Prvi saznajte najnovije vijesti
Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti

Nove tržišne prilike za boje na bazi vode

Boje na bazi vode i tisak sve su popularnija opcija kod mnogih aplikacija. To ujedno znači sigurniju i održiviju alternativu solventnim bojama posebno za tiskare koje se bave ambalažom.
Stanje na tržištu i najnoviji razvoj obje vrste boja obrađeni su u novom Smithersovom izvješću – Budućnost tiska na bazi vode vs. solventni tisak do 2027.

Podaci pokazuju da će ukupna potrošnja boja na bazi vode iznositi 492.000 tona u 2022. godini. Vrijedit će 5 milijardi dolara. Rast potražnje dovest će do daljnjeg širenja uz stalnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 3.1% . Očekuje se da će do 2027. dosegnuti 572.000 tona.

Nasuprot tome, upotreba solventnih boja porast će s 981.000 tona u 2022. na milijun tona u 2027., uz vrijednosti od 6.7 milijardi USD. Stopa rasta je značajno sporija, oko 1.9%, po volumenu, za predviđeno razdoblje.
Ovo je zasigurno indikacija viših cijene kompleta boja na bazi vode.

Sve veći rast ink jet sustava na bazi vode

Tisak s bojama na bazi vode još uvijek je uglavnom ograničen na nekoliko sektora – ambalaža, etikete, komercijalni tisak i publikacije. Boje na bazi vode u značajnim količinama koriste se u tri procesa tiska – gravura, flekso i ink jet. No, to su također i dominantne platforme za solventne boje, zajedno sa sitotiskom koji ih donekle koristi.

Nekoliko novih modela strojeva za tisak ambalaže temelji se na vodenim ink jet ili flekso sustavima. Oni će postati sve važniji tijekom sljedećih pet godina jer će konverteri nastojati prijeći na proizvodnju ambalaže temeljenu na papirnim podlogama.  Ink jet na bazi vode posebno je atraktivan kod ambalaže za pakiranje hrane.

Za ink jet na bazi vode, Smithers predviđa dvoznamenkasti rast u svim vrstama proizvodnje ambalaže. Zbog sličnih čimbenika, tisak na bazi vode postaje sve važniji i kod tiska knjiga, čineći ga najunosnijim tržištem za vodene ink jet boje u sljedećih pet godina.

Kod flekso tiska će također doći do postupnog prijelaza boje na bazi vode i to kod većine glavnih vrsta ambalaže.
Solventni tisak ostat će uobičajen u fleksografiji, uglavnom za veće naklade fleksibilne ambalaže koja ne dolazi u izravan kontakt s hranom ili drugom osjetljivom robom. Istodobno, solventne boje imat će dodatnu primjenu kod ink jet strojeva za proizvodnju ambalaže. No, najveća primjena ostat će u oglašavanju.

Najnoviji oglasi
  • Trenutno nema dostupnih oglasa.

Partneri

Prijavite se na newsletter

Primajte tjedne novosti iz svijeta grafičke industrije i saznajte sve o našim promocijama i besplatnim sadržajima za posjetitelje/besplatnim sudjelovanjima na eventima, sajmovima i dr.Prijavom na Newsletter prihavaćate našu Politiku privatnosti
Skip to content