Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Lasersko rezanje tekstila – brzo i precizno do najsitnijih detalja

Laserski rezači svoju primjenu sve više pronalaze i u tekstilnoj industriji. Kada se radi o tehnologiji laserskog izrezivanja tekstila, nizozemska tvrtka Summa jedan je od predvodnika u razvoju ove tehnologije. Iako su prvi laserski rezač tržištu predstavili prije tri godine, zbog performansi kao što su brzina, fleksibilnost te mogućnost korištenja i na poliesterskim i na prirodnim materijalima, svoj put do kupaca brzo pronalaze. Gospođa Daphne Mertens, iz odjela marketinga i komunikacija u tvrtki Summa, ispričala nam je sve o primjeni, prednostima, ali i izazovima korištenja ove tehnologije.

Za koje sve materijale koristite lasersku tehnologiju?

Laserski rezač L1810 posebno je prikladan za rezanje tekstila, kao što su sportska odjeća i odjevni predmeti otisnuti sublimacijom. No, pogodan je i za sve vrste sirovina koje se koriste u industriji kompozita.
Laserski rezač L3214 idealan je za primjenu kod soft signage aplikacija, materijala za uređenje doma i modnoj industriji. Osim veličine, jedna od njegovih jedinstvenih značajki je proces rezanja „u hodu“ (on-the-fly), koji, tijekom ulaska materijala, omogućuje kontinuirano skeniranje i kontinuirano rezanje materijala, segment po segmentu. Ovo je značajka koja u velikoj mjeri povećava produktivnost.

Koliko se ova tehnologija razlikuje u odnosu na tehnologije za rezanje krutih medija?

Iako i laserski rezači i oni s noževima mogu rezati mnoštvo različitih materijala, u određenim slučajevima zbog kvalitete jedna tehnologija radi bolje od druge. Primjerice, za obradu sintetičkog tekstila lasersko rezanje je daleko bolji izbor. Svi laserski uređaji režu ili graviraju koristeći ekstremnu toplinu usmjerenu na materijal. Ta se toplina stvara u tako kratkom periodu i pri tako visokim temperaturama da će materijal ispariti u mikrosekundama. S obzirom da se sve to događa brzo, materijal – koji je laserski izrezan – neće se zapaliti. Zahvaljujući korištenju topline, rubovi određenih materijala (tkanina) bit će spojeni, što će osigurati lijepu i glatku završnu obradu i lakše rukovanje, nego da ih režete rezačem s nožem.
Štoviše, budući da laserske zrake nemaju nikakvu masu, neće gurati ili pomicati materijal tijekom rezanja, što omogućuje najpreciznije rezanje čak i složenih detalja. S laserskim zrakama cijeli se proces odvija puno brže nego s noževima.

Koji su najveći izazovi u laserskom izrezivanju tkanina? Postoji li razlika u rezanju polimernih tkanina u odnosu na prirodne? Kako je riješen transport elastičnih tkanina?
Pročitajte u intervju objavljenom u Print Magazinu.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content