Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Low migration i digitalni tisak (PM_13)

Uz primarnu ulogu zaštite proizvoda, ambalaža ima i važnu ulogu u njegovom predstavljanju i “iskakanju” iz gomile sličnih. Zbog toga je današnja ambalaža ‘’zalivena’’ bojom i oplemenjena raznim efektima kroz koje se, umjesto da štiti proizvod, povećava mogućnost njegove kontaminacije.

 

U proteklih je nekoliko godina fokus svih svjetskih proizvođača hrane, pića, farmaceutskih proizvodih i kozmetike uz kvalitetu samog proizvoda usmjeren na kvalitetu ambalaže. Razlog tome je učinak koji ambalaža ostvaruje. Uz svoju primarnu ulogu zaštite proizvoda od vanjskih utjecaja, ambalaža ima i važnu informativnu ulogu u kontekstu specifikacije proizvoda, ali i njegovog predstavljanju, iskakanju iz gomile sličnih proizvoda i jednom riječju reklame ili marketinga. Iz tog je razloga današnja ambalaža za razliku od nekadašnje ”zalivena” bojom, oplemenjena raznim dodatnim efektima koji zahtijevaju dodatne proizvodne procese kroz koje se, umjesto da štiti proizvod, povećava mogućnost kontaminacije tog proizvoda.

Kada god govorimo o tiskarama koje su se posvetile izradi ambalaže i etiketa uvijek se nametala činjenica da se radi o industrijskoj proizvodnji i samim time velikim nakladama. Digitalni tisak dakako tu nije imao ”pravo glasa” i bio je usmjeren uglavnom na komercijalni tisak malih naklada, personalizirane proizvode, mailinge… Ipak tržište je živo i mijenja se pa se samim time mijenjaju i parametri čak i kod najvećih svjetskih korisnika ambalaže. Naime, ne radi se o smanjenju proizvodnje nego o potrebi za različitošću proizvoda od konkurencije. Rezultat toga je konstantan razvoj i promjena ambalaže od serije do serije pa čak i unutar pojedinih serija. Masovna proizvodnja transformirala se u masovnu unifikaciju proizvoda! Jedan od razloga takvog razvoja tehnologije u label & packaging segmentu je i fokus na ovaj dio industrije koji je još uvijek u porastu bez obzira na općeniti pad naklada i količina u grafičkoj industriji općenito.

 

 

Proizvođači digitalne opreme su konačno došli na svoje; umjesto milijunskih naklada konačno i u ovom segmentu postoji potreba za malim nakladama, personalizacijom, promjenama… sve ono što pogoduje digitalnom tisku. Ipak kod ambalaže se dakako digitalni tisak susreće s jednim od najvećih izazova jer osim visoke produktivnosti strojeva koji moraju odgovoriti na sve zahtjeve krajnjih korisnika, boje i općenito gotov proizvod mora biti u skladu sa svim regulativama kada je zaštita proizvoda koji pakiramo u pitanju, bez obzira radilo se o hrani, farmaceutskim proizvodima ili recimo dječjim igračkama.

Jedan od proizvođača digitalne opreme (i vlastitog tonera) se izdvaja svojim proizvodima. Xeikon i njegov suhi toner posjeduje FDA certifikat za indirektan i direktan (suha hrana) doticaj s hranom, nema apsolutno nikakav miris, voda i bilo kakvi solventi se ne koriste niti pri izradi samog tonera niti tijekom tiska, a emisije štetnih tvari (VOC emission) nema ni prije ni za vrijeme niti nakon tiska. Sam otisak se može reciklirati, a uz navedeno suhi Xeikon toner sukladan je i čitavom nizu certifikata koji potvrđuju neprisustvo štetnih tvari (US and EU black list compliant; US-C-070928PROP-IC-65 compliant EU standard EN71-3 (heavy metal list) compliant).

S obzirom na važnost i razvoj tehnologije neupitno je da će i digitalna tehnologije zauzeti važno mjesto u proizvodnji svih grafičkih proizvoda pa tako i ambalaže. Proizvođači digitalne opreme grabe krupnim koracima prema zauzimanju svog dijela kolača na tržištu i vrijeme prilagodbe, kako na komercijalne tako i na sve ostale zahtjeve što uključuje i sigurnost i ekološku i zdravstvenu prihvatljivost ambalaže samo je pitanje vremena. Neki su u tome već napravili velike korake i čak i po tom pitanju u stanju su uhvatiti se u koštac sa sve zahtjevnijim tržištem.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content