Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Moć tiska sve više potiče ponovno pokretanje fizičkih časopisa

Britanska organizacija Parkrun, koja je osmislila koncept besplatnih tjednih utrka po parkovima, pokrenula je nedavno besplatni časopis. Cilj časopisa je naglasiti koliko dobrobiti za mentalno zdravlje donosi odsustvo od ekrana.

“U sve digitalnijem svijetu, vrijeme koje provodite daleko od ekrana kako biste konzumirali informacije važno je za mentalno zdravlje. Oživljavanje riječi na papiru daje prostor za uživanje u bilo kojem okruženju, bilo kojom brzinom, a zatim ih se prosljeđuje drugima da uživaju bilo kada i bilo gdje,“ ističu u Parkrun-u.
Upravo ova interaktivnost i angažiranje osjetila, koje samo tisak može postići, pokretač su potražnje za tiskanim časopisima.

S tim se slaže i pokretač novog nišnog britanskog časopisa za muškarce. Ističu da ljudi previše sjede na svojim računalima gdje ne mogu dobiti istu emocionalnu reakciju kao kod tiskane, opipljive stvari.
“Ako se rade sa strašću i istraživački, tiskani časopisi jedan su od najvećih i najneponovljivijih izuma ikada. Dodir, miris, osjećaj stvaranja nečega što se ne može uređivati fascinantno je“, komentira Andrea Casati, urednica također novopokrenutog časopisa Overseas koje ispituje utjecaj košarke na kulture izvan Amerike.  

Porast usko specijaliziranih časopisa

Britanska agencija Wessenden Marketing izvijestila je da su 2021. u Velikoj Britaniji lansirana163 nova naslova, što je 44% više u odnosu na prethodnu godinu. Tržište periodičnih izdanja također je zabilježilo trogodišnji rekordan broj lansiranja u posljednjih 12 mjeseci.

Prošle godine u Njemačkoj je objavljeno ukupno 1305 naslova popularnih časopisa u usporedbi s 1048 naslova 1997. godine. Na američkom tržištu prošle su godine objavljena 122 tiskana izdanja, što je dvostruko više nego 2020. godine.

Wessenden je izvijestio da je većina novih publikacija usmjerena na određene niše i niske je učestalosti. Zapravo, broj primjeraka distribuiranih od novih časopisa pri lansiranju pao je 22% na godišnjoj razini, na prosječnih 8400 primjeraka, dok je prosječna cijena porasla za više od 10% na £4,52.

Oslanjali su se na prihod od naklade, a ne na prihod od oglašavanja što zahtijeva visoku cijenu primjerka. Često su koristili kvalitetnije papire i doradu kako bi se pozicionirali kao vrhunski proizvod.

Tu svoje mjesto pronalazi i digitalni tisak koji može pomoći izdavačima u postizanju komercijalnog uspjeha. Učinkovito je i isplativo rješenje koje pruža odličnu kvalitetu, za različite naklade i na širokom rasponu medija.
Također, na raspolaganju je sve popularnija digitalna dorada – Digital Print Enhancement (DPE) za stvaranje zapanjujućih rezultata s neonskim bojama, lakom ili folijom. DPE tehnologija je sve relevantnija kako male naklade postaju sve uobičajenije. Omogućuje novu razinu proizvodne kreativnosti koja pomaže u prodaji, a s druge strane nudi fleksibilnost i učinkovitost.

Tiskani časopisi definitivno se razvijaju, zajedno sa svojim poslovnim modelima, kako bi postali ciljani, nišni proizvodi. Tehnologija digitalne proizvodnje pritom je savršeno postavljena za podršku njihovoj proizvodnji na kreativan i svestran način.

By Sander Sondaal, Director Commercial Print Sales, Ricoh Graphic Communications, Ricoh Europe

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content