Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nove poslovne mogućnosti tiska na tekstil (PM_06)

Zadnjih godina, digitalni tisak na tekstil doživljava pravi procvat. Digitalni tisak na tekstil omogućuje brzi put od ideje do gotovih proizvoda. Postavlja se pitanje kako je veliko tržište digitalnog tiska na tekstil i da li je to pravi posao za Vas?

 

Dizajneri su uvijek u potrazi za procesima koji bi im pomogli pomaknuti granice kreativnosti. Zahvaljujući napretku u tehnologijama digitalnog tiska, novim vrstama tinti, print na tekstil se prebacuje na jednu novu razinu.

Biti u mogućnosti naručiti personalizirani uzorak materijala, visoke kvalitete a u kratkom vremenu, stvarno je nešto novo. Prije je to ovisilo o kompliciranom tehnološkom procesu koji je u maloj nakladi bio neisplativ. Sada to predstavlja velike poslovne mogućnosti za tiskare koje tiskaju široke formate, upitno je samo kako će se probiti na tržištu i profitabilno ga osvojiti.

Na svjetskom tržištu od 2012.g., potreba za ovom vrstom tiska intenzivno raste. Rast je potaknut potražnjom u mnogim industrijama. U modnoj industriji je sveprisutan, a njegovi brojni praktični i kreativni aspekti su sve više privlačni dizajnerima. Na hrvatskom tržištu, nažalost, nemamo razvijenu modnu industriju, ali prilike postoje. Blizina talijanskog tržišta nam daje komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju. Zanimljiv je podatak da je tijekom prošle godine u Italiji prodano više sublimacijskih od solventnih i ekosolventnih printera. Druga prilika je tisak zavjesa, žaluzina, presvlaka za namještaj, tepiha, a najnovije tehnologije ispisa na pamuk otvaraju vrata ispisu na posteljinu, stolnjake. Velik dio prometa tiskare mogu ostvariti suradnjom sa ugostiteljima, ali više ne tiskom cjenika i vizitki već personalizacijom kompletnog interijera od oslikavanja zidova, zavjesa do modernih rasvjetnih tijela otisnutih prema želji vlasnika lokala. Veliki broj hotela traži preuređenje a tiskari su osobe koje u suradnji sa arhitektima mogu oplemeniti hotelske prostore.

Povijesno je tisak na tekstil odrađen preko sitotiska, zahtijevajući pripremu za svaku boju i uzorak. Zbog troškova proizvodnje, tisak u većim količinama je ekonomičniji ali na kraće staze manje isplativ. Uz uvođenje digitalnog tiska, broj uzoraka koji se mogu tiskati u malim količinama je beskonačan.

 

Ova sposobnost je privukla pozornost luksuznog modnog tržišta. Naime, razvija se trend protiv masovne proizvodnje i sada dizajneri prihvaćaju nove tehnologije i kreativnu slobodu koja sama dolazi k njima. Jedan od primjera je brand Cath Kidston, čije je carstvo vrijedno 75 miljuna dolara izgrađeno od proizvodnje retro tiskanih uzoraka na torbe, odjeću, tkanine, tapete i ostale dodatke. Na drugoj strani ljestvice su opet web-to-print platforme o kojima smo pisali u prošlom broju, koje omogućuju kupcima stvaranje, dijeljenje, promoviranje i prodavanje svojih dizajniranih uzoraka tiskanih na odjeću ili predmete koje kupci mogu kupiti online.

Dolazimo do zaključka da je tehnologija digitalnog tiska promijenila proces ispisa do neprepoznatljivosti.

Digitalni tisak pruža zanimljivu priliku, bilo za tiskare koje žele pobjeći od smanjenja marže i cijena od strane konkurenata pa do kupaca koji žele dati svojem prostoru personalizirani pečat svojih vlastitih ideja.

Nisu potrebne velike promjene unutar tiskara za uvođenjem novih tehnologija. Većina tiskara ima ljudske resurse koji imaju veći dio znanja potrebnog za uvođenje novih tehnologija. Znaju odraditi grafičku pripremu, rukovati sa RIP softverom, poznaju boje i tijek rada. Također imaju komercijalni, računovodstveni i IT sektor.

Oni mogu primijeniti to znanje na tiskak tekstila i stvarati kvalitetne proizvode a samim tim ostvariti dodatni prihod.

