Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Mjeriteljstvo u tisku i periferna tiskarska oprema – novi udžbenik, ali i vrijedan izvor informacija za sve u tisku

Grafički fakultet Sveučilišta u Zagreb bogatiji je za još jedan, iznimno vrijedan sveučilišni udžbenik. Naime, iz tiska je izašao udžbenik izv. prof. dr. sc. Igora Majnarića „Mjeriteljstvo u tisku i periferna tiskarska oprema“.
Svečana promocija održana je prošli petak, 16. 12. u prostorima Grafičkog fakulteta. Na samom početku, sve prisutne pozdravio je prof. dr. sc. Klaudio Pap, dekan fakulteta, istaknuvši izniman značaj i vrijednost ove knjige.
Knjiga je, kako je u uvodnom obraćanju rekao i sam prof. Majnarić, plod njegova desetogodišnjeg rada. Radeći na ovoj knjizi, kaže, u glavi je imao tri cilja koja je želio postići:

  1. Napraviti cjelovite nastavne materijale, odnosno udžbenik za kolegij Mjeriteljstvo u tisku i periferna oprema što je ujedno i zadnji ispit u 3. semestru diplomskog studija na Katedri za tisak.
  2. Napraviti knjigu namijenjenu inženjerima grafičke tehnologije i svima onima koji rade u tiskarama, a koja će im, zahvaljujući konkretnim primjerima, pomoći pri otklanjanju problema koji se svakodnevno pojavljuju u proizvodnji vezano uz tiskarske procese i mjeriteljstvo.
  3. Napraviti knjigu namijenjenu menadžmentu koja sadrži informacije o najnovijoj tiskarskoj opremi i mogućim dodacima pomoću kojih se postiže veća produktivnost.
Područja koja knjiga obrađuje

Knjiga je koncipirana tako da pruži uvid u moguće strojne dodatke koji pospješuju rad trenutno najdominantnijih strojeva u grafičkoj industriji koji rade na principu litografskog ofsetnog tiska.
Podijeljena je u 8 poglavlja. To su:

1. Trendovi u grafičkoj industriji
2. Važnost i svrhovitost mjerenja dužina, vremena i mase tijekom procesa tiska
3. Važnost i svrsishodnost mjerenja tlaka tijekom procesa tiska
4. Važnost i svrhovitost mjerenja temperature tijekom procesa tiska
5. Mjerenja kvalitete reprodukcije denzitometrijskom i kolorimetrijskom metodom
6. Dodatne jedinice i uređaji na tiskarskim strojevima
7. Tiskarski strojevi i klimatski uvjeti u tiskari
8. Kazalo pojmova i popis kratica.

S obzirom da knjiga pokriva uistinu opsežno područje te da obrađuje apsolutno sve dijelove koji se mogu mjeriti unutar grafičke industrije i recenzenti dolaze iz različitih područja.
Knjigu su recenzirali:

  • prof. dr. sc. Željko Alar s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
  • prof. dr. sc. Nemanja Kašiković, s Fakulteta tehničkih nauka, Departman za grafičko inženjerstvo, Univerzitet u Novom Sadu.
  • prof. dr. sc. Tomislav Cigula s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,
  • doc. dr. sc. Katarina Itrić Ivanda, s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Predstavljanje_knjige_Majnaric_GRF
Tisak knjige svojevrsni je eksperiment

Uz to što je jedinstvena po sveobuhvatnosti područja koja obrađuje, knjiga „Mjeriteljstvo u tisku i periferna tiskarska oprema“ jedinstvena je i po tehnologiji kojom je tiskana.
Naime, u suradnji s tvrtkom Konica Minolta, knjiga je tiskana u njihovom IPES (Industrial Printing European Showroom) centru u Bratislavi.
Otisnuta je na ink jet tehnologiji, na stroju kojeg u Hrvatskoj još nitko nema. Na taj je način ujedno testirana i suvremena ink jet tehnologija otiskivanja.

Knjižni blok otisnut je na UV ink jet stroju B2 formata Konica Minolta AccurioJet KM 1e. Papir koji je korišten je Sappi Ventage Silk gramature 130g/m2. Za ovitak je korišten istoimeni papir gramature 170 g/m2.
Korice su također otisnute na tom stroju uz korištenje Fedrigoni Splendorlux premium karton cast coated premaza i gramature od 405g/m2.
Dorada, odnosno tisak zlatne folije i parcijalnog laka odrađeni su samo na ovitku primjenom stroja MGI JetVarnish 3D Evo.

Novi ciljevi

Na samom kraju, prof. Majnarić zahvalio je Konica Minolti, ali i svim ostalim brojnim tvrtkama koje su prepoznale važnost ovakvog udžbenika i pomogle da ugleda svijetlo dana. Veliku vrijednost dobili su i studenti i cijela grafička branša jer sada na jednom mjestu mogu vidjeti presjek struke kroz mjerne metode te periferne jedinice koje mogu dati dodanu vrijednost svakom tiskarskom proizvodu.

Iako je ovaj projekt završio, početkom ove akademske godine za autora je započela nova faza vezana uz prodekanstvo za poslovanje Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Stoga, kako nam je rekao, novi ciljevi sada su unaprjeđenje i poboljšanje uvjeta studiranja, ostvarivanje bolje suradnje s gospodarstvom te uvođenje novog nastavnog plana i programa koji bi trebao odgovoriti izazovima suvremene grafičke industrije uz ostvarenje potpuno novog studija za multimediju i grafički dizajn. 

Kako je izgledao proces tiska knjige pogledajte u videu:

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content