Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Konferencija ambalaža i etikete privukla više od 130 sudionika

Industrija tiska ambalaže i etiketa prema svim pokazateljima u velikoj je prednosti u odnosu na sve ostale segmente grafičke industrije. Pokazale su to i brojke te sva predavanja održana u sklopu 2. konferencije posvećene ambalaži i etiketama. Konferencija je u organizaciji Print Magazina održana 10. 11. 2022. u hotelu Antunović u Zagrebu.
Da je interes za područje ambalaže i etiketa velik, najbolje govori podatak od više od 130 sudionika – od proizvođača strojeva i opreme, tiskara, krajnjih korisnika usluga tiska, preko brend menadžera, tehnologa, do dizajneri i sveučilišnih profesora.

Sve njih privuklo je 11 predavača i eminentnih stručnjaka od kojih su imali priliku čuti više o tehnologijama, aplikacijama, kretanjima, trendovima i ključnim izazovima u proizvodnji ambalaže i etiketa.

Organizaciju konferenciju pomogla je Hrvatska gospodarska komora  – Udruženja grafičko-prerađivačke industrije. Uz HGK, organizaciju konferencije uključivanjem u stručni program pomogle su i: tvrtka Epson uz podršku svog distributera u Hrvatskoj tvrtke DIT, zatim tvrtka Fortuna Digital, sa svojim partnerima tvrtkama Agfa/Inca te Kongsberg; tvrtka Grafik.net; tvrtka Konica Minolta te tvrtka NVM Graphic Solutions.

Proizvodnja ambalaže u Hrvatskoj prati svjetske trendove

Svojevrsni uvod u stanje u branši i prvo predavanje održao je gosp. Vicko Kužet, novi predsjednik Udruženja grafičko-prerađivačke industrije HGK. Predstavio je podatke vezane uz poslovanje tvrtki u grafičko-prerađivačkoj industriji te iznio plan rada Udruženja u narednom periodu.
Istaknuo je da grafičko prerađivačka industrija sudjeluje s 3,5% u ukupnoj industrijskog proizvodnje RH, što je oko 7,5 milijardi kuna ukupnih prihoda i zapošljava 11.000 radnika, a većinu čine mikro i male tvrtke.
Podaci pokazuju da je proizvodnja od papira i kartona zadnjih 10 godina u konstantnom porastu. No, kako je rekao, nije samo ambalaža od papira i kartona u porastu, nego općenito ambalaža i kada se radi o plastici, folijama, aluminiju.
Prihodi od izvoza također rastu. Od 2016. Do 2021. U proizvodnje karonske i papirna ambalaže porasli su s 1,6 na 2,4 milijarde kuna. Kod ostalih tiskanih proizvoda s 440 na 620 milijuna kuna.
Može se zaključiti, da unatoč izazovima te zahvaljujući sredstvima iz EU fondova proizvodnja ambalaže u Hrvatskoj donekle prati svjetske trendove te bilježi stalni rast.  

Dizajn, ekologija i ekonomija

Nakon uvodnog predavanja uslijedila su zanimljiva izlaganja ostalih predavača kojima je obuhvaćen široki raspon tema. Od ekologije i recikliranja, preko dizajna do predstavljanja tehnologija i rješenja za tisak i doradu.
Dr. Igor Karlovits, s Instituta za celulozu i papir govorio je važnosti reciklaže, pravilnom odabiru materijala i boja. S obzirom na porast trenda proizvodnje ambalaže, posebno je upozorio da na planeti nema dovoljno celuloze za sve zamišljene nove aplikacije uz stagnirajući nivo recikliranja i rast potrošnje.

O tome kako pomiriti zahtjeve dizajna s ekologijom i ekonomijom govorio je Miho Karolyi iz prepress studija Kaligraf. Istaknuo je da utjecaj dizajna na ekologiju svega 2 posto, sve ostalo je ambalaža. No, ima nešto što se može učiniti. To je, kako je rekao, povratak na CMYK, smanjivanje broja boja i premaza, izbjegavanje dodatnih efekata te korištenje papira.   

O korištenju nanokompzitnih premaza kod papira koji su se pokazali kao odlično rješenje koje može značajno unaprijediti svojstva osnovnog premaza, poput fotostabilnosti, povećanja barijere i  antimikrobnog djelovanja, govorio je prof. Tomislav Cigula s Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Također je predstavio vodeni žig kao zaštitu od krivotvorenja ambalaže. Naime, istraživanja su pokazala da nudi visoku razinu sigurnosti, a istovremeno se može relativno jeftino implementirati.

O implementaciji vodenog žiga kao globalnog i važnog projekta inteligentnog razdvajanja ambalažnog otpada govorila je Željka Tihomirović iz tvrtke Kaligraf. Predstavila je projekt Holy Grail 2.0 kojem su se pridružili gotovo svi vodeći globalni igrači.

Od tiska do dorade

Što se tehnologija tiska tiče, Agfa/ Inca rješenja predstavio je Radim Rosendorf. Naglasak je stavio na ozbiljna produkcijska i industrijska rješenja JetiTauro te Inca Onset modele.
Dean Tolp iz tvrtke Grafik.net predstavio je njihovu kompletnu ponudu koja uključuje rješenja za pripremu, tisak i doradu ambalaže te softver i kompletnu servisnu podršku. Kako je rekao suradnja s Grafik.netom donosi kompletan know-how.
U segment dorade Annelies Van Massenhove predstavila je Kongsberg rezače, a Bojan Zupančić Konica Minolta MGI doradna rješenja s lakom i folijom.
Epson rješenja za tisak etiketa predstavio je Marko Dikanić iz tvrtke DIT koja je ovlašteni distributer Epson pisača. Iako su predstavljena rješenja namijenjena manjim nakladama i in-hose korištenju u maloprodaji ili dizajnerskim studijima, širina primjene čini ih zanimljivim mnogim tiskarama.
Svojevrsni ovreview digitalnih tehnologija tiska te kako odabrati pravu napravio je Hrvoje Javor iz tvrtke NVM Graphic Solutions. Kako je rekao, unatoč tome što svi podaci govore u prilog puno većih investicija u digitalne tiskarske tehnologije, pravilna kombinacija digitalnih i konvencionalnih te širina aplikacija put je uspjeha.

Detaljniji izvještaj s konferencije Ambalaža i etikete donosimo u novom broju tiskanog izdanja Print Magazina. Osigurajte svoj primjerak.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content