Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Komercijalni tisak se mijenja, Koenig & Bauer prilagodio se promjenama

„Vrhunske performanse – rješenja za komercijalni tisak“ bila je tema Open house eventa tvrtke Koenig & Bauer održanog početkom šestog mjeseca. Event je održan na lokaciji tvornice Koenig & Bauer Sheetfed AG & Co. KG u Radebeulu u blizini Dresdena, u prostoru  Customer Experience Centra.
Na radnom druženju sudjelovale su tiskare iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije. Tridesetak gostiju iz vodećih regionalnih tiskara imalo je priliku upoznati najnovije trendove u razvoju tehnologije tiska iz arka te prisustvovati demonstraciji kompletnog procesa tiska. Organizirano je i razgledanje proizvodnih pogona tvrtke Koenig & Bauer Shetfeed AG.

 „Customer Experience Center otvoren je 2020. godine. No, zbog pandemije ovo je bio prvi organizirani posjet za tiskare iz naše regije. Customer Experience Center prostire se na više od 3000m2,  a koncept omogućuje svim zainteresiranim posjetiteljima da uživo, na jednom mjestu vide naša najnaprednija rješenja za proizvodnju ambalaže, etiketa i komercijalnog tiska“, rekao nam je naš domaćin gosp. Mario Pećarina, regionalni voditelj prodaje tvrtke Koenig & Bauer AT.

Prvi dio dana bio je rezerviran za prezentacije workflow strategije, rješenja i trendova grupe Koenig & Bauer u razvoju tehnologija.
U praktičnoj demonstraciji tiska gostima je prezentirana brza promjena poslova uz funkciju za autonomni tisak ErgoTronic AutoRun, na 8-bojnom tiskarskom stroju Rapida RA106X – 8 SW4 SPC s uređajem na okret 4/4 pri brzini od 20000 araka/sat uz inline mjerenje svakog otisnutog arka preko uređaja QualiTronic Color Control. Ovim strojem Koenig & Bauer Sheetfed AG krenuo je korak dalje i postavio nove standarde u ofsetnom tisku iz arka.

Prezentacijom kompletnog portfelja i rješenja grupe Koenig & Bauer te obilaskom proizvodnih pogona zaokružen je cjelodnevni program. Posjet Customer Experience Centru iskoristili smo i za kratki razgovor s Mariom Pećarinom.

Tema open house eventa bila je „Rješenja za komercijalni tisak“. Zašto baš ta tema? 

U jednom o prošlih brojeva obradili ste temu o budućnosti komercijalnog tiska. Tada smo naglasili kako je primjetno smanjenje volumena, ali i povećanje broja poslova. To iziskuje velike promjene u proizvodnji, od visokoproduktivne industrijske proizvodnje do potpuno zaokruženog procesa, uključujući navedeni workflow.

Zbog industrijalizacije dolazi do pomaka u formatima, odnosno traženiji su strojevi većih formata u konfiguracijama s 4/4 ili 5/5 boja, s lak-jedinicom ili bez nje, potpuno automatizirani te koji su postali najvažnije sredstvo proizvodnje za mnoge tvrtke koje se bave komercijalnim tiskom. Također, uloga komercijalnog tiska u portfelju tvrtke Koenig & Bauer i dalje vrlo važna, uz naravno ostale segmente kao što su tisak ambalaže i etiketa. Mnoge komercijalne tiskare prepoznale su potencijal i tehnološku superiornost najnovije generacije višebojnih Rapida strojeva serije 106 i 106 X s uređajima za okret, čime smo uspjeli znatno proširiti naš tržišni udio kako u svjetskim razmjerima tako i u regiji.

Dok razgovaramo upravo je u tijeku instalacija stroja Rapida 106-8 SW4,  u konfiguraciji s 8 tiskovnih jedinica i s uređajem za okret 4/4 u tiskari Publikum d.o.o. iz Beograda. Isti takav stroj instaliran je prije dva mjeseca u tiskari Rotografika d.o.o. iz Subotice.
Za sljedeću godinu već je dogovorena instalacija jednog takvog 5-bojnog stroja s lak jedinicom u tiskari Znanje u Zagrebu.
To je samo dokaz da komercijalni tisak svakako ima budućnost te da je tržište vrlo intenzivno, samo je potrebno prilagoditi se.

Na koji način se prilagođava Koenig & Bauer, što znači suradnja s tvrtkom Durst, kako vidi stanje na tržištu naše regije… Pročitajte u online izdanju posljednjeg broja Print Magazinu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content