Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kreće tečaj za digitalne operatere na Grafičkom fakultetu u Zagrebu

Trendovi u grafičkoj industriji ubrzano se mijenjaju te svakodnevno svjedočimo sve bržem razvoju digitalnih tiskarskih strojeva. Sukladno sa strojevima modificiraju se i verzije grafičkih programa te RIP-ova što zahtjeva cjeloživotno obrazovanje zaposlenika koji rade s takvim strojevima. Kako u Hrvatskoj ne postoji akreditirani program edukacije zaposlenika za rad s digitalnim tiskarskim strojevima i rezačima, Grafički fakultet pokreće inicijalni, kratki tečaj za osnovnu obuku grafičkih radnika za rad na elektrofotografskim i ink jet strojevima.
Koji su ciljevi tečaja, kome je namijenjen te kako je koncipiran, pitali smo izv. prof. dr. sc. Igor Majnarića, voditelja i autor ovoga zanimljivog edukacijskog programa.

Na svom matičnom fakultetu, Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pokrećete tečaj za operatere digitalnih tiskarskih strojeva. Što vas je potaknulo da pokrenete tečaj?


Edukacijom u području digitalnog tiska bavim se od 2000. godine kada je Grafički fakultet kupio rabljeni Indigo E-Print. Od tada je prošlo mnogo vremena, a na tržištu rada nije se uspostavio nikakav formalni način educiranja radnika. Na žalost, osim izbornog kolegija Digitalni tisak znanja iz ovog područja nisu drugdje obrađivana. Kako danas gotovo svaka tiskara posjeduje i digitalni tisak, ideja o osnovnoj edukaciji operatera logičan je slijed našeg razmišljanja. Tome svjedoče i brojni upiti poslodavaca za preporuke o dobrim studentima koji bi se mogli zaposliti u njihovim proizvodnim pogonima.


Kome je tečaj namijenjen? Tko se sve na može prijaviti  te mora li polaznik imati određeno predznanje?U ovom trenutku tečaj za operatere digitalnih strojeva je kratki tečaj u trajanju od 16 školskih sati. Namijenjen je svima onima koji žele unaprijediti svoje rutine te polaznicima koji još nemaju nikakva znanja iz elektrofotografskog  i ink jet tiska. Znači, tečaj je namijenjen širokoj publici koja bi htjela više znanja iz područja digitalnog tiska.

Kako će programski i sadržajno tečaj biti koncipiran?Kako smo na Katedri za tiskarske procese opremljeni sa strojevima Konica Minolta AcurioPress 3070 i UV LED ink jet pisačem Roland LEC 300, praktična nastava bit će organizirana na tim strojevima. Upravo zato je osnovni tečaj podijeljen u dva dijela gdje svaki uključuje 4 sata teorijske i 4 sata praktične nastave.


Koliki je predviđeni broj polaznika i kada se planira izvođenje tečaja?


Zbog veće kvalitete izvođenja praktične nastave, zamišljeno je da se tečaj izvodi individualno sa svakim korisnikom. Broj polaznika neće biti veći od 5. Kako su prostori za nastavu zauzeti zbog redovne nastave na fakultetu, tečaj će se izvoditi u poslijepodnevnim satima kako bi ga mogli pohađati i polaznici koji već rade. S obzirom na limitiranost prostora, tečajevi bi se izvodili samo tri puta na godinu, krajem veljače, lipnja i rujna, kada su na fakultetu ispitni rokovi.

Ono što sve uvijek najviše zanima je cijena. Kolika će biti cijena samog tečaja?

Uvidom u broj planiranih sati, cijena tečaja iznosila bi 4.000,00 kn po polazniku. Mišljenja sam da za poduzetnike koji na ovaj način investiraju u svoje zaposlenike to ne bi trebao biti problematičan iznos. Slični komercijalni tečajevi od proizvođača digitalnih strojeva značajno više koštaju.

Kako će točno biti koncipiran pet dana programa, što će se obrađivati po danima te kada počinje, pročitajte u intervju objavljenom u zadnjem broju Print Magazina, koji je sada dostupan za čitanje i online.Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content