Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Laserski produkcijski printeri do 200.000,00kn (PM_03)

 

Povijest laserskih printera seže u daleke 40-te godine prošlog stoljeća. Tehnologija je osmišljena 1938. godine, a tvrtka xerox ju je patentirala 1942. g. Tehnologija je preuzeta od fotokopirnog stroja, ali su lampa i objektiv zamijenjeni laserskom zrakom za iscrtavanje otiska. Prvi laserski printer, nazvan EARS, pušten je u upotrebu 1971. godine. Xeroxovi inženjeri su u fotokopirni stroj dodali laser i tako je nastao prvi laserski pisač. U narednim godinama, IBM izbacuje na tržište model IBM 3800. To je prvi komercijalni, laserski printer. Masovna proizvodnja kreće pojavom Hewlett Packardovih LaserJet printera 1992. godine.

 


 

Princip rada

Princip rada laserskog printera je poprilično jednostavan. Računalo generira ispisnu stranicu i šalje je elektronici laserskog printera. Unutar memorije laserskog printera se stvara virtualna slika. Memorija kod laserskih pisača je vrlo bitna. Ukoliko je slika zahtjevna, često su potrebe za memorijom velike. Nedovoljno memorije može dovesti do nemogućnosti ispisa slike. Na osnovu podataka koji se nalaze u memoriji elektronika laserskog printera iscrtava sliku na fotoosjetljivi bubanj. Površina bubnja je negativno nabijena. Gdje prođe laserska zraka preko bubnja, polaritet se mjenja i tu bubanj gubi naboj.

Toner također ima negativan naboj i na mjestima gdje bubanj nije izgubio naboj, čestice tonera se neće prihvatiti. Tako se čestice tonera rasporede na mjestima gdje je preko bubnja prešla laserska zraka i iscrtala našu sliku. Ovaj dio procesa se odvija unutar developera ili razvijača. Čestice sa bubnja se prenose na papir također pomoću naboja. Papir se pozitivno nabije i čestice tonera, negativno nabijene preskoče sa bubnja na papir. Nakon toga papir odlazi u fuser. U njemu se uz pomoć temperature i pritiska toner zapeče na papir. Trajnost takvog otiska je vrlo velika. Ipak nije sve tako jednostavno, unutar samog uređaja se još nalazi i korona koja mijenja naboj bubnju, vrlo kompliciran sklop optike sa poligonalnim ogledalom koje rotira i time upravlja laserskom zrakom… Kod produkcijskih laserskih printera su tu i finišeri koji su doradni pogoni u malome sa mogučnošću biganja, klamanja, bušenja, sortiranja, rezanja…

 


 

Investiranje u nove tehnologije

Godišnji! Konačno! Odluka je pala: Idemo na more. Vožnja gliserom, sunčane plaže i dobra hrana. Hotel je rezerviran i put isplaniran. Kupili smo pravi kofer i spakirali odgovarajuću garderobu. Cilj je ukucan u navigaciju i krećemo – pravac more…Čudno. Kada idemo na odmor svi ga dobro isplaniramo. Prvo odredimo cilj, zatim put do cilja i tek na kraju dolazi oprema. Kod velikih investicija u proizvodne kapacitete najčešće se radi obratno. Kada se radi o velikim investicijama u tvrtku, kao npr. kod nabave novog stroja, često se prvo kupuje veliki kofer, ulazi se u auto i jednostavno kreće. U jednom se trenutku upitamo, kuda ovo putovanje vodi. Tada je najčešće već prekasno. Nalazimo se na cesti prema sjeveru, u prtljažniku su kupaće gače, a novca za gorivo više nema.

Investicija u opremu za digitalni tisak – da li novu ili rabljenu – velika je prilika. Ne radi se samo o novom stroju, radi se o Vašoj budućnosti! Iskoristite priliku i odredite budući poslovni model, prije nego što ulazite u financijske izdatke.

 

 

Investirajte u tržište – ne u stroj!


