N.C.R. liniju za proizvodnju display sustava za trgovine i ambalaže iz pločastih medija, a 3Print B2 digitalnu tiskarsku liniju s foliotiskom i parcijalnim lakom.
Svi su predprojekti dostupni besplatno. Dovoljno je kontaktirati navedene tvrtke. Ukoliko ste propustili radionicu, cijelu snimku možete pogledati na Print Magazinovu YouTube kanalu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content