Za ispis na tekstil, važno je razumjeti kako raditi s određe-nim tkaninama i bojama za što kvalitetniji krajnji proizvod. Tinta je tu najvažnija za kvalitetan otisak, a kako bismo izbjegli prigovore kupaca i postigli trajnost proizvoda treba istražiti koje žive i čvrste boje mogu odoljeti vanjskim utjecajima, svjetlu i pranju a da su u isto vrijeme pogodne za reprodukciju grafike i dizajna na sve vrste tekstilnih tkanina.

Ali nije sve ružičasto. Sam sublimacijski printer je bezvrijedan uređaj za finiširanje budući da se tisak mora finiširati kalendriranjem ili oparivanjem a uređaji koji rade te funkcije nisu jeftini. U poduzeću Timep možete nabaviti kalandere Monti Antonio i uređaje za oparivanje Setema. Cijene tih uređaja često nadmašuju cijene printera. Iz tog razloga velik broj korisnika sublimacije se opredjeluje za tisak manjih proizvoda kod kojih se za finiširanje može koristiti klasična termo preša.

 


Posjetili smo četiri pogona u Hrvatskoj i jedan u Sloveniji koji su uočili nove trendove i slaste se maržama koje su znatno više od prosjeka tiskarske industrije.

 

Grafko Caspar

 

Na izlazu iz Varaždina u smjeru Maribora, unutar industrijske zone, nalazi se hala poduzeća Grafko Caspar. Od samih početaka prije dvadesetak godina, vlasnik g. Damir Hižak sa suprugom stvara respektabilnu grafičku tvrtku. Orjentiranost izvozu je bila prioritet od prvog dana rada poduzeća. Od samih početaka tisak rade na  Mimaki printerima i danas ih imaju pet u svakodnevnom radu. Zadnji Mimaki je TX500 kapaciteta 150m2 na sat. Najnoviji printer je D-Gen Telios Grande. O instalaciji ovog “industrijskog pogona” smo pisali u rujanskom broju Print Magazina. D-Gen Telios Grande je 3,3 metarska grdosija sa kalanderom u liniji. Omogućuje direktan ispis na tkaninu kapaciteta 110m2 na sat.  Najveći dio proizvodnje Grafka završava u Slovenij, Austriji i Njemačkoj. Odrađuju promotivne materijale na tkanini za najpoznatije banke,  trgovačke lance, skijališta, hotele… Uz tisak je vezan i moderan pogon dorade tkanina gdje je zaposleno desetak djelatnika.

Osim šivanja zastava, bannera, kišobrana, ponosni su na vlastiti dizajn aluminijskih profila koji se koriste za promo materijale. Proizvodnja profila je organizirana isključivo za njihove potrebe. Profili modernim dizajnom doprinose estetici prostora. Njima su već opremili više ureda i predvorja većih klijenata. U kombinaciji sa ivericom su idealni za proizvodnju modernog personaliziranog namještaja. U bliskoj budućnosti u planu je nabavka stolnog CNC rezača tkanina, razvoj i promocija vlastitog POS programa te opremanje pogona iverice gdje bi organizirali proizvodnju modernog namještaja za tržište.

U međimurskom mjestu Prelog su  suvlasnici tvornice za proizvodnju sublimacijskog papira. Tvornica je treća po proizvodnji sublimacijskog papira u svijetu, a kvaliteta papira je prepoznata na svjetskom tržištu gdje se i plasira najveći dio proizvodnje.

 


 

LINEA

Za poduzeće Linea iz Ivanić Grada možemo reći da su jedni od rijetkih koji imaju viziju razvoja poduzeća i te vizije se drže. Okrenuti su razvoju POS programa. Zadnjih nekoliko godina samostalno razvijaju brand D2GO- (display to go).

