Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Konica Minolta-bizhub PRESS C71hc – Kada boja više nije ograničenje

Od samih početaka digitalne grafičke proizvodnje, reprodukcija ispravnih (korektnih) boja je jedan od glavnih izazova u reprodukciji tiskovina. Naše oko percipira većinu nijansi koje možemo otisnuti standardnim pisačima u boji, uz reprodukcijsku upotrebu četiri procesne boje CMYK. Svatko tko je već ispisao (otisnuo) sliku, vjerojatno je primijetio da boje koje su otisnute nisu identične onima koje su prikazane na računalnom zaslonu, ili kao što su bile u prirodnom okruženju. Razlog za nepodudaranje boja su ulazni i izlazni uređaji, koji se među sobom razlikuju po kapacitetu ili mogućnosti prikaza tj. reprodukcije boja.

 

Konica Minolta kao vodeći pružatelj rješenja za digitalni tisak već je u 2008. godini prva na tržištu ponudila napredni sustav za ispis u boji koji koristi posebni toner CHROMA(HC), što je važna značajka za bolju sposobnost reprodukcije boja.

 

Drugim riječima, računalni zaslon (monitor) miješa boje po aditivnom principu, miješanjem triju osnovnih boja RGB, dok pisač miješa boje po subtraktivnom principu, miješanjem četiri osnovne boje CMYK. Glavna razlika između RGB-a i CMYK-a su tehnička ograničenja – RGB sustav radi na principu transmisije svjetlosti, dok je temeljni princip CMYK sustava refleksija. Također je zbog prirode materijala koji generira obojenje (RGB elementi na ekranu i pigment na otisku), opseg (gamut) mogućih novonastalih nijansi boja ograničen. Opseg boja kod pisača je znatno manji od onog na ekranu i zato se određene boje, poput ljubičaste, ružičaste ili svjetlo zelene na ispisu ne podudaraju s prikazom na ekranu i izgledaju tamnije – moglo bi se reći bez života.
Problem nastaje kada se klijent ne razumije u osnove reprodukcije boja i odbija tiskani materijal, jer nije identičan onome koji je prikazan na računalnom zaslonu. U najboljem slučaju od nas zahtijeva nemoguće, a to su življe boje.

 

Slika prikazuje raspon boja sRGB (crvena linija), i CMYK (zelena crta) izlazni uređaji za usporedbu HC-opsegom boja. To je veće od klasičnog CMYK-a.

 

Konica Minolta kao vodeći pružatelj rješenja za digitalni tisak već je u 2008. godini prva na tržištu ponudila napredni sustav za ispis u boji bizhub PRO C65hc. To je produkcijski pisač koji koristi posebni toner CHROMA(HC), što je važna značajka za bolju sposobnost reprodukcije boja. Sustav ovog tipa omogućuje ispravan prikaz nijansi velikog dijela s RGB-a, koja je referentna za većinu računalnih zaslona. Kao rezultat toga, pisači sa CN HC sustavom u stanju su reproducirati boje u nijansama koje se mogu vidjeti na zaslonu računala. Konica Minolta je 2015.g. počela sa prodajom treće generacija HC-pisača. Do sada je broj prodanih samo u Europskoj uniji premašio 450 komada, što znači da korisnici i njihovi klijenti sve više žele realnije boje i živopisne grafike. Koristeći HC-tehnologiju, nijanse tiskovina su jasnije, konkretnije i življe u usporedbi s konvencionalnim CMYK bojama.

CMYK_vs_c71-hcBitna prednost je da sada možemo otisnuti više prirodnih nijansi kože, što je presudno za fotografske studije. bizhub PRESS C71hc je idealan pisač za svakoga tko se želi razlikovati od konkurencije i tiskati življe boje u većem prostoru boja (gamutu). Proizvodnja fotografija, foto albuma, različitih zahtjevnih kataloga i časopisa će Vam pružiti pravi užitak.

Specifikacije C71hc
Brzina ispisa: 71 A4/min.
Najveća dimenzija papira: 330 mm x 478 mm
Podržana gramatura papira: 62–300 g/m2
Podržana gramatura obostranog tiska
u jednom prolazu: 300 g/m2
Podržani RIP sustavi: Konica Minolta, EFI, Creo

www.konicaminolta.hr

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content