Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Međunarodna konferencija Blaž Baromić okupila znanstvenike i industriju

Tradicionalna 27. Međunarodna konferencija tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija Blaž Baromić održala se 28. i 29. 9. 2023. na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Međunarodna Konferencija tiskarstva, dizajna i grafičkih komunikacija glavni je interdisciplinarni simpozij za tehnologiju tiska, dizajn, komunikacije, multimedije, društvene znanosti, arhivistiku, knjižničarstvo, inženjerstvo, forenziku i druga područja. Dugi niz godina održavana je u Senju.

Dvodnevna konferencija uz bogat i raznolik program okupila je znanstvenike i stručnjake iz Europe koji su predstavili najnovije rezultate.
Konferenciju su službeno otvorili prof. dr. sc. Klaudio Pap, dekan Grafičkog fakulteta i prof. dr. sc. Ivana Bolanča Mirković, predsjedavajuća konferencije.

Najnovija dostignuća u područjima obuhvaćena konferencijom prikazana su kroz cijeli niz događanja – predavanja, okrugle stolove, izložbe fotografija i tiskarskih proizvoda te formalna i neformalna druženja sudionika.


Neke od tema koje je uključivala ovogodišnja znanstvena konferencija bile su vezane uz: grafičke tehnologije i industriju, digitalnu multimediju, virtualnu stvarnost, 3-D slike, multimedijske aplikacije, komunikaciju i umrežavanje, recikliranje i starenje materijala, društvene procese dizajna i multimedije, obrazovanje i osposobljavanje, itd.

Drugi dan konferencije, uz znanstvenu konferenciju donio je i okrugli stol na temu povezanosti industrije i znanosti. Predstavile su se četiri domaće renomirane tvrtke: Lana – Karlovačka tiskara, Rotoplast/Bakrotisk, Radin i Grafik.net. Iznijeli su svoje viđenje stanja u industriji, predstavili svoje mogućnosti i potencijale i što je najvažnije, mladima poslali poruku o potencijalu koji leži u grafičkoj branši.

Također, održana je i promocija hvalevrijedne knjige „Kosinjska tiskara“ , autora prof. dr. Ivana Mancea koja otkriva zanimljive činjenične dokaze o tome da je prva tiskara na našim područjima bila u Kosinju. U njoj je prema istraživanjima autora 1483. tiskan Hrvatski Prvotisak, a 1491. kosinjski brevijar, inkunabula tiskana glagoljicom godine.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content