Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Na što obratiti pažnju pri odabiru laserskog uređaja?

Neki od veletrgovaca grafičkim tehnologijama u svom portfelju imaju laserske rezače i strojeve za lasersko graviranje. Dio njih prodaje ovu tehnologiju kao nadopunu pisačima, a nekima je ovo primarna tehnologija. Jedna od tih tvrtki je i tvrtka Klio d.o.o. iz Popovca pokraj Zagreba.

Na moderno koncipiranoj web stranici elgrav.hr imaju ponudu laserskih strojeva i repromaterijala za lasersko rezanje i graviranje. Uz širok izbor graverskih materijala proizvođača Rowmark, Colop pečata, DCS UV pisača, u ponudi imaju i laserske strojeve američkog proizvođača Epilog Laser.

U našim intervjuima najčešće razgovaramo s vlasnicima ili prodajnim predstavnicima. Ovaj put htjeli smo fokus razgovora okrenuti u smjeru izbora tehnologija, održavanja i problema koje serviseri uočavaju. Naš sugovornik, gospodin Marko Dajić radi u tvrtki Klio više od deset godina na prodaji i održavanju laserskih uređaja.

Evo što nam je rekao, na što treba obratiti pažnju pri odabiru laserskog uređaja.

“Prvo trebate odlučiti koju tehnologiju ćete koristiti. Fiber laseri namijenjeni su za graviranje na metalne podloge. S njima ne možete rezati i koriste se u industriji za markiranje predmeta ili u promotivnoj industriji za graviranje kemijskih olovaka, privjesaka, upaljača i drugih predmeta od metala. Valna duljina svjetlosne zrake kod fiber lasera je različita u odnosu na zraku koja je proizvedena sa CO2 lampom. CO2 laserske lampe koriste se kod rezanja materijala. Najčešće se ugrađuju CO2 lampe snage od 30W do 120W, a kod fiber lasera je snaga izvora od 20W do 50W.

Neki laseri poput naše serije Epilog Fusion Pro imaju mogućnost dualnog rada, s fiber i CO2 tehnologijom u jednom uređaju. Kod graviranja, snaga izvora laserske zrake vrlo je važna. Ukoliko se gravira s prevelikom snagom, laserska zraka previše topi materijal i otisak nije „čist“ i precizan.

Kod rada s laserskom zrakom, mi možemo utjecati na vrstu aplikacije – „raster“ ili „vektor“, brzinu kretanja laserske zrake i snagu kojom će zraka djelovati na podlogu. Dobro podešavanje stroja prije graviranja ili rezanja ključno je za izradu dobrog proizvoda. Svaka nova podloga prije obrade se treba testirati za najbolje rezultate. U svojem skladištu imamo velik broj graverskih podloga i za njih već imamo memorirane postavke pomoću kojih se dobivaju savršeni rezultati.

Ukoliko režemo materijale, u tom slučaju je vrlo važna frekvencija. Ona se može podešavati od 1HZ pa do 5000Hz. Kod materijala poput drva, potrebno je staviti što manju frekvenciju kako drvo ne bi „pregorjelo“ te time dobivamo vrlo mala zatamnjenja reza na drvu. Ukoliko režemo tvrde materijale poput akrila, trebamo visoku frekvenciju koja će uspjeti otopiti akril i tako napraviti rez”, kaže gosp. Dajić.

Što je još bitno kod laserskih uređaja, kako ih održavati te koje su najčešće greške pri korištenju, pročitajte u intervjuu u online izdanju Print Magazina.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content