Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Materijali iz role za digitalni tisak širokih formata

Nema sumnje da svijet u kojem danas živimo određuju informacije. Bez obzira radilo se o vijestima, mišljenjima, komentarima, intervjuima, pisanoj, snimljenoj riječi ili oglasu, te informacije (i samim time marketinški sadržaj) određuju smjerove i strukturu naših života. Mediji određuju svijet koji nas okružuje i čine ga dijelom tog medijskog miksa. Tiskani mediji, televizija, radio, online, mobilni i socijalni mediji daans čine vitalne komponente svake marketinške (oglašivačke) kampanje. Kada govorimo o tiskanim medijima razlikujemo nekoliko različitih tipova tiskanih medija: novinski oglasi, direktan mailing, specijalizirani časopisi, “door drop” letci, katalozi te nama najinteresantniji za temu koju obrađujemo – “wide format” ili prevedeno tisak širokih formata u svim svojim oblicima.

Pri spomenu tiska širokih formata svima nama koji smo bliski tiskarskoj industriji prvo pada na pamet oglašavanje i tisak u svrhu marketinga. Marketing jest dio svakodnevnice i okružuje nas te nam svjesno (ili nesvjesno) prosljeđuje poruke na svakom koraku. Važnost tiska i općenito grafike u širem smislu, u marketingu je tema koja se stalno nameće, ali se i mijenja, razvija te mijenja svoje oblike. Bez obzira na razvoj digitalnih medija i socijalnih mreža kao novih i vrlo snažnih alata koji su sve prisutni u prenošenju i prije svega targetiranju pravih klijenata, tiskani mediji u svim svojim oblicima i dalje opstaju i još uvijek čine dio savršenog media miksa.

Tempo života i razvoj tehnologije dakako pridonosi razvoju industrije. Kada govorimo o širokom formatu naravno da se ne možemo ograničiti samo i isključivo na digitalni tisak jer još uvijek dio čine i ostale tehnike, ali upravo je digitalni tisak zbog svojih razvoja i svih benefita o kojima smo pisali u brojevima Print Magazina zapravo dominantan. Prije svega ono što ga čini poželjnim u marketinškim kampanjama je brzina reakcije. “Print on demand” i brza isporuka više nisu mogućnosti i potencijali, nego su postali nužni dio ponude. Upravo je tempo života još jedan od razloga za oglašavanje na mjestima gdje se krećemo. U pomanjkanju vremena za čitanje novina i časopisa, gledanje TV-a i sl., marketinška nas industrija ‘’bombardira’’ svojim porukama gdje god se nalazili i što god radili, vozili automobil, hodali ulicom ili ušli u neku trgovinu, marketinški sadržaj je svuda oko nas.

Kako bi sve to bilo moguće, industrija se razvijala svojom tehnologijom, ali i razvojem materijala koji mogu pratiti sve zahtjeve koji su nametnuti trendovima i mjestima primjene. Naravno, u početku je sve bilo vezano uz konvencionalne tehnike tiska poput sitotiska i offseta, ali svojim je razvojem digitalni tisak ne samo preuzeo neke količine nego i dao čitav niz opcija i mogućnosti. Primjerice, konvencionalnim tehnikama (pogotovo offsetom) smo bili ograničeni na papir kao medij, dok su se svi ostali materijali poput cerada i ostalih plastičnih (neupojnih) materijala morali odrađivati u sitotisku. Kada govorimo o početku primjene digitalnog tiska također smo imali dva smjera. Pisači s bojom na vodenoj bazi korišteni su prije svega za plakate (papir) i uglavnom za indoor oglašavanje, dok je solvent preuzimao primat na polju neupojnih materijala poput cerada i nekih drugi otpornijih materijala poput papira za vanjsko oglašavanje i sl. Solvent je imao i još jednu veliku manu. Papir sa specijalnim premazom je mogao ‘’izdržati’’ agresivnost solventa iz boje, ali nikako ga zbog štetnosti nismo mogli koristiti za unutarnje oglašavanje. Ograničenja u odabiru materijala bila su velika.

NOVE TEHNOLOGIJE, NOVI MATERIJALI, NOVE PRIMJENE

Čak i s postotkom manjim od 5% ukupnog volumena otisnutog digitalnim tehnikama tiska, ambalaža je iznosom gotovo veća od polovice ukupnog volumena ostalih aplikacija otisnutih digitalnim tehnikama zajedno. Samim time je razumljiv fokus i tendencija industrije da se dalje razvija upravo u smjeru ambalaže.

