Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nova vrsta papira na koji je moguće ponovno ispisivati

Papir na koji se može ponovno ispisivati nije novost. Stručnjaci već duže rade na tome, ali do sada su uspijevali samo s crnom bojom ili tekstom koji se može čitati samo pod UV svjetlom. Osim toga, boje obično izblijede nakon nekoliko dana. Kineski stručnjaci sada tvrde kako su u Nature Communications napravili značajan korak naprijed.

Napravili su višekratni papir na koji se može tiskati u boji i može biti izbrisan i ponovo korišten u roku od šest mjeseci. Njihov se papir sastoji od 4 mikro sloja polimera i kemijskih spojeva koji mijenjaju boju kada su izloženi metalnim solima. Ovisno o vrsti metalne soli u boji, pojavljuje se različita boja. Stručnjaci su uspjeli napraviti: smeđu, kaki, tamnoplavu, svijetlo žutu, žutu, narančastu i svijetlo zelenu.

Na papir koji se ponovo koristi može se ispisivati i brisati do pet puta bez gubitka intenziteta boje. No, papir nije odmah prikladan za naše pisače. Papir treba tretirati fluoridnom ionskom otopinom, kako bi se uklonio tekst, a taj proces otežava komercijalnu upotrebu. Stručnjaci tvrde kako rade na otkrivanju praktičnijeg rješenja. Na primjer, budući će pisači možda imati rješenja u obliku uloška za uklanjanje poput spremnika s bojom.

Znanstvenici smatraju kako bi taj papir mogao biti i pet puta jeftiniji od trenutnog ink jet ispisa. Također se istražuju i alternative za neke od (lagano toksičnih) kemikalija koje se sada koriste.

Papir koji se može koristiti nekoliko puta može se reciklirati kao i „normalan“ papir.

 

Izvor: Blokboek.com

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content