Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Neizvjesnost će obilježiti 2023., ali nema odustajanja

Protekle tri godine gotovo da nema bussines-a koji nije dotaknut globalnim zbivanjima i kretanjima. Ipak, s obzirom na sve, mislim da nećemo reći ništa krivo ako kažemo da je grafička branša pokazala da je otporna i žilava. Naravno, bilo je pritom nužno napraviti puno ustupaka i prilagodbi, ali išlo je.
Kakve su bile protekle tri godine za jednog od vodećih distributera strojeva i materijala u Srbiji, tvrtku Oracal Polikarbonati, pitali smo gosp. Dejana Karića, vlasnika i direktora te odličnog poznavatelja tržišnih kretanja.

Možete li napraviti kratki presjek poslovanja u posljednje tri godine?

Pojava Covida-19 obeležila je naše i privatne i poslovne živote i trajno ih promenila i menjat će ih bar još 2-3 godine. Te promene uzimaju svoj „danak“ i pokazuju da nam mnogo energije oduzima i stvara konstantni stres koji nam poprilično kvari živote, i poslovno i privatno.
Poslovni rezultati nisu loši, čak se i vraćaju u neku normalu. No, količina uložene energije i količina stresa veoma kvari utisak o zadnje tri godine, odnosno stvara prilično negativnu sliku.

Koji su vam trenutno najveći izazovi/problemi u poslovanju?

Pored neizvesnosti oko Covid obolenja, konstantne promene koje su dodatno prilično nelogične i nepredvidive, takoreći onemogućavaju planiranje poslovanja čak do mere obesmisljavanja planiranja.
Kretanja na tržištu radne snage u smislu nedostatka osoba za rad kao i rast plata stvaraju verovatno najveći problem u poslovanju. Tu je i nastupajuća smena generacija gde dolaze „neki novi klinci“ koji imaju sasvim druge poglede na svet.

U kojem segmentu prodaje tehnologija i repromaterijala je došlo do najvećih promjena, pozitivnih ili negativnih?

U svim segmentima su velike promene. Negde su izražene u ciframa prodaje, a negde u težini – komplikovanosti zaključivanja poslova. Tako da je teško izdvojiti neki segment jer nisu samo cifre ono što pokazuje veličinu promene. I ovde veliku ulogu igra odnos zaposlenih prema poslu. Neka zanimanja su dodatno pod pritiskom jer čak i nema osoba koje bi radile te poslove pa onda i banalan posao kao što je prevoz prodate robe stvara veliki problem. Zato ne bih želeo da izdvojim nijedan segment jer smatram da se ne treba voditi samo ciframa prodaje ili profita, već, idemo reći „ pragmatičnost“ uvesti kao bitan način sagledavanja prošlih, ali i budućih promena koje nas definitivno još čekaju.

Što se događa s lancima opskrbe – je li se situacija vratila na pred Covid period ili su ostale neke promjene?

Vrlo je turbulentno i dalje. Postoji smirenje, ali je to daleko od nečeg stabilnog. U „velikom kapitalu“ se tek očekuju promene tako da će nabavka imati pune ruke posla. U tom smislu nabavka će morati naći neke nove metoda rada. Kada nemate stabilnu nabavku robe niti stabilan kvalitet, onda se skoro ništa sigurno ne može planirati. Biznis sam po sebi svakako nikada nije ni bio siguran, a sada se dodatno komplikuje stalnim promenama u nabavci.

Što je s cijenama, događaju li se i dalje promjene te u kojim segmentima najviše?

Kao i sve ostalo i cene su nepredvidive i vezane za nelogičnosti promena, kako u prodaji tako i u nabavci, ali i u visini porasta plata. Odnosno, sve cene treba uzeti u razmatranje, ne samo naše prodajne ili nabavne cene.
U našoj branši se, imam takav utisak, eventualni rast cena vezuje samo uz nabavku robe, kao da se povećanja svih ostalih troškova ne uzimaju u obzir. Ponekad imam utisak da je u branši „prespavano“ uvećanje svih troškova i vrlo me brine taj odnos prema cenama jer enormno povećava rizik poslovanja.

Kada je rizik tako veliki nema ni želje za ulaganjem u poslovanje ili se ostavlja za neku drugu godinu. Kada nema ulaganja vrlo lako može nastupiti pad poslovanja jer naša branša nije velika i naše poslovanje nema stabilnost. Na taj način gubimo kvalitet poslovanja jer se razmišlja samo o najnižim cenama. To opet jako utiče na naše zaposlene koji odlaze u druge branše gde firme mogu bolje platiti njihov rad.

Sa niskim prodajnim cenama nema prostora za dobre plate što nas dovodi u jednu fazu nekonkurentnosti kao poslodavca. To je krajnja posledica neadekvatnosti cena.
Bez kvalitetnih zaposlenih imaćemo i osetan pad kvaliteta rada naših preduzeća koji može potrajati više godina. U tom pravcu treba razmišljati kada se formiraju cene. Dakle, dugoročno i kroz kompletan spektar poslovanja, a ne samo u smislu da li će naš proizvod poskupeti. To je takođe još jedna promena vezana uz specifičnost uticaja Covid-19 u globalnom smislu.

Na koji su način brendovi s kojima poslujete promijenili/prilagodili svoje poslovanje te koliko je to utjecalo na vas?

Globalni brendovi su, ne svi, ali u velikoj većini, pokazali pragmatičnost i iskustvo u biznisu te su se brzo prilagodili situaciji sa Covid-19. Prilagodili u smislu da su prvo svoje poslovanje želeli obezbediti od rizika. Što je pravilno po biznis zakonitostima, ali ne i dobro za nas kao relativno male kupce njihovih proizvoda i pritom u neinteresantnom delu Evrope.
To je zahtevalo naša velika ulaganja u nabavku robe i preuzimanje raznih rizika. Što se naše branše tiče imam utisak da smo imali uglavnom prilično negativne posledice.
Ima i branši koje su „procvetale“, ali u našoj nismo primetili da je neko preduzeće profitiralo/napedovalo.

No, iz te smo situacije i dosta naučili. Pokrenuli smo razne promene u poslovanju, što je pozitivno, ali rekao bih i jedino pozitivno. Obzirom da su sve to iznuđeni postupci u poslovanju, kompletan utisak je prilično negativan uz neke naznake razrešenja neizvesnosti u poslovanju tokom naredne godine, ali uz naše ogromne napore.

Kakva su vam očekivanja u 2023.?

Za narednu godinu očekujemo neka poboljšanja, ali samo zahvaljujući velikim ulaganjima i vremena i novca u poboljšanje internog poslovanja i organizacije. To nas je pak odvuklo od prodaje koja nam je jedini izvor prihoda.
Nadamo se da ćemo uspeti pravovremeno sprovesti sve te promene da bi se mogli posvetiti prodajnim aktivnosti na startu sezone 2023.
Nažalost, neizvesnost je i dalje glavni osećaj i to će verovatno obeležiti celu 2023., uz već „legendarni„ problem na tržištu zaposlenih. No, ne odustajemo. Želimo, a i verujemo da možemo ostvariti poboljšanja u poslovanju ili se barem pripremiti za neka bolja, stabilnija vremena.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content