Osim klasičnih rollup i x-bannera, promo pultova, samostojećih zidova… krenuli su sa proizvodnjom promo stalaka baziranih na sublimacijskoj tehnologiji. Početkom prošle godine su investirali značajna sredstva u sublimacijski printer D-Gen Teleios sa kalanderom. Prednost sublimacije u proizvodnji promo elemenata je višestruka u odnosu na druge tehnologije. Iz ekološkog aspekta, sublimacija je prihvatljivija u odnosu na boje bazirane na solventnoj bazi jer ne sadrži štetne tvari. Pošto se veliki dio POS stalaka nalazi u zatvorenom prostoru, sublimacija je prihvatljivije rješenje, a otisak je življih boja. Poliesterske tkanine koje se koriste u proizvodnji POS programa su lakše u odnosu na bannere ili filmove pa je i transport jednostavniji. Osim toga tkanina dozvoljava veću fleksibilnost u odnosu na druge materijale pa je samim tim i omogućena veća sloboda dizajna promo stalaka.

Novost u D2GO ponudi su POP-OUT banner stalci čija reklamna površina može biti veličine i do 3m2, a vrijeme potrebno za sastavljanje je 60 sekundi. Njihova namjena je za vanj-sko oglašavanje na sportskim terenima, skijalištima, plažama zbog toga što se učvršćuju u tlo, a kiša i vjetar ih ne mogu oštetiti.

www.linea.hr

p-mag-tema-broja-tisak-na-tekstil-2015-linea

 


 

VINI d.o.o.

 

Slovensko poduzeće Vini d.o.o. Iz Mokronoga, na sredini puta između Zagreba i Ljubljane, značajan je sudionik slovenske scene digitalnog tiska na tekstil. Poduzeće je osnovano 1993. godine. Od tada uspješno raste. Danas ima dvanaest stalno zaposlenih stručnih djelatnika. Prihode ostvaruju prodajom promotivnih tekstilnih proizvoda. Zastupnici su za Sloveniju španjolskog branda JHK a uz njih distribuiraju sve najveće svjetske brandove promo tekstila od Fruit of the Loom, Gildana, Stedmana, Soolsa, Atlantisa, Tee Jays-a… Godišnje oplemene velike količine promo proizvoda za više od tisuću kupaca najviše iz Slovenije, ali u posljednje vrijeme se kreće i sa izvozom.

Uz pogon vezenja na tekstil imaju i pogon sitotiska koji je nedavno opremljen najmodernijim digitalnim tiskarskim strojem u regiji za tisak na gotove odjevne predmete, Kornitovim Paradigmom. Paradigm je projektiran za uklapanje u karusel sitotiskarsku liniju. Ovakva hibridna tiskarska linija objedinjuje najbolje karakteristike digitalnih Kornitovih rješenja sa ekonomičnošću sitotiska.

Osim Kornita u pogonu se nalazi i Mimaki ekosolventni printer kojim izrađuju preslikače za majice. Financijska konstrukcija za kupnju ovog vrijednog printera je zatvorena iz vlastitih sredstava. Isto kao i u Hrvatskoj, poticajna sredstva države ili EU obično zaobilaze tiskare i najčešće završavaju u nekim drugim djelatnostima.

www.vini.si

 


 

FOTEX NEDELJANEC

p-mag-tema-broja-tisak-na-tekstil-2015-fotex-nedeljanecNedaleko Grafka nalazi se još jedan vrlo zanimljiv pogon. Riječ je o tvornici sportske odjeće Fotex iz Nedeljanca, možemo reći varaždinskog prigradskog naselja. Počeli su sa radom kao i Grafko početkom devedesetih godina.  Danas tvornica zapošljava tridesetak djelatnika. Najveće tržište za njihove proizvode je hrvatsko, a manji dio proizvodnje se plasira i na slovensko tržište.

Dresove oplemenjuju sublimacijskim tiskom. U pogonu imaju tri Mimaki printera i kalander Monti Antonio. Uz njih je i jedan ekosloventni printer Roland kojim printaju i izrezuju grbove i brojeve za dresove. Zadovoljni su kvalitetom, cijenom otiska i izdržljivošću printera.

Osim tiska dresova, oprema im dozvoljava i tisak zastava, tekstilnih bannera i slične konfekcije.

O kvaliteti zastava izrađenih u Fotexu najbolje govori činjenica da su dugogodišnji dobavljač zastava za MORH i MVEP. Najveći izrađeni dresovi su stigli iz Fotexove tvornice. Riječ je o transparentu u obliku dresa hrvatske reprezentacije veličine 23×29 metara te slovenske reprezentacije veličine 15×23 metara. Naručitelj ovih dresova je Nike.

www.fotex.hr

 

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content