Razvojem tehnologije i pojavom UV pisača, ecosolventa i latex tehnologije, stvari se mijenjaju. Mogućnosti primjene i vrste materijala koje mijenjaju sliku oglašivačke industrije mijenjaju se, moglo bi se reći, preko noći. Glavni razlog tome je naravno tržište i mogućnosti plasmana proizvoda i usluga. Dok je početak primjene digitalnog širokog formata bio usmjeren na foto industriju i kasnije na dizajn (CAD i proof pisači) danas je glavni fokus još uvijek usmjeren na oglašivačku (tzv. Signage & Display) industriju. U donjem prikazu vidljiva je veličina tržišnih segmenata (godišnji prihod) i udio digitalnog tiska u svakom pojedinom segmentu.

S obzirom na trendove i razvoj, taj se fokus dok čitamo ove retke mijenja i ide u smjeru ambalažne industrije. Ambalažna je industrija svojom veličinom i razvojem interesantan segment svakome, a  pogotovo proizvođačima digitalne opreme i ne bi bilo nimalo iznenađujuće da već za svega par godina u statistikama korištenih materijala u digitalnom tisku na uvjerljivom prvom mjestu bude valoviti karton! Iz prikaza je vidljivo da je packaging industrija segment koji svojom veličinom može zasjeniti sve dosadašnje.

Dakako, široki format tiska će se uglavnom orijentirati na valoviti karton, ali postoje opcije i rješenja za široki format tiska i u fleksibilnom pakiranju, folding kartonu i sl. Čak i s postotkom manjim od 5% ukupnog volumena otisnutog digitalnim tehnikama tiska, ambalaža je iznosom veća od kompletne svjetske industrije dekoracije kada u obzir uzmemo digitalni tisak. S druge strane, svi ostali segmenti iz tablice su ukupno 7,1 milijardi USD, malo iznad polovice ukupnog volumena svjetske ambalaže i samim time je razumljiv fokus i tendencija industrije da se dalje razvija upravo u smjeru ambalaže.

PODJELA PREMA MATERIJALU

Prema ranije navedenoj segmentaciji tržišta, materijali koji se koriste a dominantni su u Photo i Design segmentu su definitivno papiri. Prije svega su to foto papiri i nepremazani CAD papiri za planove i proofove. Kod ambalaže su to poznati materijali iz nekih ranijih brojeva Print Magazina (labeling), te puni i valoviti kartoni, ali i razni fleksibilni materijali. S obzirom da je tema ovog broja i glavni cilj obrada materijala generalno poznatih kao materijali za široki format, naš fokus će se uglavnom zadržati na materijalima za Signage&Display, te Decoration segmentu.

PAPIR

Papire za CAD i Proof pisače spominjemo prvo iz razloga što su i kronološki prvi koji su se počeli koristiti u širokom formatu, kada govorimo o digitalnom tisku. To je ujedno i prvi segment u kojem je digitalna tehnologija uzela maha te u kojem je danas apsolutno dominantna. Prema strukturi i površinskoj obradi razlikujemo nekoliko različitih vrsta papira za CAD i Proof.

Nepremazani – vizualno najsličniji WFU – wood free uncoated ili generalno kod nas kategorizirani kao offsetni papiri su papiri koji nemaju premazanu površinu, ali su svojom strukturom (i površinom) najčešće dodatno glađeni i/ili imaju manji udio premaza kako bi površina bila pogodnija za precizan ispis, što je nužno za ispis ink jet tehnologijom iz više razloga. Prvenstveno da boja ne ‘’potone’’ previše u papir zbog veće hrapavosti površine papira.

Osim nepremazanih imamo i premazane – WFC – wood free coated papiri, najsličniji kunstdrucku ili obostrano premazanom papiru, ali uz razne modifikacije kako bi premaz bio prilagođen kvalitetnom ink jet ispisu i svojom strukturom a i kalibriranom, certificiranom bjelinom. S obzirom da se ovdje radi o papirima za pisače s vodenom bazom, sama struktura papira (barem vizualno) nije previše različita od klasičnih papira koji se koriste u općoj primjeni u offsetnom tisku. Ipak, radi se o materijalima koji moraju kvalitetno reproducirati najsitnije detalje, ako se radi o CAD pisačima ili pak vrlo kvalitetan ispis grafičkih probnih otisaka koji zadovoljavaju sve potrebne certifikate i kalibracije.

Papiri za outdoor i indoor oglašavanje su druga velika kategorija kada govorimo o papirima za široki format tiska. 

