Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Notesi i rokovnici svevremenski proizvodi

Pronaći atraktivan i dobro prihvaćen promotivni proizvod nije nimalo lak zadatak. Odlazak na europske i svjetske sajmove koliko god donosi širu sliku, toliko distributera stavlja pomalo u situaciju nemoguće misije. Ono na što tržište i klijenti već godinama dobro reagiraju su notesi i rokovnici. Kako stvari stoje u tvrtki Recom, porazgovarali smo s gosp. Lovrom Reljanovićem.

Kojim se kriterijima vodite pri uvođenju novog proizvoda u asortiman?

Imamo nekoliko kriterija na koje se fokusiramo kada se uvode noviteti:

  • pratimo komunikaciju i povratne informacije od kupaca, koje su njihove želje te u kojem smjeru idu njihovi upiti
  • praćenje konkurencije i uspoređivanje naše i njihove ponude – uvijek se nađe nešto interesantno što nama možda promakne
  • praćenje noviteta koji se prezentiraju na sajmovima – interno provodimo planiranja koji proizvodi bi mogli biti u trendu i koje ćemo implementirati u ponudu.

Moramo reći da to nije laki zadatak i ne pogodimo svaki put. Iza nas je puno iskustva u korištenju metode pokušaja i promašaja. Kroz nju smo izgradili i izbrusili svoje znanje i prepoznavanje artikala koji bi bili popularni.

Kojim se kriterijima vodite pri uvođenju novog proizvoda u asortiman?

Prvo bih napravio malu digresiju jer smo primijetili da je to česta pogreška i kod ljudi. Naime, postoje rokovnici i notesi, a glavna razlika je sljedeća:

  • rokovnici su modeli koji unutar knjižnog bloka imaju prikazan i kalendarij s 4 godine, primjer 2023. -2026.  te imaju u nastavku stranice s navedenim mjesecima. Oni su poznati po svojim klasičnim dizajnima i većim formatima – A4. Njihova prodaja je godinama ista, bez uspona i padova.
  • notesi s druge strane su modeli manjih formata A6, A5, B5 koji imaju standardni neutralni knjižni blok, odnosno stranice na crte te nemaju vijek trajanja kao rokovnik koji ima navedene godine. Notesi su globalno puno popularniji i traženiji jer postoje u puno varijacija boja, materijala i dodataka.

Dakle, Recom se od svog osnutka oduvijek bavio proizvodnjom notesa i rokovnika. No, moramo naglasiti da se ujedno i velika pažnja pridavala praćenju tržišta i razvijanju proizvodnih procesa u smjeru u kojem se tržište i sama branša kretala.
Kada govorimo o prednostima, kroz godine nam se pokazalo kako je notes kao proizvod usko povezan s promotivnom industrijom. Prepoznali smo da kombinacija proizvodnje i veleprodaje može dati dodanu vrijednost kupcu jer dobiva širinu asortimana i mogućnost odabira svega što mu treba na jednom mjestu.
Kao izazov bi naveli globalizaciju i kinesku proizvodnju koja svojim kapacitetima i cijenama uvijek predstavlja jaku konkurenciju. Dodatni izazov je teško predvidljivo kretanje cijena sirovina što predstavlja prepreku za kontinuirano planiranje količina i cijena.

Može li se govoriti o trendovima u proizvodnji rokovnika? Kako osiguravate kvalitetu?

Svakako možemo govoriti o trendovima unutar proizvodnje rokovnika i notesa jer se i oni svake godine mijenjaju. Kod notesa je to posebno vidljivo s obzirom da postoji jako puno varijacija. Hoće li korica biti tvrda ili fleksibilna, koji će se materijali koristiti, hoće li imati gumicu, koje će biti debljine, ide li džep na zadnjoj strani, bojanje uglova knjižnog bloka, itd… Svim ovim varijacijama prilagođavaju se i proizvodni procesi, tako da je to jedan stalni proces ulaganja i evoluiranja kako bi bili u toku sa tržišnim zahtjevima. Jedan od trenutnih primjera trenda su notesi s fleksibilnim koricama. Recom je svoj proizvodni proces unaprijedio u tom segmentu kako bi bio u koraku s potražnjom.
Kada govorimo o praćenju i osiguravanju kvalitete možemo je podijeliti na tri elementa:

  • sirovina – pazimo da sirovinu nabavljamo od najkvalitetnijih proizvođača, lidera na tržištu s kojima smo kroz godine razvili prijateljsku suradnju
  • proizvodni lanac – u proizvodnom procesu imamo organizirani nadzor ključnih dijelova proizvodnje te na taj način osiguravamo da je svaki notes identičan izgledom i kvalitetom
  • skladištenje – pazimo da je svaki notes ispravno upakiran i skladišten što nam omogućuje dugotrajnu kvalitetu proizvoda i stvaranje osjećaja sigurnosti i povjerenja kod klijenta.

Možete li izdvojiti neki specifični notes / rokovnik koji ste napravili, a da je drugačiji u odnosu na uobičajene?

Svake godine imamo nekoliko modela koji su izvan standardnih dimenzija ili se sastoje od više materijala pa su jako interesantni za vidjeti.
Kao nešto specifično možemo navesti tisak koji smo radili na uglove knjižnog bloka na notesu za jedan event. Posebnom tehnikom dobili smo dvostruki prikaz – jedna slika kada se listaju stranice s lijeva na desno, a druga kada se listaju s desna na lijevo. U ovom slučaju to je bila slika Harry Pottera kada se listaju s lijeva na desno, a slika Voldemorta kada se lista s desna na lijevo.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content