Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Massivit 3D model automobila pokazuje budućnost izrade prototipa vozila

Massivit 3D Printing Technologies, vodeći pružatelj usluga 3D rješenja za ispis velikog formata, u suradnji s Marie 3D, stručnjacima za 3D ispis velikih formata i poznatim dizajnerom automobila, g. Takumi Yamamotom, predstavili su prvi svjetski model automobila ispisan 3D pisačem. Priznanje Davidu Bowieju bilo je glavna atrakcija ovogodišnjeg prestižnog festivala Automobile International (FAI) koji se održao u Parizu od 31. 1. do 3. 2. 2019.

Predsjednik FAI-a, g. Rémi Depoix, rekao je: “Ovo je prvi put u našoj 34-godišnjoj povijesti da smo predstavili automobil u punoj veličini koji je u cijelosti ispisan 3D pisačem. Yamamotov model automobila pokazuje golemu kreativnost. Željeli smo podržati ovaj projekt i predstaviti automobil kao umjetničko djelo, vrlo slično skulpturi. Vrlo sam impresioniran ovom novom tehnologijom. To otvara nove mogućnosti u pogledu kreativnosti i dizajna za automobilsku industriju. ”

Gosp. Takumi Yamamoto, dizajner cijenjenog GT-a od strane Citroena i bivši vodeći dizajner u PSA Peugeot Advanced Design Studiju, kreativna je snaga ovog modela automobila, a ogromne strasti su mu dizajn automobila i David Bowie.

U pariškoj tvrtki Marie 3D zaključili su da je 3D ispisivanje jedina moguća metoda za proizvodnju modela automobila zbog sposobnosti pisača da proizvodi složene i kreativne geometrijske oblike. Tradicionalne metode proizvodnje, uključujući CNC rezanje, pokazale bi se ograničenima u smislu ostvarivanja vizije Takumija Yamamota. Nadalje, 3D ispis se pokazao isplativijim s bržom proizvodnom brzinom i manje otpada.

Automobil je izrađen na Marie 3D Massivit 1800 3D pisaču velikog formata. Tvrtka ima važnu poziciju u automobilskoj industriji i ovaj inovativni projekt, uz stručnost generalnog direktora Philippea Marie u izradi prototipa, kao i pravovremeno usvajanje korištenja Massivit 3D pisača, predstavlja dobar put za potpuno novi pristup izradi konceptnih prototipova.

Ova nova metoda proizvodnje prototipova omogućila je da Yamamotov maštovit i emotivan san za izgradnju konceptualnog automobila inspiriranog David Bowiejem, koji utjelovljuje Bowiejeve ključne osobne i fizičke osobine, bude prikazan u najboljem mogućem svjetlu. Dizajn sadrži osnovno tijelo koje predstavlja i Bowieja, smještenog unutra, dok je zamršeno vanjsko tijelo dizajnirano od raznih komponenata iz različitih perspektiva, u znak poštovanja prema pjevačevoj osobnosti kameleona. Kristali su odabrani tako da odražavaju čistoću Bowiejeve lirske i glazbene poruke.

Direktor tvrtke Marie 3D, g. Philippe Marie, rekao je: “Kombiniranje umjetničkog djela i prototipa bio je vrlo uzbudljiv izazov. Posebno smo uživali u činjenici da je ovo prvi projekt koji nam je omogućio potpunu kreativnu kontrolu, neovisno o proizvođaču automobila, koju smo iskoristili maksimalno. Pokrenuli smo projekt kako bismo demonstrirali mogućnosti našeg Massivit 3D pisača u pogledu veličine, brzine i pouzdanosti. Ova tehnologija omogućuje bržu i znatno isplativiju alternativu konvencionalnim procesima, podržava kreativnost dizajna, geometrijsku slobodu i glatku proizvodnju.”

Dodao je: “Ovaj konceptni automobil prikazuje potpuno novu metodu i mogućnosti za izradu prototipa pomoću 3D ispisa. Naš je cilj sada izložiti mogućnosti automobilskom svijetu. ”

Amir Veresh, potpredsjednik poslovnog razvoja i marketinga u Massivitu 3D, potvrdio je: “Ovaj projekt naglašava kako tehnologija masovnog 3D ispisa tvrtke Massivit 3D olakšava nove mogućnosti za izradu prototipova razmjera 1:1 i zasigurno će potaknuti maštu dizajnera i proizvođača automobila. Apsolutno smo oduševljeni što smo partner u ovom inspirativnom projektu.”

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content