Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kaligraf održao seminar za sve koji se bave ambalažom i pakiranjem

Prvi specijalistički seminar tvrtke Kaligraf, „Upravljanje ambalažom u proizvodnom poduzeću“, održan je u četvrtak, 25. 5. 2023. u zagrebačkom centru Wespa Spaces. Ako je suditi prema iskazanom interesu te dojmovima sudionika, seminar je upravo ono što je nedostajalo ovoj usko profiliranoj stručnoj zajednici.
Okupio je brojne stručnjake i profesionalce iz područja ambalaže i pakiranja. Kako i ne bi kada je ambalaža kao proizvod zanimljiva iz više razloga.

Prvo, prisutna je i nezamjenjiva u gotovo u svim područjima masovne potrošnje te predstavlja svojevrsni prvi kontakt kupca s proizvodom. Drugo, radi se o kontinuirano rastućem području unutra grafičke industrije. Treće, ambalažna industrija velik je i važan ekonomski pokretač, što u ova izazovna vremena nije zanemarivo.
No, put od ideje do finalnog proizvoda, odnosno ambalaže može biti vrlo izazovan te popločen nizom prepreka i nepoznanica.  

Izazovi u procesima pakiranja proizvoda i produkciji ambalaže


Cilj seminara bio je sve koji su povezani s procesom nastanka ambalaže upoznati s trendovima i izazovima u procesima pakiranja i produkciji ambalaže.

Na samom početku prisutne je pozdravio i program otvorio gosp. Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf i stručnjak za područje produkcije ambalaže. Uz pregled stanja i aktualnosti u ambalaži, dao je i predikciju trendova koji će u bliskoj budućnosti u mnogome utjecati na odluke koje donose proizvođači prilikom odabira ambalažnih rješenja za svoje proizvode.

O izazovima osiguravanja zdravstvene ispravnosti prehrambene ambalaže i pakiranih namirnica govorila je gđa Sonja Jamnicki Hanzer, izvanredna profesorica Katedre za grafičke materijale i tiskovne forme s Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Njezino istraživanje svojstava grafičkih materijala i ispitivanje zdravstvene ispravnosti ambalaže koja dolazi u neposredan dodir s hranom pružilo je dragocjene uvide. Sudionici su mogli čuti najvažnije informacije o tome kako spriječiti nepoželjne migracije iz pakovine u ambalažu i obratno.

Važeće propise i smjernice za deklariranje proizvoda te pravilno označavanje ambalaže predstavila je gđa Sunčica Uhitil, direktorica kompanije Simply Safe, stručnjakinja za sigurnost hrane i kozmetike.

Prvi dio seminara završio je predavanjem gđe Martine Jelovečki, stručnjakinje za vođenje projekata i upravljanje procesima pripreme produkcije ambalaže u Kaligrafu. U svom je predavanju predstavila faze grafičke produkcije koje slijede nakon dizajna, a prethode tisku. Objasnila je i pojmove artwork, repro, proof, 3D model… Sudionicima je bilo zanimljivo vidjeti i kako izgleda Web Centar – online platforma za digitalizirano upravljanje procesom.

Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf

Sigurnost proizvoda i održivi razvoj kao prioritet

Drugi dio seminara započeo je predavanjem gđe Kristine Kanižaj, voditeljice razvoja i tehnologije u tvrtkama Bakrotisak i Rotoplast, stručnjakinje za razvoj novih materijala. Govorila je, prvenstvno o novim ambalažnim materijalima iz domene fleksibilne ambalaže. No, dala je i uvid u najnovija rješenja i pristupe u stvaranju održive ambalaže. Ističući sigurnost proizvoda i održivi razvoj kao prioritete.

Odgovor na pitanje kako standardizirati interne procese upravljanja pakiranjem i ambalažom dala je gđa Željka Tihomirović iz Kaligrafa, stručnjakinja za standardizaciju i upravljanje ambalažom u proizvodnoj organizaciji. Istaknula je važnost definiranja specifikacija, nacrta, tehničkih karakteristika i etalona ambalaže. Govorila je i o postupcima testiranja i provođenja ispitivanja kvalitete.

Seminar je zaključen predavanjem gosp. Karolyja, koji je za kraj podijelio svoje znanje o optimizaciji produkcije ambalaže.
Kako su rekli u Kaligrafu, prvi uspješan seminar dobar je vjetar u leđa da sa sličnim skupovima nastave i u budućnosti.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content