PRINT MAGAZIN NEWSLETTER


Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.

Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nova godina donijela zabranu korištenja laganih plastičnih vrećica

Dolaskom nove godine na snagu je stupio zakon kojim je u Hrvatskoj zabranjeno stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje. Riječ je o zabrani temeljem Zakona o gospodarenju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih vrećica s debljinom stjenke do 50 mikrometara.

No, ova promjena ne znači potpunu zabranu plastičnih vrećica. Naime, još uvijek će se moći koristiti vrećice debljine do 15 mikrometara, kakve obično uzimamo za pakiranje voća i povrća u trgovinama. U upotrebi će ostati i velike vrećice, debljine veće od 50 mikrometara, kakve obično u trgovinama kupujemo na blagajni. Zabranjene će biti sve vrećice debljine između 15 i 50 mikrometara.

U Ministarstvu kažu da je riječ o kategoriji plastičnih vrećica koja se u najvećoj mjeri pojavljuje na tržištu. No, kako se zbog debljine stjenke najčešće ne mogu višekratno upotrebljavati, pridonose u značajnoj mjeri onečišćenju okoliša.
Također, vrećice koje su već stavljene na tržište i trgovci ih imaju na zalihi, moći će se koristiti i nakon 1. siječnja 2022. do isteka zaliha. Nužna je samo valjana evidencija da su vrećice stavljene na tržište prije tog datuma.

Jesu li problem vrećice ili neodgovorno ponašanje?

Mišljenja oko toga treba li zabraniti plastične vrećice su, naravno, kao i o svemu, podijeljena. Naime, dio stručnjaka smatra da nije problem u plastici kao materijalu, nego u ljudskom neodgovornom ponašanju s plastičnim proizvodima. Ti se problemi, smatraju, ne mogu riješiti zabranama. Treba promijeniti navike i uspostaviti sustav prikupljanja, zbrinjavanja i recikliranja. tzv. sustav kružnog gospodarstva. To je rješenje za koje se od samog početaka zalaže i Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Kako nam je početkom prošle godine u intervjuu rekla gđa Gordana Pehnec Pavlović, pomoćnica direktora Sektora za industriju i IT HGK i tajnica Udruženja industrije plastike i gume HGK, kružno gospodarstvo u ovoj djelatnosti je moguće. Uvjet je da se otpad od plastike sortira po vrsti polimera kako bi se omogućila njegova ponovna upotreba. „Plastičnim vrećicama, kao uostalom i svom drugom otpadu, nije mjesto u okolišu. Potrebno je kroz sustav gospodarenja otpadom omogućiti njegovu ponovnu upotrebu. Dobar primjer su boce za piće u sustavu povratne naknade koje je sada teško naći u prirodi“, istaknula je.

Industrija prerade plastike u Hrvatskoj zapošljava oko 10.000 osoba. Kako će ova zakonska odredba utjecati na nju tek će se vidjeti.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content