Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

MUFLON – samoljepljiva folija

U susretima sa grafičarima, često samoljepljivu foliju u arcima nazivaju muflon. Isto kao i pastu za zube kaladont, britvice za brijanje – žilete. Mogli bismo nabrojati više proizvoda gdje je naziv branda jači od naziva samog proizvoda. Muflon je robna marka tvornice Radeče papir u Sloveniji. Ovo je ujedno najstarija tvornica papira u regiji čija tradicija izrade papira seže u daleku 1736. godinu. Tada je pokrenuta proizvodnja papira u Radeču, mjestu 30tak kilometara udaljenom od Celja. Tvornica papira je smještena u uskoj kotlini. Prilaz vijugavom cestom uz tok planinskog potočića iznenadi neznanca kada ugleda ogromnu tvornica koja zatvara gotovo cijelu kotlinu i ostavlja uzak prostor za prolaz ceste između stijena sa jedne i tvornice sa druge strane ceste. Dug niz godina tvornica je opskrbljivala razne države specijalnim papirom potrebnim za tisak novca. Prije dvije godine ekonomska kriza je načela i Radeče papir. Uvođenjem Eura ukinuto je dosta valuta koje su rađene na papiru iz Radeča. Tržište se smanjilo i poduzeće odlazi u stečaj. Danas proizvodnja papira nastavlja svoju tradiciju sa pomalo izmjenjenom vlasničkom strukturom.

 

Tvornica Muflon je izmještena od tvornice papira. Muflon se proizvodi u novijem pogonu. U proizvodnji samoljepljivih folija u roli koriste se najkvalitetnije sirovine. Podložni papir dolazi iz Italije, ljepila iz Njemačke, a folija se proizvodi u tvornici Radeče papir, udaljenoJ jedan kilometar od tvornice Muflon. Proces proizvodnje se odvija na dvije proizvodne linije. Na prvoj liniji se nanosi silikonski premaz na podložni papir. Nakon, toga u drugoj liniji, na podložni papir se nanosi ljepilo i film. Gotov proizvod prolazi kroz grijače koji suše ljepilo i namataju samoljepljivu foliju muflon na velike role. Nakon toga se “muflon” reže u arke ili u role. Folije u arcima se koriste za tisak sitom, digitalnim printerima, ofset tehnikom… Folije u rolama se koriste za tisak digitalnim printerima ili flexo tehnologijom.

radece1

Odjel dorade gdje je zaposleno više osoba sa invaliditetom ukazuje na društveno odgovorno ponašanje vlasnika tvornice. Unutar tvornice je i pogon sa pilanom za izradu paleta koje koriste za svoje potrebe. Također imaju i pogon tiska gdje u najkraćem roku mogu otisnuti samoljepljive etikete. Velik broj ljekova koje kupujete otisnut je u tvornici Muflon na samoljepljivoj foliji muflon.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content