Glavni predstavnici su blueback, citylight i poster papiri. Blueback papiri ili papiri s plavom podlogom su kod spomena papira i oglašavanja prvo što svima koji imaju doticaja s oglašivačkom industrijom pada na pamet. Primjena je dakako prije svega za Jumbo plakate. Plava ili kod nekih proizvođača više siva podloga omogućuje prekrivanje starog vizuala na koji se lijepi novi plakat. Površina samog papira može biti pripremljena za solventne pisače (digitalni tisak) ili za offset, a ovisno o tehnologiji dolazi u opciji rola ili arak (za offset). Osim za jumbo plakate Blueback papiri često nalaze svoju primjenu i kao materijal za foto tapete. City light papiri, suprotno Blueback papirima upravo svojim smanjenim opacitetom omogućuju prosvjetljavanje i kao takvi su svoju primjenu našli prvenstveno za lightboxove. Osim za lightbox, moguće ih je primijeniti i kao obične standardne plakate, mada to najčešće nije slučaj jer je često za plakate ipak potreban papir s manjim stupnjem prozirnosti. Kod klasičnih poster papira se radi o premazanim papirima (matt ili gloss) s različitim tipom premaza ovisno o ink jet tehnologiji koju koristimo za otisak. U slučaju solventa, to su posebni solventni premazi, dok se kod primjene latex tehnologije mogu koristiti i papiri sa uvjetno rečeno, slabijim premazom. Kako se radi o poster papirima i sama primjena je usmjerena uglavnom na indoor oglašavanje za razliku od Blueback i/ili Citylight papira koji većinu svoje primjene ipak nalaze na otvorenim prostorima.

 

CERADE

Tipičan i jedan od najznačajnijih medija u vanjskom oglašavanju je cerada u svim svojim oblicima. Kada govorimo o tipovima cerada razlikujemo nekoliko vrsta kod kojih sam naziv označava i osnovni tip primjene. “Frontlit”, za osvjetljenje s prednje strane, “backlit”, za osvjetljavanje sa zadnje strane, također kao i kod papira s određenim stupnjem transparentnosti, ali i ravnomjernom strukturom materijala kako bi se pozadinsko osvjetljenje ravnomjerno rasporedilo i davalo željeni efekt te “block out” cerada koja svojom tamnijom jezgrom omogućuje obostrani ispis i samim time dva otiska koji daju dvije neovisne reklamne površine. Osim po primjeni, cerade razlikujemo i po kvaliteti – dvije temeljne vrste, laminiranu i premaznu (coated) ceradu. Kvaliteta se odražava i na cijenu, pa se tako najčešće kvalitetnije coated cerade koriste za finije poslove, dok laminirane cerade nalaze svoju primjenu kod velikih oglasnih površina tzv. Megaboardova, gdje kvalitetan i precizan ispis nije uvjet.

Osim osnovnih tipova cerade za oglašavanje, u industriji se često primjenjuju i neki drugi materijali koje možemo svrstati u ovu kategoriju. Prije svega su to kamionske cerade koje svojom strukturom i izdržljivošću moraju biti puno otpornije od klasičnih “oglasnih” cerada, ali i razne vrste tendi koje se pretežno rade od tekstila, ali po njihovoj strukturi i primjeni bi ih se više moglo svrstati u kategoriju cerade. Uz sve navedeno tu su i mesh materijali i skelska platna koja svojom propusnošću zraka čine idealan medij za izrazito velike outdoor oglašivačke površine.

PRINT (SAMOLJEPLJIVE) FOLIJE

Prije nekog vremena obradili smo u temi broja Labeling. Isto kao i kod papira, kod primjene materijala za etikete i u širokim formatima se radi o mediju za aplikaciju ili tzv. face materijalu, ljepilu u srednjem sloju i lineru (nosaču) ili podlozi gdje se u najvećem broju slučajeva radi o silikoniziranom papiru. Kada govorimo o samoljepljivim folijama za široki format, prije svega mislimo na folije kojima je baza vinil (PVC). Općenita uloga im je kao i kod svih širokih formata materijala komunikacija, dekoracija, ali i vrlo važna zaštitna uloga.
Folije možemo razlikovati i segmentirati na temelju nekoliko kriterija. Prema tipu folije (monomerna, polimerna, cast), tipu ljepila i to na temelju baze ljepila ili trajnosti (removable, permanent ili super tack, bijelo/prozirno ili sivo/crno ljepilo) te prema boji i izgledu (bijela, prozirna, pjeskarena…)

Monomerne folije su temelj i većina primjene samoljepljivih folija je upravo na monomernim folijama. Prioritetna primjena je na glatkim i ravnim površinama, a trajnost takvih folija najčešće nije preduga (2-3 godine), uz određena ograničenja deklarirana od strane proizvođača. Polimerne folije su sljedeća kvalitativna razina i služe za prekrivanje ravnih i blago zakrivljenih površina, dok se cast i supercast folije zbog svojih karakteristika i kvalitete mogu koristiti i za najzahtjevnija obljepljivanja poput car wrappinga i sl.