Natjecanju tehnologija danas se suprotstavlja natjecanje poslovnih modela. Očigledno je bolje testirati tržište, nego novi stroj. Prva pitanja sama su po sebi najvažnija: Koji je Vaš cilj? Koja je Vaša ciljana skupina? Koja je Vaša predodžba o ulaganjima i ostvarivanju dobiti? Dali znate odgovor na ova pitanja? Ukoliko je odgovor ne, tada nemojte niti sekunde razmišljati o nabavi novog stroja. Razmislite dobro o svom poslovanju i odredite poslovni model. Iskustva su, na žalost, pokazala da se mnoge tvrtke tek nakon nabave stroja bore sa uspostavljanjem odgovarajućeg poslovnog modela. Nabava novog stroja ne vodi automatski i poslovnom uspjehu. Tiskani materijali ne prodaju se bolje „samo“ zato jer smo u izlog stavili obavijest da radimo sa najmodernijim strojem najnovije generacije. To potencijalnog kupca ne zanima. U restoranu ni Vas ne interesira u kojem su Vam loncu pripremili povrće.

 

 

Poslovni model

Potraga za Vašom budućnošću počinje pitanjem: Što krajnji kupac želi? Odgovor je vrlo jednostavan: Želi povećati promet i zaradu. Želi zadržati stare i pridobiti nove kupce. Što ćete Vi sada ponuditi svojim kupcima da ostvare svoje ciljeve? Odgovor na ovo pitanje dat će Vam Vaš poslovni model. Promijenite ga iz „Mi smo prepoznatljivi po kvaliteti, niskim cijenama, brzoj isporuci i pouzdanosti“ u „Mi smo pružatelj usluga komunikacija i bavimo se tiskom“. Možete otići i korak dalje i precizirati: „Mi radimo direktno sa našim klijentima te pružamo cjelovitu uslugu. Nudimo integrirana i inteligentna rješenja kroz tisak i nove medije. Pomažemo našim klijentima u ostvarivanju marketinških ciljeva i povećanja prometa. “Važan je korak i temeljito preispitati čemu zapravo težite: Kada imate odgovor na ovo pitanje, tada možete analizirati poslovanje i potražiti odgovor na sljedeća pitanja: Na što ću se fokusirati (na masovnu ili personaliziranu proizvodnju)? Poznajem li poslovanje svojih klijenata? Gdje su problemi i izazovi? U kojem se pravcu razvijaju moji klijenti?

Koje usluge i rješenja mogu ponuditi? Imam li / poznajem li prave kontakte (prodaja, marketing, uprava…)? Investiram li „samo“ u novu tehnologiju? Koja je uloga zaštite okoliša? Kako skratiti vrijeme realizacije (interno i eksterno)? Da li ću biti više orijentiran prema kupcima (osobni kontakti)? Kako koristim internet?  Imate li odgovore na ova pitanja, tada ste veliki korak bliže novom poslovnom planu! Čestitamo, cilj je postavljen.

 

 

Izrada plana proizvodnje

Sada možete krenuti u razradu dobrog plana proizvodnje. Dobro bi bilo izraditi poslovni plan, ali tko će ga napraviti? Ispravno bi bilo da ga razrade odjel marketinga i prodaje. Oni najbolje mogu procijeniti potrebe tržišta. Praksa je pokazala da se ovdje u pravilu radi obratno. Plan razrađuju tehničari i voditelji procesa proizvodnje, a marketing i prodaja se zatim moraju prilagoditi tehničkim mogućnostima – loša polazna točka za ostvarivanje dobiti. Polazna točka za stvaranje dobrog plana proizvodnje je, pored poslovnog plana, i investicijski budžet. On pored sredstava za nabavu nove opreme uključuje i troškove procjena, a kasnije i marketinga te izdatke za edukaciju. Tri područja o kojima se često ne razmišlja ili im se ne pridodaje dovoljno važnosti. Često se procjene rade površno ili se uopće ne rade. Ovdje bi bilo dobro uključiti vanjskog savjetnika. Posebno ukoliko se radi o uspostavi novog poslovnog modela. Savjetnik može pružiti vrijedne usluge i na kraju uštedjeti više novaca nego što je njegov trošak. Pogled sa strane može otkriti mnoge slabe točke koje se iznutra ne vide ili se potiskuju.

