Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nanokompozitni premazi i vodeni žig za dodatnu sigurnost ambalaže

Kako nanokompozitni premazi mogu unaprijediti svojstva papira, a da i dalje ostane reciklabilan te kako vodenim žigom zaštiti ambalažu od krivotvorenja, dvije su zanimljive i aktualne teme koje će u jednom predavanju objediniti izv. prof. Tomislav Cigula s Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ne propustite poslušati ih na konferenciji Ambalaža i etikete, 11. 10. 2022. u hotelu Antunović u Zagrebu.
Prijavite se!

Upotreba sintetičkih materijala značajno utječe na okoliš te se stoga povećala prisutnost papira i papirnog proizvoda zbog mogućnosti ponovne upotrebe kroz reciklaciju.
Da bi papir stekao potrebna svojstva često ga se premazuje, laminira s drugim materijalima i sl. Laminiranje može smanjiti mogućnost materijalne reciklacije čineći tako premaze boljim rješenjem. Nanokompoziti se sve češće koriste s obzirom da dispergirane nanočestice mogu značajno unaprijediti svojstva osnovnog premaza (poput fotostabilnosti, povećanja barijere, antimikrobnog djelovanja…).

Istovremeno, krivotvorenje predstavlja značajan izazov. Danas postoje različita rješenja za zaštitu ambalaže, no vrlo rijetko su ta rješenja jeftina, a da pružaju visoku razinu sigurnosti (npr. RFID oznake su visoke sigurnosti, ali skuplje, dok su 2D kodovi jeftiniji, ali pružaju manju zaštitu).
Rješenje koje nudi visoku razinu sigurnosti, a da se istovremeno može relativno jeftino implementirati je vodeni žig.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content