Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nedostatak papira izaziva kaos među tiskarama i njihovim kupcima

Europska udruga koja okuplja grafička udruženja Intergraf upozorava da bi se aktualna kriza i nedostatak papira mogli dodatno pogoršati. Vrlo su vjerojatne teške posljedice u opskrbi tiskanim proizvodima za sva gospodarska područja.

Grafička industrija suočava se s nestašicom zalihe papira kakvu nikada prije nije iskusila. Tiskarska industrija sa svojim raznovrsnim proizvodima svakodnevno služi građanima i poduzećima diljem Europe. Proizvodi školske udžbenike, etikete za brojne industrije, reklame, ambalažu kao i medije kao što su knjige, časopisi i novine. Kontinuirana opskrba ovim proizvodima u stvarnoj je opasnosti.

Već više od šest mjeseci ovaj sektor doživljava krizu bez presedana. Cijene papira su u posljednjih šest mjeseci u prosjeku bilježile rast od 45%. Za novinski papir čak i do 80%. Ove velike cijene, uglavnom zbog povećanja troškova energije, sada su popraćene nestašicom papira i kartona diljem Europe.

Štrajk u nordijskim tvornicama papira koji je još uvijek u tijeku dodatno pogoršava situaciju s opskrbom papira i kartona u Europi. Štrajk će, prema najavama, trajati do kraja ožujka ili čak travnja,

Trenutni rat u Ukrajini također će ostaviti trag. Utjecat će ne samo na cijene energije, nego i na opskrbu europskih proizvođača papira i celuloze. To će dodatno pooštriti zalihe u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Iako europska tiskarska industrija priznaje da ima mali utjecaj na neke od ovih čimbenika, postoje neke konkretne radnje koje mogu poduzeti uključeni gospodarski subjekti i tijela.

Intergraf stoga poziva na:
  • trenutačno zaustavljanje ili značajno smanjenje izvoza celuloze i papira u treće zemlje kako bi se očuvala autonomija europske tiskarske i izdavačke industrije
  • da obje strane uključene u štrajk u nordijskim tvornicama papira pronađu zajednički put prema rješenju koje bi jamčilo dostupnosti potrebnog papira i kartona na europskom tržištu
  • i dugoročno, osiguravanje europske autonomije u opskrbi drva, celuloze i papira za sve gospodarske sektore, osiguravanjem dovoljne opskrbe sirovinama i proizvodnih kapaciteta u Europi.
Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content