 

 

Koliko je to financijski prihvatljivo

Na kraju krajeva uvijek se radi o novcu. Procjena troškova mnogo je kompliciranija nego što se čini. Obračuni cijena bazirani na utrošku vremena često ni ne postoje. Loš je način izračuna koštanja tiskanog materijala taj, da se cijena  materijala jednostavno pomnoži sa dva. Mnoge tvrtke često računaju na velik broj manjih  narudžbi. Nakon toga su upućene na web to print kako bi sve to bilo zvučnije. Stvarnost ih tada otrijezni: Nerijetko su rezultati vrlo promjenjivi, što ima negativan učinak na satnicu i kod rekalkulacije dovodi do gorkog razočarenja. Nije ni rijedak slučaj da uopće nisu u stanju sa postojećom infrastrukturom isporučiti tolike narudžbe. Zapitajte se i koliko često zaista koristite specifične  materijale ili boje i koliko je neproduktivna učestala promjena boja ili materijala. Osnovu za takve procjene nudi vam Vaš poslovni plan i detaljna analiza narudžbi i naloga.

 

 

Određivanje cijena

Teoretski bi određivanje cijena na osnovu repromaterijala bilo izvedivo, ali često nepredvidivi troškovi dorade mogu poremetiti kalkulaciju. Neki uređaji imaju softverski riješen dio utroška repromaterijala, ali im nedostaje ljudski faktor koji je često presudan za točnu kalkulaciju. HP nudi mogućnost smislenog „poigravanja“ sa UCR ili GCR postavkama pa čak i isključivanja pojedine boje da bi se povećala brzina ispisa i ostvarila ušteda. Xerox pak sa svojim Color Qube rješenjem nudi izračun troškova baziran na površini ispisa te pritom čak uzima u obzir i različite postavke (kvalitete) ispisa. Uglavom bi cijena trebala biti bazirana na relaciji izrada/amortizacija i učinkovitost/iskoristivost. Jer nositelji troškova u većem djelu nisu u repromaterijalu nego u neadekvatnoj iskoristivosti postojećih struktura i nedostatku korištenja programskih alata koji mogu znatno skratiti proizvodne procese. Zanimljivo je i to da se pojedini sistemi, što se ponavljajućih procesa rada (nadopunjavanje papira, kalibracija, promjena formata, materijala…) tiče, znatno više razlikuju nego što se to u praksi pretpostavlja.

 

 

Od koga kupiti?

Sa strane ponuđača tržište se posljednjih godina jako promijenilo: sve je manje tzv. Monobrand-zastupnika, ali je isto tako sve više spajanja brandova. Ima situacija kada konkurentne strojeve, kao što su npr. Canon i Xerox, možete kupiti na jednom mjestu.  Važna je stavka servis i podrška pa tako i u tom segmentu imamo različite modele koje nalazimo na tržištu. Zapitajte se koliko „u normalnim uvjetima“ traje dok serviser ne dođe na lice mjesta. Koji su krajnji rokovi dolaska? Što je sa tehničkom podrškom i koja vam rješenja nudi dobavljač?

 

 

Što nam donosi budućnost

Na žalost nemamo kristalnu kuglu, razvoj novih tehnologija teško je predvidjeti. Ponuđači ne žele previše otkrivati jer bi u protivnom potencijalna klijentela mudro pričekala sa investicijama, što proizvođači naravno ne žele. U tu svrhu imamo sajmove na kojima se predstavljaju nove tehnologije.

 

 

Uzbudljivo – ali dali je to ono pravo?

Razne nove i vrlo uzbudljive tehnologije nisu primjenjive za tiskare u Hrvatskoj i/ili su zanimljive samo nekim rijetkim, odabranim poduzećima. Uvijek iz nova hvaljene nove tehnologije treba uzeti sa određenom dozom opreza. Nije potrebno investirati u nešto samo iz razloga što to netko drugi već ima. Treba imati na umu servis i podršku: Nova tehnologija ne znači i to da je tehnička podrška u potpunosti upoznata sa njom. Zapitajte se želite li banana proizvod koji će dozrijevati kod kupca?

 

 

Poanta je u kvaliteti

Ne printate svaki dan test-printeve. Koliko je zaista važna ta mrvicu bolja kvaliteta? Hoće li Vaša klijentela to i prepoznati i jesu li spremni, za to platiti i odgovarajuću cijenu? I gdje se kvaliteta uopće i radi? Velika je razlika gdje se pripremaju datoteke za ispis, unutar tvrtke ili iz već postojećih datoteka. Treba dobro razmotriti pitanje kvalitete. Kakvo je stanje sa automatskom kalibracijom i profilima ili linearizacijom u toku rada? Razmislite o tehničkim aspektima koji mogu utjecati na kasniju doradu.