Tipovi ljepila također određuju primjenu folija. Removable ljepilo koristi se kod kratkotrajne primjene, permanentno kada je potrebno da ispisana folija ima dulju trajnost dok se razne opcije supertack ljepila koriste za primjenu na podovima (pogotovo hrapavima), zidovima pa čak i u nekim izrazito zahtjevnim okruženjima poput asfalta, bazena i sauna i sl. Osim po snazi, ljepila mogu biti prozirna (primjena za prozirne folije i folije za laminiranje), bijela (primjena kod standardnih bijelih folija) i siva/crna koja se koriste kada je kod folije potrebna veća razina opaciteta. Zbog ekološkog aspekta, trend kod najvećih svjetskih proizvođača je izbjegavanje sivog odnosno crnog ljepila i prelazak na bijelo (ali dobrog opaciteta) ljepilo. Spomenimo i još jednu specifičnost kod ljepila, a to je bubble free struktura koja se dobiva korištenjem strukturiranog liner papira, a rezultira jednostavnijom primjenom folije čak i ako se radi o potpunim početnicima u apliciranju folije. Zaštitna funkcija folija ne bi bila potpuna bez primjene laminacije. Kada god je potrebna dodatna zaštita i/ili veća trajnost otiska, koriste se za to prikladne laminacije. Od standardnih laminacija to su monomerne, polimerne i cast laminacije u matt ili gloss opciji, a od specijalnih laminacija tu se svakako izdvaja podna laminacija koja osigurava protukliznost površine i posebno učinkovitu zaštitu, antigrafitna zaštitna folija, folije s određenim stupnjem UV zaštite…

 

Od važnijih specijalnih tipova folije koje ipak moramo ubrojiti u standardne folije tu je svakako perforirana prozirna i bijela s crnom podlogom tzv, One Way Vision folija, razne pjeskarene i translucentne folije i sl.

CUT, WRAP I OSTALI SPECIJALNI TIPOVI FOLIJA

Zbog specifičnosti primjene i različite obrade, cut folije i ostale specijalne folije nalaze se u posebnom dijelu ovog teksta. Prije svega glavna razlika između folija opisanih u gornjem tekstu je da su one uglavnom korištene za tisak, dok specijalne folije vrlo često (pogotovo ako se radi o cut foliji) same po sebi služe u dekorativnu svrhu i najčešće nisu prilagođene tisku. Osim standarnih, obojenih nijansi, vrlo su česte i nijanse s raznim specijalnim efektima poput srebrnih, zlatnih, ‘’kameleon’’ nijansi, carbon i sl., pogotovo kada se radi o car wrap folijama. Općenito, kod cut folija također razlikujemo (po kvaliteti i cijeni) nekoliko tipova. Ponovno počinjemo s monomernom za ravne površine, preko polimerne za malo zahtjevniju primjenu do cast i supercast folija za najzahtjevnije i najtrajnije poslove.

Od ostalih folija važan i relativno velik segment čine termo folije primjenjive na tekstilu, bez obzira radilo se o print ili isključivo termo foliji sa specijalnim efektom (poput flock materijala). Ostale folije koje su također najčešće printabilne su elektrostatske folije (bijele i prozirne), piši – briši folije (imitacija školske ploče) koje su također printabilne, ali zbog specifičnosti i crne boje, najčešće u UV tehnici jer je potrebna bijela boja kao podloga i mnoge druge.

U kategoriju filmova i posebnih folija bez obzira što se ne radi o samoljepljivim filmovima možemo spomenuti i PP (polipropilen) i PET (poliester) filmove za roll up i backlit folije. Kao i kod cerada i papira, ovdje također razlikujemo frontlit (standardna PP banner folija), blockout (PP folija za obostrani ispis sa crnom jezgrom i 100% opacitetom) i već spomenuti PP backlit film za prosvjetljavanje.

