PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nakon 70 godina Ikea ukida tiskano izdanje svog kataloga

Nema više Ikeinog legendarnog tiskanog kataloga. Naime, švedski prodavač namještaja objavio je početkom ovog tjedna da će katalog za 2021., koji je objavljen u listopadu, biti posljednji. Time u povijest odlazi središnji marketinški alat koji Ikea, s velikim uspjehom, koristi već 70 godina. Kao razlog Ikea je navela sve manju upotrebu kataloga te potrebu za modernijim načinom prikazivanja svojih proizvoda kupcima.

Prvi Ikein katalog objavljen je na švedskom 1951. godine i poslan na 285 tisuća adresa u Švedskoj. Na svom vrhuncu, prije samo četiri godine, Ikein katalog tiskan je na 32 jezika te je poslan u 200 milijuna domova na 50 tržišta. Ove godine otisnuto je „samo“ 40 milijuna primjeraka.

Ovu odluku u Ikei smatraju emocionalnom, ali i racionalnom te ističu kako je riječ o prirodnom procesu koji odražava promjene u ponašanju i navikama kupaca.

U izjavi se navodi kako je u posljednjoj fiskalnoj godini, koja je završila u kolovozu, Ikeina online prodaja globalno porasla 45%, uz 4 milijarde posjeta web stranice. Trenutna pandemija svakako je dodatno potaknula taj rast.

U priopćenju stoji i da će tvrtka sljedeće godine tiskati manji broj specijaliziranih primjeraka, uključujući primjerice one fokusirane na kućni namještaj.

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content