Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Malo sredstava potre­bno za pokretanje posla

Često se susrećemo sa Graphtec rezačima folije, ali smo do sada imali malo informacije o njima. U razgovoru sa g. Goranom Todorovim smo dobili više zanimljivih informacija.

 


Distributer Graphtec katera za područje bivše Jugoslavije je Difol grupa iz Beograda. Osim Graphteca, u našoj ponudi je i Roland DG, proizvođač štampača, Orafol, proizvođač kater i printabilnih folija, Chemica, Aslan, Bordeaux, Tiflex i još neki drugi proizvođači grafičkih mašina i repromaterijala.

Vezano uz Graphtec, to je japanska firma koja je prisutna na tržištu od 1968.g. Zapravo je ploter njihov patent a poslije je nastao kater. U prodaji imaju flatbed katere i katere role. Kateri nemaju tangencijalnu glavu jer bi to dosta poskupjelo proizvod a oni se ne žele natjecati sa firmom Summa. Pored toga rade i senzore, pa dosta toga sa senzorima primjenjuju na katere. Posebnost Graphtec-a je u tome što oni nemaju paletu proizvoda u ponudi, već su fokusirani samo na katere. Graphtec kateri pokazuju izvanrednu preciznost i izdržljivost, za njih se daje 4 godine garancija te su se pokazali standardno dobrima.

Što se tiče softvera, s pojavom svakog novog windowsa, kroz dva mjeseca su dostupni i novi driveri za sve katere, pa čak i one dosta starije. Znači, prestankom proizvodnje pojedinog modela, ne prestaje podrška za njega. Graphtec koristi i svoje nožiće, sa dva tipa držača, standardnih od 0,9mm i malo debljih od 1,5mm, za malo deblje materijale koji brže zatupljuju nožiće. Također je potrebno naglasiti da su Graphtec nožići jedini koji su dobili i certifikat od 3M-a, za rezanje njihove folije.

 
Koji je najprodavaniji model?
Najprodavaniji model je CE6000. To je Economy serija koja je po karakteristikama rada jako bliska nekim Pro serijama ali je cjenovno jeftinija u odnosu na Pro seriju. Postoji u širinama od 40, 60 i 120 centimetara a najprodavanija je širina od 60cm. Senzor kod serija 6000 i 8000 je nove generacije te uspoređuje i prilagođava zadani posao sa otisnutim, sam kater mjeri realnu situaciju i vrši prilagođavanje. Najveći konkurent Graphtec katerima je Summa koja je također fokusirana samo na katere. Graphtec kateri su od Rolandovih jeftiniji oko 10-20% a od Summa katera čak i do 40%. Najviše kupaca za Graphtec katere dolazi iz sign industrije, koriste se za naljepnice, razna označavanja. Pekare i kafići ih koriste za oznake od šećera na pekarskim proizvodima te znakove na pjeni od kave. Naime, sa malim ulaganjem se može pokrenuti ozbiljan posao.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content