 

 

Znanje je moć – i novac


Nemojte nikako zaboraviti i na radnu snagu! Svaki je stroj onoliko dobar koliko je sposoban onaj koji radi na njemu. Raspitajte se prije nabave novih sistema, razgovarajte sa kolegama i stvorite neke reference. Razmislite kako organizirati osoblje sa odgovarajućom spremom i znanjem te pripremite dovoljno novaca i za taj dio.

 

 

Put ka uspjehu


Razvoj digitalnog tiska nudi ogroman broj novih prilika – ali i dobru porciju rizika. Jedino je na vama da procijenite vaše potrebe, mogućnosti, slabosti i mane… Pravilan pristup i odgovori na prava pitanja jamac su da će vas putovanje dovesti na željeni cilj – a ne da na kraju u kupaćim gaćama stojite na sjevernom polu.

 


 

i4next – leasing rješenje

U potrazi za boljim rješenjima financiranja opreme, želimo Vam predstaviti i4next leasing Croatia d.o.o. Posluju od 2006. godine i specijalizirani su za leasing informatičke opreme i informatičkih projekata kroz operativni leasing. Nama je interesantna mogućnost financiranja pisača, multifunkcijskih uređaja, scannera, profesionalnih pisača u proizvodnim pogonima, produkcijske izdavačke opreme…

 

 

Paradigma današnjeg napretka u poslovanju i leasing

Napredak nije stvar opredijeljenja nego stvar nužde ukoliko tvrtke žele preživjeti. Firme se razvijaju na način da sredstva iz dobiti investiraju u povećanje poslovanja. Profit u današnje vrijeme ne može pratiti zahtjeve za rastom, stoga je društvo prisiljeno rast financirati zadužujući se. Zaduživanje je moguće samo do određene mjere nakon čega društvo prelazi u prezadužene tvrtke pa mu je daljnje zaduživanje onemogućeno. Najbolji oblik financiranja, ako to nije iz vlasničkog kapitala, je financiranje putem leasinga. Leasing, a posebno operativni leasing, nudi financiranje bez zalaganja ostalih dobara, a pri tome ne remeti financijski položaj društva.

 

 

Mogućnosti financiranja

1. Osobna i prijenosna računala, pametne telefone, tablet računala, ručne teminale i sl.
2. Pisače, multifunkcijske uređaje, scannere, profesionalne pisače u proizvodnim pogonima, produkcijsku izdavačku opremu i sl.
3. Poslužitelje, sustave za pohranu podataka, razne Appliance uređaje koji su određeni servisi u IT sustavu, ostalu opremu za podatkovne centre sl.
4. Mrežnu i prijenosnu opremu.
5. Kompletna rješenja (HW, SW) te njihovu implementaciju.

 

 

Leasing za ispisna rješenja

To je proizvod kod kojeg klijent ugovara određenu ispisnu opremu (pisači, multifunkcijski uređaji) s uključenim servisom i potrošnim materijalom i naplati usluge na osnovu cijene ispisa jedne stranice. Za opremu klijent sklapa s i4next leasingom ugovor o operativnom leasingu, ali unutar kojeg je i usluga održavanja i zamjene tonera gdje se ova usluga fakturira kao dodatna stavka na mjesečnu ratu leasinga, a po cijeni i prema broju ukupno ispisanih stranica u proteklom mjesecu.

Postupak leasinga u tri koraka
1. Korak – odaberete opremu i dobavljača te, savjetujući se s nama, odlučujete se za vrstu i parametre leasinga koji bi najbolje odgovarali vašim potrebama. U trenutku kad ste odabrali odgovarajući leasing model dostavljate nam ispunjeni Zahtjev za financiranje i ponudu dobavljača, a nakon toga Vam mi dajemo ponudu za financiranje.
2. Korak – po dovršetku dogovora oko ponude financiranja dostavljate nam svu ostalu financijsku i pravnu dokumentaciju potrebnu za izradu analize Vašeg boniteta.
3. Korak – nakon prikupljene dokumentacije i odobrenja sklapamo s Vama ugovor te kreće isporuka opreme od strane dobavljača. Nakon isporuke i potpisa primopredajnog zapisnika počinje otplata ugovorenih leasing rata.

 

www.i4next.hr

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content