PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kronike globalnog zatopljenja kroz objektiv Olega Maštruka

Globalno zatopljenje je tema koja je ove godine ustupila medijsku pažnju svjetskoj pandemiji koronavirusa, grabeći svaki dio naših života i mijenjajući našu svakodnevnicu. Ipak, ako uzmemo u obzir ukupni utjecaj koji ove dvije opasnosti imaju na našu budućnost, možemo slobodno reći da iako je globalno zatopljenje sporiji proces, isti vjerojatno ima puno gore posljedice kada je u pitanju budućnost čovječanstva.

Boreći se da globalno zatopljenje ponovno dobije svoju potpuno zasluženu pažnju poznati hrvatski avanturist Oleg Maštruko, vodio nas je ove godine preko dalekog sjevera, bilježeći fotografijom nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, tradicionalne načine života lokalnih ljudi i utjecaj klimatskih promjena na njih, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode. Važnost ove ekspedicije je utoliko veća ako uzmemo u obzir da ove godine klimatolozi najavljuju nikad manji ledeni pokrivač na Arktiku. Klimatski problemi aktualiziraju i pitanja obnovljivih izvora energije, a ovogodišnja pandemija Covida-19 stvorila je dodatne izazove svim oblicima putovanja, ali i bacila novo svjetlo na probleme klimatskih promjena i održivosti svega što radimo na ovom planetu.

„Na licu mjesta vidjeli smo najgoru godinu za led Arktika otkad se pamti! Putopis je bio izuzetno uspješan i rezultirao mnoštvom zanimljivog, lijepog i poučnog materijala, što mi je od početka i bio cilj. Uživo smo vidjeli nestajuće ledenjake Grenlanda i Islanda, izolirana naselja, vulkane, ledene sante, inovativna energetska rješenja i nevjerojatne ljepote arktičke prirode”, rekao je Oleg Maštruko čija su brojna putovanja redovito završila s izložbom fotografija, a na ovu je posebno ponosan.

Pored svakodnevne pažnje koju je ekspedicija “Kronike globalnog zatopljenja” dobila na društvenim mrežama tijekom svog trajanja, neke od najzanimljivijih fotografija s ekspedicije su ovog puta i tiskane u velikom formatu zahvaljujući brendu Epson i tvrtki DIT d.o.o., koristeći Epsonov SureColor SC-S60610 pisač koji uz najnoviju generaciju dvostrukih Epsonovih ispisnih glava PrecisionCore TFP proizvodi aplikacije vrhunske jasnoće. Na ovom pisaču su za ispis također korištene i nove boje Epson UltraChrome GS3 koje mogu proizvesti široki niz iznimno preciznih boja. Kreiranje izložbe omogućava svim zainteresiranima da dožive sve ljepote sjevernih predjela u vjerodostojnim bojama i kvaliteti prikaza koja višestruko nadmašuje ograničenja na društvenim mrežama. Izložba je, u skladu s epidemiološkim mjerama, postavljena na otvorenom prostoru, točnije na pročelju zgrade na adresi Vukasovićeva 3. Kompletan putopis se može naći na Facebooku, koji je služio kao glavni kanal komunikacije i gdje su materijali dostupni i dalje.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content