Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Kvaliteta, brzina, stabilnost razlozi su zašto Tiskara Grafing već treći put investira u Kodak CTP

Za biti konkurentan, imati održivu proizvodnju, ispunjavati zahtjeve za kvalitetom te zahtjeve kupaca nije moguće bez adekvatnog ulaganja u strojeve. Kada je u pitanju Tiskara Grafing iz Zagreba, nema dilema, već 15 godina vjeran je korisnik Kodak CTP-a. „Kada je nešto kvalitetno i ulijeva povjerenje nema razloga za promjenom“, rekao nam je Saša Cizel. On je, zajedno s bratom Sinišom, suvlasnik Tiskare Grafing. U tiskari je nedavno instaliran novi Kodak CTP Trendsetter, kojeg je isporučila i instalirala tvrtka Grafik.net.

Glavni povod za ovaj razgovor je nedavna instalacija Kodak CTP sustava za osvjetljavanje ploča Trendsetter Q400 SCU X speed. No, ovo nije vaš prvi Kodak CTP. Kada ste u proizvodnju uveli Kodak CTP tehnologiju i zašto?

U početku smo koristili vanjsku uslugu osvjetljavanja filmova i CTP ploča, no na taj način nismo mogli kontrolirati kvalitetu i rokove. Iz tog razloga smo se odlučili na investiciju u vlastiti CTP.
Nakon istraživanja tržišta, odluka je pala na Kodak tehnologiju, koja je već tada bila lider na svjetskom tržištu. Moram istaknuti da je kod odluke značajnu ulogu igrala i činjenica što imamo lokalnu servisnu podršku tvrtke Grafik.net, ovlaštenog distributera Kodak CTP tehnologije.

Početkom 2008. godine Grafik.net nam je instalirao prvi Kodak CTP sustav –  Magnus 400 koji je imao produktivnost od 12 B2 ploča na sat. Nakon njega instalirali smo workflow Kodak Prinergy Evo i Kodak Preps za impoziciju.
Vrlo brzo smo usvojili novu tehnologiju i među prvima u Hrvatskoj u proizvodnju implementirali ekološko rješenje besprocesne ploče Kodak Thermal Direct. Na taj način napravili smo iskorak u produktivnosti, a posebno u kvaliteti kroz softversko rješenje DIPS On Line sustav kojim smo povezali grafičku pripremu s tiskarskim strojem. Rezultat je bio skraćeno vrijeme pripreme na stroju, smanjenje broja makulatura i ponovljivost.

Svi ti benefiti doveli su do porasta broja naloga, odnosno broja zadovoljnih kupaca koji su obnavljali narudžbe.
Kako smo se kroz vrijeme uvjerili u pouzdanost Grafik.net-a i Kodak Squarespot CTP tehnologije, polovinom 2015. ulazimo u novi investicijski ciklus. Naručujemo novi CTP – Kodak Magnus 400 MCU F. Radi se o modelu koji je imao automatsko odvajanje papira, automatsko ulaganje i izlaganje s kazetama, automatsko bušenje ploča, sve u liniji i koji je proizvodio 38 B2 ploča na sat. Tada smo  nadogradili i produkcijski workflow na Kodak Prinergy s visokim stupnjem automatizacije i upravljanja bojama.

Kodak CTP tehnologiju, dakle, odlično poznajete. Koje su vam karakteristike i mogućnosti uređaja bile bitne kod odluke o investiciji u novi Kodak CTP?

Kako su nam EU fondovi s grantovima omogućili prihvatljiv način financiranja, što se poklopilo i s našim investicijskim ciklusom, odlučili smo modernizirati tiskaru i investirati u novi tiskarski stroj i novi CTP.
Što se tiskarskog stroja tiče došao nam je Heidelberg Speedmaster XL 75. Što se CTP-a tiče tu je Kodak Trendsetter Q400 SCU X. Sa svojom produktivnošću od 50 ploča na sat on može pratiti novi ofsetni stroj. S ova dva stroja koja smo povezali sada smo u mogućnosti odraditi poslove i za najzahtjevnije kupce, bez straha u pogledu kvalitete. Isto tako, bitna je i činjenica da kod ovog CTP-a imamo mogućnost korištenja i kemijskih i bezprocesnih termalnih ploča.
S obzirom na činjenicu da planiramo značajnije zakoračiti u proizvodnju ambalaže, kvaliteta izrade tiskovne forme pomoću Kodak Squarespot tehnologije bila nam je na prvom mjestu kod odabira.

Spomenuli ste da vam je kod odluke bilo bitno i to što imate lokalnu servisnu podršku dobavljača tvrtke Grafik.net. Što vam znači njihova podrška?

Suradnja koja s tvrtkom Grafik.net traje već 15 godina najbolje govori koliko smo zadovoljni kako prodajnom, tako i tehničkom podrškom. U današnje vrijeme kada više nego ikad prije do izražaja dolazi izraz „vrijeme je novac“ imati pouzdanog partnera jako je važno. Brzina reakcije i efikasnost Grafik.net tima pružaju nam sigurnost i mirnoću u svakodnevnom poslovanju.

Cijeli intervju iz tiskare Grafing pročitajte u aktualnom online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content