WALLCOVER MATERIJALI

Namjerno je kao podnaslov stavljen wallcover materijali iz razloga što wallpaper ne bi u potpunosti odgovarao ovoj kategoriji. Razlog tome je što se u svrhu dekoriranja zidova koriste i već ranije spomenuti Blueback papiri, ali i razne vrste PVC free folija koje svojom strukturom imaju trajnost i mogućnost primjene na zidovima bez da se onemogući tzv. ‘’disanje’’ zidova.

Ipak, kada govorimo o dekoraciji zidova nekako nam je najbliži i najprirodniji način primjena raznih materijala papirne strukture i/ ili izgleda. I ovdje razlikujemo nekoliko katergorija prema vrsti i strukturi materijala (folija ili papir, glatki ili strukturirani) i prema načinu apliciranja. Kod načina apliciranja razlikujemo samoljepljive tapete, tapete koje se apliciraju primjenom tapetarskog ljepila i tapete koje imaju naneseno ljepilo koje se aktivira vodom.

Tapetni materijali u posljednje vrijeme igraju sve važniju ulogu (i udio) u materijalima koje koristimo iz jednostavnog razloga što se trendovi mijenjaju iz outdoor prema indoor oglašavanju, te što primjenom novih ekoloških tehnologija u tisku možemo jednolične i dosadne tapete pretvoriti u nešto unikatno i nešto napravljeno po mjeri svakog pojedinog krajnjeg korisnika.

TEKSTILNI MATERIJALI

Vodeći se uzrečicom Bennyja Lande: “Sve što može postati digitalno, postat će digitalno”, možemo povući paralelu s vrstama materijala. Današnji raspon materijala koji se koriste u tiskarstvu i digitalni benefiti koji to omogućuju daju gotovo neograničene mogućnosti – kako u smislu kreativnosti tako i u smislu tehnološki naprednih materijala.

Pri spomenu tekstila u kontekstu tiska (pogotovo digitalnog) prvo što nam svima pada na pamet je sublimacijski postupak. Ipak, razvoj digitalne tiskarske industrije potaknuo je i proizvođače materijala da se usmjere ka proizvodnji materijala koji bi bili pogodni za sve vrste digitalnog tiska. I dok se većina digitalnog tiska već od početka 90 tih godina prošlog stoljeća temeljila na sublimacijskom postupku, većina današnjih pisača, bez obzira o kojoj se tehnologiji radilo, imaju mogućnost tiska na neke tekstilne materijale.

S obzirom na tehnološka ograničenja, materijali su morali biti prilagođeni. Najčešće korišteni materijali su sintetski poliesterski materijali za zastave ili tekstilne bannere. Sve češćom primjenom tekstilnih materijala u oglašivačkom (pogotovo Indoor) prostoru nalaze primjenu za pop up display, backlit okvire, zavjese, razne pregrade i sl. I kod tekstila razlikujemo tzv. frontlit, backlit i blockout materijale kao i kod cerada, papira i sl. Uz standardne reklamne primjene kod tekstila je specifično da se koriste i za neke specifične primjene koje nisu uobičajene za druge materijale kao npr. Slikarsko platno (tzv. canvas), zavjese – sjenila za prozore, tepihe, ali i u klasičnim primjenama za tekstil poput odjeće, posteljine…

Kada smo se odlučili za temu ovog broja namjera je bila obraditi većinu uobičajenih materijala koji se danas koriste u tisku (pogotovo digitalnom) širokog formata. Tema je toliko široka da je skraćena samo na materijale u roli, a pločaste materijale pa čak i tekstil kojeg smo se samo malo dotakli, danas imaju veliku primjenu u širokom formatu i tiskarskoj industriji i svakako su tema za neki od sljedećih brojeva Print Magazina. Osim primarnih materijala tu su i razni pomoćni materijali i pomagala koja omogućuju ne smo tisak nego i lakšu aplikaciju proizvoda na za to predviđena mjesta. Vodeći se onom uzrečicom Bennyja Lande: “Sve što može postati digitalno, postat će digitalno”, možemo definitivno povući paralelu i s vrstama materijala. Današnji raspon i širina materijala koji se koriste u tiskarstvu i digitalni benefiti koji to omogućuju daju, slobodno možemo reći, neograničene mogućnosti kako u smislu kreativnosti tako i u smislu tehnološki naprednih materijala koji svakako mogu zadovoljiti i odgovoriti na sve zahtjeve. Budućnost nosi i skriva nove materijale, nove tehnološke ideje a to već pokazuje dosadašnji razvoj. Na nama je samo da ugrabimo priliku.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content